ΠΑΙΔΙ
SPONSORED

3 ιδέες για να παίξεις μαζί με το παιδί και την Barbie

Οι δεκάδες υποχρεώσεις σε μια πολύ απαιτητική καθημερινότητα αφήνουν ελάχιστο χρόνο στους γονείς για να αφιερώσουν τον χρόνο που θα ήθελαν στα παιδιά τους. Αυτό σημαίνει ότι οι στιγμές που περνούν μαζί τους, όταν τελικά βρίσκουν τον χρόνο, είναι πολύτιμες. Και κάπου εδώ απευθυνόμαστε σε όλους τους γονείς εκεί έξω και κάνουμε την εξής ερώτηση: Όταν, μετά πολλών κόπων και βασάνων, τελικά καταφέρνετε να βρείτε λίγο χρόνο για να τον αφιερώσετε στα παιδιά, τι τον κάνετε;

Η απάντηση για μια μεγάλη μερίδα γονιών είναι η ίδια: παιχνίδι. Το παιχνίδι άλλωστε, εκτός από αγαπημένη δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους, έχει και ευεργετικές ιδιότητες, αφού συμβάλλει στην γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Μάλιστα, το παιχνίδι με κούκλες συγκεκριμένα ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες σχετίζονται με την επεξεργασία των κοινωνικών πληροφοριών και την ενσυναίσθηση, όπως αποδείχθηκε από πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Barbie σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη φορά που αποδεικνύονται επιστημονικά οι ευεργετικές ιδιότητες του παιχνιδιού με κούκλες για το παιδί, ακόμα και όταν αυτό γίνεται ατομικά. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς, ως γονιός, να συμμετέχεις κι εσύ στο παιχνίδι, βοηθώντας το παιδί να αναπτύξει ακόμα περισσότερο την ενσυναίσθησή του.

Τι είναι η ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση και οι δεξιότητες επεξεργασίας κοινωνικών πληροφοριών περιλαμβάνουν:

• Πρόβλεψη των αναγκών των άλλων
• Σχεδιασμό της συμπεριφοράς και των ενεργειών του ατόμου
• Ικανότητα συμμετοχής και συνεργασίας
• Εκτίμηση του ποιος θα είναι καλός συνεργάτης
• Αντίληψη του πότε οι πεποιθήσεις ή οι στόχοι κάποιου άλλου διαφέρουν από αυτούς του ατόμου
• Αντίληψη των συναισθημάτων των άλλων
• Ανάπτυξη των δεξιοτήτων κοινωνικής αλληλεπίδρασης
• Δεξιότητες διπλωματίας και επίλυσης συγκρούσεων
• Κατανόηση επιχειρημάτων και απόψεων

Photographer - Teri Weber
Photographer – Teri Weber

Ιδέες για παιχνίδι με το παιδί και τις κούκλες

Αν ανήκεις, λοιπόν, στην κατηγορία εκείνων των γονιών που συμμετέχουν στο παιχνίδι των παιδιών τους, τότε παρακάτω θα βρεις μερικές ιδέες για το παιχνίδι που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του παιδιού, σύμφωνα με την κορυφαία ειδικό στον τομέα της ενσυναίσθησης, συγγραφέα και εκπαιδευτική ψυχολόγο, Δρ. Michele Borba.

Μιλήστε για συναισθήματα 

Τα παιδιά πρέπει πρώτα να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα διαφορετικά συναισθήματα. Μέσα από το παιχνίδι με κούκλες μπορείς σταδιακά να αναπτύξεις το “λεξιλόγιο των συναισθημάτων” του παιδιού, ώστε να καταλάβει μια σειρά από όρους συναισθημάτων. Δίνοντας ονόματα στα συναισθήματα και κάνοντας ερωτήσεις γι’ αυτά, όπως για παράδειγμα “γιατί δείχνεις θυμωμένη;” ή “φαίνεσαι απογοητευμένη” τα παιδιά κατανοούν τα συναισθήματα και ενθαρρύνονται να τα δείξουν και να τα εκφράσουν.

Παίξτε ιστορίες με πράξεις καλοσύνης 

Το να παίζει με κούκλες ένα μικρό παιδί δεν είναι μόνο διασκεδαστικό, αλλά και αποδεδειγμένος τρόπος με τον οποίο μπορεί να μάθει την ενσυναίσθηση. Κάνε τις σωστές ερωτήσεις για να ανακαλύψεις τι συμβαίνει στο μυαλό του. “Τι συμβαίνει;”, “Τι την κάνει χαρούμενη;”, “Τι κάνει αν η φίλη της είναι λυπημένη;”.

Photographer - Teri Weber
Photographer – Teri Weber

Παράλληλα, μπορείς να ενθαρρύνεις το παιδί σου να συμπεριλάβει στις ιστορίες του ευγενικές πράξεις, πράξεις φροντίδας και βοήθειας. “Η Κατερίνα δεν μπορεί να βρει την κιθάρα της. Πώς μπορεί να βοηθήσει η Barbie;” “Ο Γιώργος δεν παίζει με τα άλλα παιδιά και νιώθει μοναξιά. Τι θα ήθελες να σου πει εσένα κάποιος αν ένιωθες μοναξιά; Τι μπορεί να κάνει ένας φίλος του;”. Όταν τα παιδιά καταλαβαίνουν πώς να παρηγορούν, να βοηθούν και να νοιάζονται, τόσο πιο πιθανό θα είναι να έχουν ενσυναίσθηση και καλοσύνη.

Χρησιμοποιήστε κούκλες, μωρά και ζώα για να τους μάθετε την ενσυναίσθηση

Δώσε στο παιδί ευθύνες για τη φροντίδα των άλλων. Ενθάρρυνέ το να φροντίζει και να ηρεμεί τις κούκλες του ή τα παιχνίδια-ζωάκια του ενώ παίζει.
Αν είναι σε κατάλληλη ηλικία, μπορεί επίσης να φροντίζει πραγματικά μωρά, κατοικίδια ζώα ή τα αδελφάκια του για να μάθει να είναι ευγενικό και να ασκήσει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Όσο περισσότερο τα παιδιά εξασκούν την αξία της καλοσύνης, τόσο πιθανότερο είναι να την εσωτερικεύσουν.