ΓΕΥΣΗ

Τζια ή Κέα: Τα καλύτερα μέρη για να φας, όπως κι αν την λες

iStock

Η Κέα που παλαιότερα την έλεγαν και Υδρούσα, αλλά στην περίοδο της Τουρκοκρατίας πήρε το όνομα Τζια, εκτός από ένα νησί με πολλά ονόματα, διαθέτει και πολλούς λόγους να την επισκεφθείς. Μην την έχεις στη λίστα μόνο για τριήμερα επειδή είναι «δυο βήματα μακριά», το κλασικό κυκλαδίτικο νησί ενδείκνυται και για διακοπές μακράς διάρκειας.

Τζια ή Κέα, για όλα τα γούστα

Πολλοί συγκρίνουν την Τζια με την Κύθνο και δικαίως, τόσο λόγω της εγγύτητάς στους στην Αθήνα (1 ώρα απόσταση το πρώτο, μία 1 και 50′ το δεύτερο από Λαύριο), όσο και του παρόμοιου στιλ που διακρίνει αυτά τα δύο νησιά. Η αλήθεια είναι όμως ότι η Κέα άνοιξε τον δρόμο πολύ νωρίτερα από την Κύθνο. Όπως είναι επίσης αλήθεια πως η Κύθνος «κερδίζει» την Τζια μόνο στη Χώρα της. Κατά τ’ άλλα, η μικρή αρχόντισσα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανένα αγαπημένο κυκλαδονήσι.

Είναι πολύ δυνατή σε παραλίες (Κούνδουρος, Κουνδουράκι, Ξύλα, Σπαθί, Γιαλισκάρι, Καμπί Ποίσσες, Οτζιάς, Συκαμιά στα highlights) και αξιοπρεπέστατη ως προς το φαγητό της. Στην Τζια τον πρώτο λόγο έχει η κλασική ταβέρνα για κρέας ή ψάρι (διαθέτει πολύ κι από τα δύο).

Πού να φας στην Τζια ή Κέα

9 Κόρες

 

Στο περίφημο Βουρκάρι, με «πιάτο» τη θάλασσα θα βρεις μία από τις πιο φημισμένες ψαροταβέρνες του νησιού. Στις 9 Κόρες πέρα από το φαγητό (που δεν περιορίζεται μόνο σε ό,τι βγαίνει από τη θάλασσα) θα απολαύσεις και γραφικό ηλιοβασίλεμα. Κλείσε το γεύμα σου οπωσδήποτε με ένα από τα σπιτικά γλυκά του καταλόγου.

9 Κόρες, Βουρκάρι, τηλ.: 22880 21702

Oikos Kea

Ο Oikos είναι ένα από εκείνα τα μαγαζιά που καταρρίπτουν τον μύθο πως τα λιμάνια των νησιών δεν αξίζουν για φαγητό. Μακράν η καλύτερη στάση για κάθε γεύμα από το πρωί έως το βράδυ στην Κορησσία. Δεν χρειάζονται οδηγίες, θα πέσει το μάτι σου πάνω του με το που βγεις στην πλώρη για το καλωσόρισμα γιατί ξεχωρίζει (και) αισθητικά. Μεταξύ άλλων ο all day Oikos σερβίρει άριστο brunch και υπέροχες σαλάτες.

Oikos Kea, Κορησσία, τηλ.: 22880 22507.

 

Καρθαία

«Δεν θα άλλαζα την Καρθαία ούτε με τη Βαβυλώνα» έγραψε κάποτε ο Πίνδαρος για να εξυμνήσει τη σπουδαία μικρή παραθαλάσσια πόλη της Κέας στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Η ιστορική Καρθαία είναι μία κούκλα και πέρα από αρχαία ευρήματα, στην ομώνυμη εξοχική ταβέρνα θα απολαύσεις καλό φαγητό. Κλασική και στις γεύσεις της η εν λόγω περιοχή, με το εστιατόριο να εντοπίζεται στην Κάτω Μεριά. Δοκιμασμένα πεντανόστιμος ο κόκκορας με τα μακαρόνια, οι πατάτες τηγανητές ολόφρεσκες, σπουδαία η τζιώτικη σαλάτα και η παραδοσιακή κουζίνα με βάση το κρέας στα καλύτερά της.

Η Καρθαία, Κάτω Μεριά, τηλ.: 22880 24101.

Στέκι

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πας στην Τζια, να θες να φας νοστιμιές και να μην καταλήξεις μετά από συστάσεις στο περίφημο Στέκι στη Χώρα, την κλασική παρεΐστικη ταβέρνα με τις μπλε καρέκλες εκεί ψηλά στην Ιουλίδα. Εδώ καταλαβαίνεις 100% καλοκαιράκι σε νησί. Εδώ την τιμητική του, πέρα από τα ντόπια κρέατα, έχει το μαγειρευτό φαγητό. Τρως κι απολαμβάνεις θέα.

Το Στέκι στη Χώρα, Ιουλίδα, τηλ.: 22880 22088. 

Tυράκειον

 

Από την Τζια δεν φεύγεις χωρίς να βολτάρεις στην Ιουλίδα με το κυπελάκι σου γεμάτο αληθινό παγωτό από το Τυράκειον, το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι ξακουστό πέρα από τα σύνορα του νησιού για τα εκλεκτά του τυράκια (τα βρίσκεις και στο ομώνυμο μαγαζί στην Αθήνα). Φανταστικά όλα τα γλυκά του, φτιαγμένα από εκλεκτές πρώτες ύλες και αν θέλεις να πάρεις κάτι για όσους άφησες πίσω, ας είναι ένα κουτί με τρουφάκια ή ένα φίνο ξεροτύρι Κέας.

Τυράκειον, Ιουλίδα, τηλ.: 22880 22853.

Το Σπίτι στη Χώρα

 

Τη fine dining απάντηση στο «πού τρώμε καλά στην Τζια» την βρίσκεις στο εστιατόριο του Kea Village. Το Σπίτι στη Χώρα αυτοπροσδιορίζεται ως «χώρος γεύσης και τέχνης» και είναι ακριβώς αυτό σε όλα του. Εδώ το menu αναδεικνύει παραδοσιακές συνταγές με δημιουργικό τρόπο και η πρώτη ύλη είναι κατά κύριο λόγο ντόπια, σε συνεργασία με παραγωγούς του νησιού. Τα σπιτικά γλυκά στο Σπίτι είναι μία έξτρα εμπειρία γεύσης. Πριν πας, κάνεις την απαραίτητη κράτηση.

Το Σπίτι στη Χώρα, Ιουλίδα, τηλ.: 22880 29101.

Ταβέρνα της Άννας

Μία από τις διαχρονικές επιλογές για φαγητό στην Τζια, η ταβέρνα της Άννας προς Οτζιά μεριά, με φαγητό βγαλμένα από την κουζίνα της χρυσοχέρας μαμάς σου στην οποία θα τρέξεις για ένα καλό πιάτο φαγητό φτιαγμενο και σερβιρισμένο με φροντίδα. Υπέροχη παλέτα με μαγειρευτά, ψαρομεζέδες και πίτες που επιβάλλεται να δοκιμάσεις. Φυσικά στην Άννα ξέρουν και από καλό κρέας.

Ταβέρνα της Άννας, τηλ. 22880 21680.

Το εξοχικό της Μαργαρίτας

Άλλη μια τίμια επιλογή για φαγητό στην Τζια, η οικογενειακή ταβέρνα της κυρίας Μαργαρίτας στις Ποίσσες, με τα τραπεζάκια της δίπλα στα δέντρα και φαγητό σπιτικό που επιμελείται η ίδια. Η Μαργαρίτα καμαρώνει για τα ντόπια κρέατα, τις πίτες, τα ντολμαδάκια και τα χειροποίητα μακαρόνια της. Τρως και ξανατρώς και δεν λες ποτέ και για τίποτα «όχι» στο κέρασμα με γλυκάκι. Αν είσαι τυχερή, θα έχει βγάλει από το φούρνο πάστα φλώρα με σπιτική μαρμελάδα.