ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

Παραλίες στην Τήνο: Πού να κάνεις μπάνιο όταν φυσάει βοριαδάκι

Unsplash

Άπαξ και αποφασίσεις να επιλέξεις την Τήνο για προορισμό των διακοπών σου, δύο πράγματα είναι σχεδόν αδύνατα: να επιστρέψεις χωρίς να έχεις πάρει τουλάχιστον ένα κιλό και να πετύχεις το νησί χωρίς ανέμους. Αν είσαι τόσο τυχερή, απόλαυσέ το απ’ άκρη σ’ άκρη.

Η Τήνος, όπως και τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, ταλαιπωρούνται συχνά από βοριάδες που δυστυχώς κάνουν κάπως δύσκολες τις διακοπές. Ειδικά αν έχεις επιλέξει παραλία με άμμο, είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγεις την «αμμοβολή» και φυσικά δεν απολαμβάνει κανείς το μπάνιο του όταν τον παίρνει ο άνεμος.

Σε αυτό εδώ το θέμα, λοιπόν, θα σου μιλήσω για τις παραλίες εκείνες που βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού, κι έτσι είναι συνήθως πιο ήρεμες, όταν φυσάει βοριάς. Παρόλο που το βόρειο τμήμα του νησιού έχει επίσης μοναδικές ομορφιές και καταγάλανα νερά που αξίζει να κολυμπήσεις, δυστυχώς οι αέρηδες μπορούν να κάνουν πολύ δυσάρεστη αυτή την εμπειρία. Βέβαια, πάντα θα υπάρχει κάπου κοντά ένα καλό εστιατόριο ή ένα σπουδαίο, παραδοσιακό ταβερνάκι για να πνίξεις τον πόνο σου που δεν κολύμπησες.

Οι διακοπές στην Τήνο, λοιπόν, εκτός από γαστριμαργικές στιγμές και βόλτες στα σοκάκια των χωριών της, αξίζει να περιλαμβάνουν και μερικές βουτιές. Αν τις μέρες που θα βρεθείς στο νησί, φυσάει βοριαδάκι αρκετών μποφόρ, τότε καλύτερα να προτιμήσεις μία από τις παρακάτω παραλίες για το μπάνιο σου.

Παραλίες στην Τήνο: Πού να πας για μπάνιο όταν φυσάει παντού

Άγιος Ρωμανός

Αμμουδιά, αλμυρίκια και beach bars. Σε αυτή την παραλία θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι, ό,τι κι αν είναι αυτό. Στην οργανωμένη πλευρά της θα βρεις ξαπλώστρες, φαγητό, καφέ και κοκτέιλ, ενώ φυσικά μπορείς να απλώσεις και τη δική σου πετσέτα κάτω από τα δέντρα και να απολαύσεις το μπάνιο σου στα καταγάλανα νερά του Αγίου Ρωμανού.

Απηγανιά

Μια δύσκολα προσβάσιμη παραλία, που όμως αξίζει τον κόπο. Δεν είναι εκτεθειμένη στους ανέμους, βρίσκεται δίπλα στον Άγιο Ρωμανό και προσφέρεται αν θες να κάνεις ένα ήσυχο μπάνιο. Βέβαια, αν δεις αέρα από 6 μποφόρ και πάνω, θα έλεγα να την αποφύγεις, γιατί το φαινόμενο της αμμοβολής, δυστυχώς δεν την αφήνει ανέγγιχτη. Λίγος κόσμος – οι εκλεκτοί που τόλμησαν να περπατήσουν ως εκεί – λίγη σκιά και κανένα beach bar, επιβάλλουν να έχετε προμηθευτεί με νερά και ομπρέλα αν την επιλέξετε.

Άγιος Φωκάς 

Προσβάσιμη ακόμα και με τα πόδια από την Χώρα, ο Άγιος Φωκάς είναι μια παραλία με αρκετά οργανωμένα τμήματα, beach bars και εστιατόρια.

Καλύβια 

Δύσκολα θα δεις κύμα στα Καλύβια. Στον όρμο Καρδιανής, αυτή η παραλία θα σου προσφέρει ίσκιο στα αλμυρίκια της και ένα beach bar, αν προτιμάς την οργανωμένη εκδοχή του καλοκαιρινού μπάνιου.

Άγιος Μάρκος

Στα 5 λεπτά από τη Χώρα στην Τήνο, θα βρεις την παραλία του Αγίου Μάρκου. Μια παραλία αρκετά διαφορετική από τις υπόλοιπες του νησιού, που υπόσχεται να σε προστατέψει από τον βοριά. Ιδιαίτερα βραχώδης και με σκάλες προκειμένου να την προσεγγίσεις, δεν είναι ιδανική για παιδιά, αλλά τα καταπράσινα νερά της θα σου κλέψουν την καρδιά.

Όρμος Υστερνίων

Συνδύασε το μπάνιο σου με πρωινό, μεσημεριανό, ή ποτό και βόλτα στο χωριό, με τη θέα που κόβει την ανάσα. Στον όρμο Υστερνίων θα πετύχεις πολύ λιγότερο αέρα σε σχέση με το υπόλοιπο νησί. Η παραλία είναι ανοργάνωτη, ενώ μερικά αλμυρίκια θα σου χαρίσουν της σκιά τους για να απολαύσεις το μπάνιο σου.