ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το βραχιόλι της φωτιάς: 15 tweets απόλυτης αποθέωσης (και δικαίως)

ΕΡΤ

Η θυελλώδης και γεμάτη περιπέτειες και ανατροπές ιστορία της οικογένειας Κοέν καθήλωσε τους τηλεθεατές. Το βραχιόλι της φωτιάς μάς ταξιδεύει στις αρχές του 20ού αιώνα, στη Θεσσαλονίκη, σε μια εποχή με αλλεπάλληλες συγκρούσεις, δυνατούς έρωτες, φωτιές και ανελέητο πόνο.

Μετά την αποκλειστική προβολή της σειράς Το βραχιόλι της φωτιάς στο ERTFLIX, που κατέγραψε περισσότερες από 1 εκατομμύριο θεάσεις, η καθηλωτική σειρά των οκτώ επεισοδίων, η οποία μεταφέρει στη μικρή οθόνη το συγκλονιστικό οδοιπορικό μιας οικογένειας Εβραίων στις πιο ζοφερές στιγμές του 20ού αιώνα, έκανε πρεμιέρα στην ΕΡΤ το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου στις 22:00 με διπλό επεισόδιο.

Από τις 10 το βράδυ, οπότε και άρχισε η μετάδοση του πρώτου διπλού επεισοδίου στην ΕΡΤ1, το ποσοστό τηλεθέασης σημείωσε διψήφια νούμερα, φτάνοντας την πρώτη ώρα το 11,4%, ενώ στο δεύτερο επεισόδιο η τηλεθέαση έφτασε στο 14,1%, ποσοστό που ξεπέρασε όλα τα προγράμματα που μεταδίδονταν εκείνη την ώρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Nielsen, Το βραχιόλι της φωτιάς παρακολούθησαν κατά μέσο όρο 525.000 τηλεθεατές, ενώ για τουλάχιστον ένα λεπτό είδαν τα δύο επεισόδια 1.193.000 τηλεθεατές.

Το βραχιόλι της φωτιάς είναι μία από τις καλύτερες σειρές που έχουμε δει στην ελληνική τηλεόραση. Τα tweets που ακολούθησαν την προβολή των επεισοδίων ήταν διθυραμβικά.

Εγκωμιαστικά σχόλια για την υψηλή αισθητική, την ποιότητα, τη σκηνοθεσία, τις ερμηνείες των ηθοποιών, την ατμόσφαιρα και τη δυνατή ιστορία, που «ζωντανεύει» με αριστοτεχνικό τρόπο στη μικρή οθόνη το συγκλονιστικό οδοιπορικό της οικογένειας Κοέν, από το 1917 έως το 1962.

«Μια συγκλονιστική σειρά» γράφει ένα από τα tweet και οι λέξεις αυτές δεν περιέχουν καμία υπερβολή. Το βραχιόλι της φωτιάς βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Βεατρίκης Σαΐας-Μαγρίζου, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Γκικαπέππα και σενάριο των Νίκου Απειρανθίτη και Σοφίας Σωτηρίου.

Είναι «Το βραχιόλι της φωτιάς» μία από τις καλύτερες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης;

ΨΗΦΙΣΕ

Το βραχιόλι της φωτιάς: Η υπόθεση

Το βραχιόλι που βρίσκει εντελώς απρόσμενα στα χέρια μιας ηλικιωμένης τσιγγάνας ο 45χρονος κοσμηματοπώλης Ιωσήφ Κοέν το 1962, γίνεται η αφορμή για μια καταβύθιση στο οικογενειακό παρελθόν και στην προσωπική του ιστορία στις αρχές του 20ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη, όπου συνυπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικές θρησκείες, ήθη και έθιμα.

Εδώ ζουν η Μπενούτα και ο Μωύς Κοέν, ένα ζευγάρι επιφανών Εβραίων μαζί με τα παιδιά τους. Η γεμάτη περιπέτεια και ανατροπές ιστορία τους, ξεκινά από το 1917, όταν η μεγάλη πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη απειλεί τα πάντα.

Η έγκυος Μπενούτα και τα τέσσερα παιδιά της βιώνουν στιγμές αγωνίας, όταν οι φλόγες ζώνουν την εβραϊκή συνοικία και ένας τσιγγάνος τούς σώζει την τελευταία στιγμή.

Στον τσιγγάνικο καταυλισμό, η Μπενούτα θα φέρει στον κόσμο το στερνοπούλι της οικογένειας, τον Ιωσήφ, ένα παιδί γεννημένο μέσα στη φωτιά.

Οι απώλειες πολλές, αλλά το βραχιόλι, ένα πολύτιμο οικογενειακό κόσμημα, σώζεται. Ένα κειμήλιο που συνδέει ανθρώπους και γεγονότα, Εβραίους και Τσιγγάνους.

Τι είδαμε στο 1ο επεισόδιο: Το βραχιόλι που βρίσκει εντελώς απρόσμενα στα χέρια μιας ηλικιωμένης τσιγγάνας ο 45χρονος κοσμηματοπώλης Ιωσήφ Κοέν σε συνδυασμό με την αίτηση χάριτος του χιτλερικού Αδόλφου Άϊχμαν το 1962, γίνεται η αφορμή για μια καταβύθιση στο οικογενειακό παρελθόν και στην προσωπική του ιστορία.

Τι είδαμε στο 2ο επεισόδιο: Η ηλικιωμένη τσιγγάνα Τσιούμπη λόγω καρδιακής προσβολής βρίσκεται στην εντατική με τον Ιωσήφ στο πλάι της και η γυναίκα του τον αναζητά για την προετοιμασία του μπατ μίτσβα της μικρής κόρης τους Μπέττυς.

Τα tweets της αποθέωσης