ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Van Gogh Worldwide: Ανακαλύπτοντας τη μεγαλύτερη ψηφιακή συλλογή του Vincent van Gogh

Unsplash

«Η Τέχνη υπάρχει για να δίνει παρηγοριά σε όσους έχει τσακίσει η ζωή», είχε πει ο σπουδαίος εξπρεσιονιστής ζωγράφος Van Gogh και εμείς συμφωνούμε μαζί του. Ειδικά αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε, η τέχνη – πάντα ενωτική και ελπιδοφόρα – είναι η σωτηρία μας. Eμπνέει, ενδυναμώνει και γαληνεύει την ψυχή. Eίναι αυτό που έχουμε ανάγκη τη δεδομένη στιγμή. Και το project «Van Gogh Worldwide» καλύπτει τη συγκεκριμένη ανάγκη μας.

Όπως και η χώρα μας, έτσι και η Ολλανδία βρίσκεται σε lockdown, όχι όμως και η τέχνη. Μια ομάδα ολλανδικών μουσείων, συμπεριλαμβανομένου του Van Gogh Museum, βρήκε τη λύση. Εισηγήθηκε την πρωτοβουλία ψηφιακής περιήγησης σε ένα συνονθύλευμα έργων από διάφορες εκθέσεις. Προτεραιότητα δόθηκε στην ανάδειξη έργων του σπουδαίου και διεθνώς αναγνωρισμένου Ολλανδού καλλιτέχνη.

Τι περιλαμβάνει η ψηφιακή έκθεση «Van Gogh Wolrdwide»;

Η ψηφιακή συλλογή περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 αριστουργήματα του εξπρεσιονιστή ζωγράφου. Ανάμεσά τους αρκετά σκίτσα και 860 ελαιογραφίες. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει μετα-ιμπεριαλιστικά έργα του Van Gogh σε αριθμό που αγγίζει το ήμισυ των έργων της συνολικής συλλογής. Όλα τα έργα προσφέρονται στο κοινό με αναλυτικές πληροφορίες και σχολιασμό από ειδικούς, ενώ το μουσείο έχει φροντίσει και για την γνωριμία του καλλιτέχνη με το κοινό. Υπάρχει ένας διαθέσιμος όγκος πληροφοριών για την ζωή και την ιδιοσυγκρασία του δημιουργού που σχετίζονται άμεσα με τα δημιουργήματά του. Δίνονται επίσης πληροφορίες για τα μουσεία στα οποία στεγάζονται τα έργα, λεπτομέρειες αποκατάστασης των έργων καθώς και φωτογραφίες από το πίσω μέρος τους.

Έως τώρα, η ψηφιακή συλλογή περιλαμβάνει έργα από διάφορα μουσεία της Ολλανδίας. Ανάμεσά τους το Van Gogh Museum, το Kröller-Müller Museum, το Rijksmuseum, το Netherlands Institute for Art History και το Museum Boijmans Van Beuningen.

Στόχος του εγχειρήματος είναι ο εμπλουτισμός της βάσης δεδομένων με περισσότερα έργα του Ολλανδού ζωγράφου. Κυρίως, με έργα που βρίσκονται σε μουσεία σκορπισμένα σε όλον τον πλανήτη. Εάν λοιπόν θέλεις να γνωρίσεις λίγο παραπάνω τον Ολλανδό ζωγράφο και την τέχνη του από την άνεση του σπιτιού σου, τότε δεν έχεις παρά να κάνεις κλικ εδώ.