ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το βραχιόλι της φωτιάς: Οι Κοέν μεταφέρονται στο Άουσβιτς. 10 tweets «βαθιά υπόκλιση»

ΕΡΤ

Η σειρά της ΕΡΤ Το βραχιόλι της φωτιάς είναι καθηλωτική. Το έκτο επεισόδιο μάς μετέφερε στα ζοφερά χρόνια της γερμανικής κατοχής που δεν αφήνουν αλώβητη την οικογένεια Κοέν.

Το βραχιόλι της φωτιάς συγκλονίζει και μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε να μάθουμε την ιστορία και να μην την ξεχάσουμε.

Η συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου, Βεατρίκη Σαΐας Μαγρίζου, μιλώντας στο LadyLike για το συγκλονιστικό οδοιπορικό της οικογένειάς της από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς, είχε αναφέρει:

«Είναι πολύ σημαντικό οι νέες γενιές να μάθουν τις αλήθειες, να μάθουν τους κινδύνους του ρατσισμού, του ναζισμού, του φασισμού. Πώς να μάθουν τα παιδιά όταν υπάρχει μονάχα μια παράγραφος για το Ολοκαύτωμα στα βιβλία ιστορίας της Γ’ Λυκείου; Όταν με καλούν να μιλήσω στα σχολεία, τα παιδιά με κοιτούν με ανοιχτό στόμα.

Η λησμονιά είναι σαν να τους θανατώνουμε για δεύτερη φορά. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους 77.000 Έλληνες, εκ των οποίων οι 57.000 ήταν Θεσσαλονικείς, που μαρτύρησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. 6 εκατομμύρια Εβραίοι.

Αν μάθεις την ιστορία, δεν μπορείς να γίνεις ρατσιστής. Είμαι αισιόδοξη. Η κοινωνίας μας θα αλλάξει. Η Άννα Φρανκ είχε πει ‘’στο βάθος τους οι άνθρωποι είναι καλοί’’».

Το βραχιόλι της φωτιάς: Τι είδαμε στο 6ο επεισόδιο

Ο Ιωσήφ, ο οποίος αγωνιά για την Τσιούμπη, μοιράζεται με τη μικρή Μπέττυ τις αναμνήσεις του από τα χρόνια της γερμανικής κατοχής.

Στη Θεσσαλονίκη των αρχών της δεκαετίας του ’40, τα γερμανικά στρατεύματα σκορπίζουν τον πόνο. Πείνα, φόβος και δυστυχία. Η οικογένεια Κοέν προσπαθεί να κρατηθεί, παρά τις απώλειες που μετρά.

Ο Δαβίδ, ο οποίος έχει επιστρέψει πια από την Παλαιστίνη, γνωρίζει στο συσσίτιο της Εβραϊκής Κοινότητας την Έστερ με το μωρό της και τους παίρνει μαζί του στο σπίτι.

Ακολουθούν η επίταξη του αρχοντικού των Κοέν, τα γεγονότα της Πλατείας Ελευθερίας, η σύλληψη του Δαβίδ σε καταναγκαστικά έργα και τα γκέτο για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Η οικογένεια, ύστερα απ’ όλα αυτά, αποφασίζει να φύγει μακριά.

Η οικογένεια Κοέν δεν τα καταφέρνει. Εκατοντάδες Εβραίοι στοιβάζονται στα τρένα με προορισμό τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το μαρτύριο, τώρα ξεκινά.

Το Twitter κάνει τη μια βαθιά υπόκλιση μετά την άλλη