ΤΑΙΝΙΕΣ

Ο Γιώργος Μαζωνάκης κατέκτησε και τις Κάννες. Η συγκινητική αντίδρασή του για το βραβείο Canal+

Η ταινία «Στον θρόνο του Ξέρξη», σε σκηνοθεσία της Εύης Καλογηροπούλου, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Μαζωνάκης, διακρίθηκε στο 75ο Φεστιβάλ των Καννών με το βραβείο Canal+ .

Ο Γιώργος Μαζωνάκης πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική διάκριση με άρωμα Ελλάδας στις Κάννες

Η ταινία Στον Θρόνο του Ξέρξη σε σκηνοθεσία της Εύης Καλογηροπούλου, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Αφροδίτης Παναγιωτάκου, Διευθύντριας Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση και σε παραγωγή της Αμάντας Λιβανού, με πρωταγωνιστή τον γνωστό τραγουδιστή Γιώργο Μαζωνάκη, κέρδισε το μεγάλο βραβείο του Canal+ της Εβδομάδας Κριτικής (Semaine de la Critique), του Φεστιβάλ Καννών.

Η ταινία, σε ανάθεση του Onassis Culture, επιλέχθηκε από το φεστιβάλ ανάμεσα σε ταινίες δημιουργών από όλο τον κόσμο και συμμετείχε επίσημα στην Εβδομάδα Κριτικής του 75ου Φεστιβάλ Καννών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά, που μια ελληνική ταινία αναδεικνύεται νικήτρια σε αυτό το παράλληλο διαγωνιστικό τμήμα του ευρωπαϊκού, κινηματογραφικού φεστιβάλ. Πέρυσι, την ίδια διάκριση, απέσπασε η ταινία μικρού μήκους του Μανώλη Μαυρή, «Brutalia, Days of Labour».

Ο Γιώργος Μαζωνάκης σε έναν αυτοβιογραφικό ρόλο

Η ταινία Στον θρόνο του Ξέρξη βασίζεται στο video-art Ανήκω σε μένα της Εύης Καλογηροπούλου, η οποία ξεκίνησε από τις Κάννες το 2020, με την ταινία μικρού μήκους Motorway 65. Ταινία που έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του επίσημου τμήματος του 73ου Φεστιβάλ Καννών.

Πρόκειται για μια δυστοπική ταινία, στην οποία η Καλογηροπούλου επιλέγει να μιλήσει για το ανθρώπινο σώμα, την ομορφιά, το μάταιο της εργασίας, τις συνθήκες μιας παρανοϊκής παρακολούθησης, αλλά και ταυτόχρονα για το αίμα και τον αποχωρισμό, το φύλο, τη σεξουαλική επιθυμία και τα όριά της. Ο ρόλος του Γιώργου Mαζωνάκη εμφανίζεται αντίστοιχα αινιγματικός και αυτοβιογραφικός. Αινιγματικός, ως προς το αν είναι άνθρωπος ή μηχανή. Αυτοβιογραφικός, καθώς ο Έλληνας ερμηνευτής επιστρέφει στο Πέραμα και στον τόπο εργασίας του πατέρα του.

Γιώργος Μαζωνάκης – Το «ευχαριστώ» για τη βράβευση στις Κάννες

Ο Γιώργος Μαζωνάκης εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την βράβευση της ταινίας «Στο Θρόνο του Ξέρξη» στις Κάννες, αλλά και την ευγνωμοσύνη του για την εμπιστοσύνη των δημιουργών της.

Σε σχετική ανάρτησή του στο Instagram, ο Γιώργος Μαζωνάκης δηλώνει:

«Είμαι πολύ συγκινημένος. Κλαίνε τα μάτια μου και η ψυχή μου. Η ταινία μας πήρε το βραβείο. Εύη Καλογηροπούλου το ταλέντο σου μοναδικό, η ψυχή σου ακόμη πιο θεϊκή. Αφροδίτη μου σε ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ πολύ όλους».