ΦΥΤΑ

Τσόφλια αυγού: Πώς να τα χρησιμοποιήσεις για το καλό των φυτών σου

Unsplash

Δεν είναι τυχαίο που τα αυγά δοξάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο από κάθε λογής αθλητές και διατροφολόγους. Πρόκειται γι’ αυτήν τη super πρωτεΐνική τροφή που κάνει γενικότερο καλό στην υγεία σου και στο σώμα σου (ειδικότερα αν η άθληση, είναι η ζωή σου).

Και ενώ τα τσόφλια είναι φαινομενικά ένα άχρηστο μέρος του αυγού, στην πραγματικότητα δεν είναι. Πόσο μάλλον για τα φυτά σου. Είτε μιλάμε για τον καλοκαιρινό σου λαχανόκηπο είτε για τις γλάστρες με τα φυτά που έχεις μέσα στο σπίτι σου, τα τσόφλια από το αυγό θα «μπουστάρουν» τις πρασινάδες σου από πολλές απόψεις. Παρακάτω διαβάζεις τους λόγους που θα σε πείσουν να μην πετάξεις το κέλυφος του αυγού, για λογαριασμό των φυτών σου.

Μιλάμε για ένα DIY, οικονομικό και οικολογικό λίπασμα

Ο λόγος βρίσκεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ανθρακικό ασβέστιο (παραπάνω από 90%), ένα σπουδαίο μέταλλο που ενισχύει τα κυτταρικά τοιχώματα των φυτών. Τα τσόφλια περιέχουν, εκτός των άλλων, μέταλλα που βοηθούν τις πρασινάδες σου να αναπτυχθούν. Κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Συμπέρασμα; Μιλάμε για ένα εξαιρετικό DIY, οικολογικό λίπασμα που δεν κοστίζει τίποτα και είναι ιδανικό για σχεδόν κάθε είδους φυτού.

Καλύτερο -ποιοτικά- έδαφος για τα φυτά

Πολλά φυτά προτιμούν τη χαμηλή οξύτητα στο έδαφος για να απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά και να απομακρύνουν τοξικά στοιχεία όπως το αλουμίνιο. Το ανθρακικό ασβέστιο που βρίσκεται στο κέλυφος των αυγών μειώνει τα επίπεδα pH του εδάφους, καθιστώντας το έδαφος περισσότερο αλκαλικό παρά όξινο. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι τα τσόφλια των αυγών βοηθούν στον καλό αερισμό του εδάφους. Το ευάερο έδαφος διευκολύνει την ανάπτυξη των ριζών του φυτού.

Τα τσόφλια αυγών αποθαρρύνουν το σάπισμα

Ορισμένα φυτά μπορεί να εμφανίσουν μαύρες κηλίδες λόγω της έλλειψης ασβεστίου. Η προσθήκη ασβεστίου από τα τσόφλια των αυγών σε μορφή λιπάσματος μπορεί να βοηθήσει τα καρποφόρα φυτά να ευδοκιμήσουν και να αποφύγουν το σάπισμα.

Μπουστάρουν την ανάπτυξη των ριζών

Ακόμα ένα θετικό του ανθρακικού ασβεστίου που βρίσκεται στο κέλυφος των αυγών, είναι η ενίσχυση των ριζών του φυτού.

Τα φυτά σου προστατεύονται από (μερικά) παράσιτα

Ορισμένοι κηπουροί ισχυρίζονται ότι τα μυτερά κομμάτια από τα τσόφλια αυγού εμποδίζουν τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες να πλησιάσουν τα φυτά.

Τρόποι χρήσης:

  • Θρυμματισμένη μορφή: Πασπάλισε το θρυμματισμένο κέλυφος πάνω στο χώμα των φυτών.
  • Σε μορφή σκόνης: Άλεσε τα τσόφλια των αυγών σε επεξεργαστή τροφίμων για να δημιουργήσεις μια λεπτή και θρυμματισμένη σκόνη. Σε αυτήν την περίπτωση, ανακατεύεις τη σκόνη με το χώμα του φυτού και το επανατοποθετείς στη γλάστρα του ή απλά το απλώνεις στο χώμα γύρω από τη βάση του φυτού.
  • Νερό από τσόφλια: Πότισε τα φυτά σου με νερό από κέλυφος αυγού (όπως θα πότιζες υπό κανονικές συνθήκες δηλαδή), αν δεν θέλεις να βλέπεις ολόκληρα κομμάτια γύρω από τα φυτά σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις τα τσόφλια μέσα σε νερό που έβρασες για λίγες μέρες. Ξεχωρίζεις με ένα σουρωτήρι και ποτίζεις.
  • Μπορείς να τοποθετήσεις τα θρυμματισμένα τσόφλια αυγών στον πάτο της γλάστρας, κοντά στα σημεία αποστράγγισης.
  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κέλυφος αυγών ως μικρές γλάστρες πολλαπλασιασμού.
  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα καθαρά τσόφλια αυγού ως μέρους του κομπόστ.

Η σωστή προετοιμασία πριν τη χρήση:

  • Ξέπλυνε τα τσόφλια των αυγών με ζεστό νερό για να τα καθαρίσεις καλά.
  • Άπλωσέ τα σε χαρτί κουζίνας
  • Τα αφήνεις να στεγνώσουν μια-δυο ημέρες.

Σε ποια φυτά να μην το χρησιμοποιήσεις: Γεράνια, βιολέτες, αζαλέες, λάχανο, φασόλια, σπανάκι, βατόμουρα και γενικά σε όσα δεν προτιμούν το όξινο έδαφος.

**Μπορείς να αποθηκεύσεις όσο τσόφλια απέμειναν σε ένα κλειστό δοχείο σε ξηρό μέρος μέχρι την επόμενη χρήση. Τίποτα δεν πάει χαμένο!