ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Frida Kahlo: Δωρεάν πρόσβαση από τη Google στο σπίτι και σε 800 εκθέματα της σπουδαίας ζωγράφου

AP Photo Reed Saxon

Η παραμονή στο σπίτι μέχρι νεωτέρας και η αναζήτηση τρόπων οικιακής ψυχαγωγίας φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα τη μεγαλύτερη online και δωρεάν έκθεση που έχει γίνει ποτέ για τη λατρεμένη μας Frida Kahlo.

«Στο τέλος της μέρας, μπορούμε ν’ αντέξουμε περισσότερα απ’ όσα πιστεύαμε πως μπορούσαμε». Να μια φράση της Frida Kahlo που μπορούμε να οικειοποιηθούμε όλες κι όλοι αυτή την εποχή. Η επαφή με τον πολιτισμό αυτή την εποχή, μέσα από δωρεάν online παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, διαδικτυακές ξεναγήσεις σε μνημεία, εκθέσεις και διαδραστικές εμπειρίες, όπως αυτή που έφτιαξε η Google σε συνεργασία με 33 μουσεία σε 7 χώρες, είναι η απαραίτητη «ανάσα» ψυχαγωγίας κι έμπνευσης που χρειαζόμαστε βιώνοντας την πρωτόγνωρη για όλους μας καραντίνα.

Τα «Πρόσωπα της Frida» είναι ακόμα εδώ

Το δράμα της προσωπικής ζωής της Frida Kahlo γοητεύει. Όσες και όσοι εκτιμούν την τέχνη της, όσες και όσοι συγκινούνται από την προσωπική της ιστορία, έχουν κάθε λόγο να χαίρονται. Εδώ και αρκετό καιρό είναι προσβάσιμη σε όλους η μεγαλύτερη συλλογή που υπήρξε ποτέ έργων, αντικειμένων, φωτογραφιών, συνδεδεμένων με τη Μεξικανή σουρεαλίστρια ζωγράφο. Μια εντυπωσιακή διαδικτυακή έκθεση για τη μοναδική γυναίκα και καλλιτέχνιδα.

Τα «Πρόσωπα της Φρίντα» (Faces of Frida) είναι η συνεργασία της Google με ένα διεθνές δίκτυο ειδικών στο έργο της θρυλικής Μεξικανής ζωγράφου. Η πρόσβαση είναι εφικτή μέσω της διαθέσιμης εφαρμογής και του ιστότοπου Google Arts & Culture.

Στα 800 «εκθέματα» περιλαμβάνονται φωτογραφίες έργων της Kahlo. Μεταξύ αυτών και 20 υψηλότατης ευκρίνειας φωτογραφίες έργων της που έως σήμερα δεν είχαν ψηφιοποιηθεί. Επιπλέον, προσωπικές φωτογραφίες, αποσπάσματα ημερολογίων, επιστολές, ενδύματα. Σχέδιά της από ιδιωτικές συλλογές, πρώιμες εκδοχές έργων της τις οποίες είχε φιλοτεχνήσει στο πίσω μέρος πινάκων της. Ακόμη και μία φωτογραφία του ολέθριου έρωτα της ζωής της, Diego Rivera, πάνω στην οποία είναι αποτεθειμένα τα χείλη με κόκκινο κραγιόν της Φρίντα.

Επίσκεψη στην Casa Azul

To «Μπλε Σπίτι» της Frida Kahlo, αρχιτεκτονικό τοτέμ λατρείας μέσα στο οποίο γεννήθηκε, μεγάλωσε, έζησε, δημιούργησε και πέθανε. Εκεί όπου βίωσε τον απόλυτο πόνο και έρωτα. Εκεί όπου εμπνεύστηκε όσα έκαναν τη Frida μία από τις πιο σημαντικές καλλιτέχνιδες και γυναίκες της σύγχρονης ιστορίας. Η La Casa Azul χτίστηκε το 1904 και μετά το 1958 παραχωρήθηκε από τον Rivera στο Μεξικανικό κράτος. Έγινε μουσείο και γνώρισε τις πιο μεγάλες δόξες του από το 1990 κι έπειτα, όταν η ιστορία της Frida άρχισε να γίνεται μαζικός πόλος έλξης (ναι, η ομώνυμη ταινία με τη Salma Hayek έπαιξε τον ρόλο της).

Αυτό το σπίτι έχει ανοίξει τις πόρτες του εικονικά προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες.

Frida-Kahlo H Frida ποζάρει στο μπαλκόνι του σπιτιού της στο Mexico City, το 1939. / AP Photo

«Παρόλο που οι αυτοπροσωπογραφίες είναι το σημείο συνάντησης στο οποίο οι περισσότεροι κάνουν τη «γνωριμία» της Frida, η γυναίκα την οποία παραστούν λατρεύεται για πολλά περισσότερα πράγματα από την τέχνη της» έχει πει η επικεφαλής στην Google Arts & Culture, Louisela Matsa. «Η πολυπλοκότητα της σκέψης της όσον αφορά τον φεμινισμό και την πολιτική, η σχέση της με το σώμα της, η κληρονομιά και η χώρα της, παραμένουν φρέσκες και εξακολουθούν να εμπνέουν κόσμο με διαφορετικό υπόβαθρο».

H Frida ποζάρει στο μπαλκόνι του σπιτιού της στο Mexico City, το 1939.