ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Βιβλιοθήκη τοποθετεί βρεφικές κούνιες στις αίθουσές της και γίνεται παράδειγμα προς μίμηση

ISTOCK

Όταν η Barbara Weedman, ανύπαντρη μητέρα ενός ενήλικου πλέον γιου, παρατήρησε πόσο δύσκολο ήταν να είσαι γονέας σε δημόσιους χώρους που δεν είχαν σχεδιαστεί με γνώμονα τις οικογένειες, σκέφτηκε πως αξίζει να προσπαθήσει για την αλλαγή.

Η Barbara Weedman διευθύνει τη δημοτική βιβλιοθήκη της κομητείας Henrico της Βιρτζίνια. Γιατί να μην μπορούν ολόκληρες οικογένειες να εξυπηρετούνται με την άνεσή τους. Η ώρα για αλλαγή είχε φτάσει.

«Ξέρω πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για τους γονείς και τους φροντιστές να έχουν πρόσβαση σε πράγματα που είναι δεν φιλόξενα για τα παιδιά σε δημόσιους χώρους», δήλωσε η Weedman στο Insider.

Γονείς και φροντιστές έρχονταν στη βιβλιοθήκη και δυσκολεύονταν να χρησιμοποιήσουν τους υπολογιστές, ενώ ισορροπούσαν ένα μωρό στην αγκαλιά τους ή παρακολουθούσαν ένα πολυάσχολο νήπιο να μπουσουλάει ή να τρέχει στους διαδρόμους.

Το 2017, όταν η βιβλιοθήκη άρχισε να χτίζει μια νέα πτέρυγα, η Weedman είχε μια ιδέα για σταθμούς παιχνιδιού που θα έδιναν στους γονείς πρόσβαση στον υπολογιστή και ένα ασφαλές μέρος για να κρατήσουν το μωρό ή το παιδί τους.

Εργάστηκε με την κοινότητα και μια ομάδα σχεδιασμού για να υλοποιήσει την ιδέα και όταν η Βιβλιοθήκη Fairfield Area άνοιξε το 2019, οι σταθμοί Computer Work and Play ήταν έτοιμοι για γονείς και παιδιά.

«Την ημέρα των εγκαινίων, μια μητέρα με ένα βρέφος και ένα μικρό παιδί κάθισε σε ένα Work and Play Station για να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή και τοποθέτησε τα παιδιά της στην κούνια δίπλα της, χωρίς να έχει λάβει καμία οδηγία από το προσωπικό.

Ήταν ευχάριστο να βλέπω ότι ο σχεδιασμός ήταν σωστός και η κίνηση εκείνης της μητέρας ήταν διαισθητική», ανέφερε.

Για τον Matt Hansen, μπαμπά μιας 2χρονης, οι σταθμοί Work and Play είναι η τέλεια λύση όταν χρειάζεται να κάνει κάποια δουλειά και δεν μπορεί να καλέσει κάποιον για να κρατήσει την κόρη του.

«Μερικές φορές την εβδομάδα, πρέπει να κάνω δουλειά γραφείου από το σπίτι ενώ δεν διαθέτω πρόσβαση σε ίντερνετ. Παράλληλα, πρέπει να προσέξω και την κόρη μου την οποία και φυσικά δεν μπορώ να αφήσω μόνη της.

Είναι καταπληκτικό να μπορώ να έχω πρόσβαση στον υπολογιστή, ενώ η κόρη μου είναι δίπλα μου προστατευμένη και απασχολημένη».

«Γονείς και φροντιστές χρησιμοποιούν τη βιβλιοθήκη μας χωρίς άγχος για το πού θα αφήσουν τα παιδιά τους. Είναι δίπλα τους σε έναν οριοθετημένο χώρο μαζί με παραμύθια και παιχνίδια», δηλώνει η Barbara Weedman φανερά ικανοποιημένη.

«Αυτοί οι σταθμοί Work and Play είναι απλώς ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι βιβλιοθήκες μπορούν να γίνουν πλήρως προσβάσιμες για όλα τα μέλη της οικογένειας».

«Οι γονείς και οι φροντιστές των παιδιών έχουν τις δικές τους ανάγκες πληροφόρησης», είπε. «Η δημόσια βιβλιοθήκη μπορεί να είναι η κύρια πηγή πρόσβασης σε υπολογιστή για όσους δεν έχουν διαδίκτυο ή υπολογιστές στο σπίτι.

Για όποιον αναζητά μια αλλαγή καριέρας, επανένταξης στο εργασιακό περιβάλλον ή έναρξης μιας μικρής επιχείρησης, η πρόσβαση στον υπολογιστή είναι απαραίτητη, όπως απαραίτητη είναι και η ταυτόχρονη φροντίδα των παιδιών τους.

Στη βιβλιοθήκη μας αυτά τα δύο μπορούν να συνδυαστούν με απόλυτη επιτυχία», δήλωσε η Weedman.