ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Βλέπει όνειρα και εφιάλτες ο σκύλος σου; Κι αν ναι, πώς πρέπει να αντιδράς;

Unsplash

Βλέπεις τον σκύλο σου να τρέμει και να κουνάει τα πόδια σαν να τρέχει ενώ κοιμάται. Τελικά τι βλέπει στον ύπνο του;

Η απάντηση είναι πως ναι, οποιοδήποτε θηλαστικό μπορεί να μπει στη φάση REM του ύπνου, μπορεί και να δει όνειρα. Σύμφωνα με τον Stanley Coren, τον καθηγητή ψυχολογίας στο University of British Columbia, ο σκύλος σου μπαίνει σε αυτό το στάδιο, 20 λεπτά αφότου αποκοιμηθεί και μένει εκεί για 2-3 λεπτά.

Τι όνειρα βλέπει ο σκύλος σου;

Το 2001, ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης ανακάλυψαν ότι οι αρουραίοι, ξαναβλέπουν αυτά που έχουν συμβεί μέσα στη μέρα. Αυτό που μπορεί να μην ξέρεις είναι ότι τα θηλαστικά έχουμε τις «γέφυρες» στον εγκέφαλό μας, οι οποίες παραλύουν τους μεγάλους μύες του σώματος, έτσι ώστε να μην τραυματιζόμαστε και να μην κουνιόμαστε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σε έρευνα που μελέτησε σκύλους, κατάφεραν να απενεργοποιήσουν αυτήν την περιοχή για να παρατηρήσουν τι κάνουν όταν κοιμούνται. Η απάντηση είναι τρέξιμο, παιχνίδι και φαγητό.

Ο σκύλος σου σε ονειρεύεται

Είναι λογικό αν σκεφτείς ότι είσαι το πιο βασικό κομμάτι της ημέρας του. Ο ύπνος επίσης τον βοηθά να συγκρατήσει πληροφορίες και να μάθει τις εντολές, ειδικά αν είναι κουτάβι. Awww!! Αν έχεις παρατηρήσει ότι τα κουτάβια και τα γέρικα σκυλιά κοιμούνται περισσότερο, είναι επειδή οι «γέφυρες» είναι σε πρώιμο στάδιο ή φθαρμένες, αντίστοιχα.

Παίζει ρόλο η ράτσα;

Έτσι όπως κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστή περίπτωση, έτσι πάει και για τον σκύλο σου. Εδώ το μέγεθος παίζει ρόλο και τα μεγαλόσωμα βλέπουν όνειρα με μεγαλύτερη διάρκεια, ενώ τα μικρόσωμα με μικρή. Ωστόσο, τα δεύτερα ονειρεύονται πιο συχνά. Αντίστοιχα, αν ο σκύλος σου παίρνει πολλούς και σύντομους υπνάκους μέσα στη μέρα, ονειρεύεται πιο σπάνια, διότι δεν προλαβαίνει να μπει στη φάση REM. Αντίθετα, ο σκύλος που κοιμάται κυρίως τη νύχτα, βλέπει πολλά και ζωντανά όνειρα. Τρομερό;

Βλέπουν εφιάλτες;

Εφόσον βλέπουν όνειρα, είναι δεδομένο ότι θα έχουν κι εφιάλτες. Συστήνεται μάλιστα να μην τους ξυπνάμε όταν το καταλαβαίνουν, γιατί μπορεί να σου επιτεθεί λόγω έλλειψης προσανατολισμού, και γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο αν υπάρχει παιδί στο σπίτι. Άφησέ τον λοιπόν στην ησυχία του. Μην στενοχωριέσαι όμως. Αν το γεμίζεις αγάπη και φροντίδα, θα βλέπει κυρίως ευχάριστα όνειρα. Ότι του δίνεις treat, για παράδειγμα. Αν κοιμάται σε σταθερό μέρος, όπου νιώθει ασφάλεια, όλα λειτουργούν ρολόι.