ΠΑΙΔΙ
SPONSORED

Η ανάπτυξη των παιδιών ξεκινά από το παιχνίδι. Έχουμε την απόδειξη

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα να είσαι γονιός; Η μητρότητα και αντίστοιχα η πατρότητα είναι ευτυχία, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι συναισθήματα που σε κατακλύζουν και μια μόνιμη αγωνία. Μια αγωνία που δεν σταματά όταν το παιδί μεγαλώνει και ενηλικιώνεται, αλλά μοιάζει να είναι έμφυτη, “ριζωμένη” στο μητρικό dna. Αγωνία για το αν το παιδί είναι καλά, αν είναι ευτυχισμένο, αν μεγαλώνει σωστά με ό,τι αυτό συνεπάγεται και πολλά άλλα.

Η ανάπτυξη των παιδιών είναι ένα κεφάλαιο που απασχολεί τους περισσότερους γονείς από τη στιγμή της γέννησης. Είτε πρόκειται για την κινητή ανάπτυξη, είτε για τη γνωστική, την κοινωνική ή την συναισθηματική.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, εν μέσω πανδημίας, οι γονείς ανησυχούν όλο και περισσότερο για το πώς θα διασφαλίσουν ότι το παιδί τους αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως πάνω από τα δύο τρίτα (70%) δηλώνουν ότι ανησυχούν για το πώς αυτό θα μπορούσε να έχει επηρεάσει το παιδί.

Σε όλα τα παραπάνω καθοριστικό ρόλο παίζει το παιχνίδι που αποτελεί φορέα ανάπτυξης και εργαλείο μάθησης στα πιο καθοριστικά χρόνια της ζωής των παιδιών από τη γέννηση ως τα 8 χρόνια. Μέσα από το παιχνίδι γνωρίζουν τον εαυτό τους και τον κόσμο που τα περιβάλλει. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναπτύξουν τις δημιουργικές και κριτικές τους δεξιότητες, που θα τα εξυπηρετήσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότεροι γονείς θεωρούσαν ότι παιχνίδια και δραστηριότητες όπως κατασκευές με τουβλάκια, η σχεδίαση μιας ζωγραφιάς ή η ολοκλήρωση ενός παζλ είναι αυτά που μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του παιδιού τους. Αντίθετα, λίγοι πίστευαν ότι το παιχνίδι με κούκλες μπορεί να βοηθήσει το ίδιο, αφού είχαν την πεποίθηση ότι τα μοτίβα φανταστικού παιχνιδιού δεν οδηγούν σε ένα απτό αποτέλεσμα παρά τις θεωρίες που ήθελαν το παιχνίδι με κούκλες να είναι εξαιρετικά ευεργετικό για το παιδί. Κι αν γι’ αυτό είχαμε μέχρι τώρα μόνο θεωρίες, πλέον έχουμε και τις αποδείξεις.

Με επικεφαλής τη Δρ. Sarah Gerson και τους ανώτερους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, το Exploring the Benefits of Doll Play through Neuroscience (Εξερευνώντας τα Οφέλη του Παιχνιδιού με Κούκλες μέσω της Νευροεπιστήμης) είναι η πρώτη επιστημονική μελέτη που χρησιμοποιεί τη νευροεπιστήμη για να διερευνήσει τη θετική επίδραση που έχει το παιχνίδι με κούκλες στα παιδιά, η οποία ανατέθηκε από την κορυφαία εταιρεία παιχνιδιών Mattel και τους κατασκευαστές της κούκλας Barbie.

Μια δήλωση της Δρ. Sarah Gerson εξηγεί τι καινούργιο μας έμαθε στην πραγματικότητα η έρευνα αυτή: «Το συναρπαστικό με αυτή την έρευνα είναι ότι δείχνει πως όταν τα παιδιά επιδίδονται σε προσποιητό παιχνίδι με κούκλες, ενεργοποιούν τις περιοχές του εγκεφάλου τους που επεξεργάζονται τις κοινωνικές πληροφορίες. Για πρώτη φορά, αποτελεί απόδειξη, σε επίπεδο εγκεφάλου, όσων διατύπωσε ο Piaget πριν από πολύ καιρό σχετικά με τον κοινωνικό χαρακτήρα του προσποιητού παιχνιδιού»

Τι έδειξε η μελέτη

Τα στοιχεία της μελέτης έδειξαν ότι το παιχνίδι με κούκλες ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες σχετίζονται με την επεξεργασία των κοινωνικών πληροφοριών και την ενσυναίσθηση και δεξιότητες επεξεργασίας κοινωνικών πληροφοριών περισσότερο από το ατομικό παιχνίδι με tablet, ακόμα και όταν παίζουν μόνα τους.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τα αποτελέσματα της έρευνας, ζητήσαμε τη γνώμη μιας παιδαγωγού,η οποία μας εξήγησε πώς ακριβώς το παιχνίδι με κούκλες βοηθά την ανάπτυξη του παιδιού.

Η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης μέσω του παιχνιδιού με κούκλες είναι το στοιχείο εκείνο στο οποίο έχει δοθεί και η μεγαλύτερη βαρύτητα ακριβώς γιατί αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη της μελλοντικής επιτυχίας των παιδιών. Μέσω της ενσυναίσθησης τα παιδιά κατανοούν τις απόψεις των άλλων κι έτσι γίνονται καλύτεροι συνεργάτες και γονείς και αναπτύσσουν ηγετικές τάσεις. Επιπλέον, η ενσυναίσθηση τα βοηθά να αναπτύσσουν επιτυχημένες σχέσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους και δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων.

Τα ευρήματα της μελέτης στη διάθεση των γονέων

Για τους γονείς που επιθυμούν να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα ερευνών που σχετίζονται με την ανάπτυξη του παιδιού τους, η Barbie έχει δεσμευτεί να αναπτύξει τη μελέτη αυτή το 2021 με το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, συνεχίζοντας να χρησιμοποιεί τη νευροεπιστήμη για να διερευνήσει τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους το παιχνίδι με κούκλες ωφελεί τα παιδιά.

Παράλληλα, παρουσιάζει τα ευρήματα της παρούσας έρευνας σε έναν διαδικτυακό κόμβο με πολύ υλικό, πληροφορίες και ιδέες για τους γονείς, τους φροντιστές παιδιών και τα παιδιά.

Καθώς η επιστήμη προχωρά, ολοένα και περισσότερα ευρήματα και έρευνες σχετικά με το παιδί και την ανάπτυξή του θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και ως γονείς ή απλά άνθρωποι που ερχόμαστε σε επαφή με παιδιά οφείλουμε να τις παρακολουθούμε και να ενημερωνόμαστε από αυτές.