ΘΕΑΤΡΟ

Το Θέατρο Τέχνης φροντίζει να βλέπεις θέατρο από το σπίτι σου

Τώρα που έκλεισαν τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και οι πολιτιστικοί χώροι, τι κάνουμε; Και τέτοιες απορίες, προκύπτουν μαζί με τις δεκάδες άλλες καθώς ο κoρονοϊός έχει πλέον πάρει διαστάσεις πανδημίας. Η κοινωνική μας ζωή περιορίζεται για το καλό μας στο σπίτι μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ζήσουμε χωρίς θεάματα. Το Netflix έχει μεν πάρει φωτιά, αλλά για τους θεατρόφιλους τι γίνεται; Το Θέατρο Τέχνης σκέφτηκε μία καλή λύση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν τις παραστάσεις του πλέον θα τις απολαμβάνουμε και στο σπίτι. Μπορεί να αυτοπεριοριζόμαστε, λοιπόν, στους τοίχους του σπιτιού μας, προκειμένου να βοηθήσουμε στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και να προστατευτούμε, αλλά ο Covid-19 δεν μας στερεί τη δυνατότητα να δούμε θέατρο. «Οι παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης δε θα πραγματοποιηθούν για το διάστημα των επόμενων 15 ημερών, μετά από τη σχετική οδηγία που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας για την πρόληψη της διάδοσης του κοροναϊου», ήταν η τελευταία ανακοίνωση του θεάτρου. Είχε προηγηθεί όμως μία πολύ διαφορετική ανακοίνωση.

Το Θέατρο Τέχνης – και- στο σπίτι

«Το Θέατρο Τέχνης, μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη για όλους μας κατάσταση, ανακοινώνει το σχεδιασμό δυνατότητας παρακολούθησης των παραστάσεων μέσω διαδικτύου (πρόγραμμα «Το Θέατρο Τέχνης -και- στο σπίτι»)», ανέφερε ανακοίνωση του θεάτρου πριν από λίγες ημέρες.

«Έτσι από την ερχόμενη εβδομάδα, οι φίλοι του Θεάτρου Τέχνης που αδυνατούν να έρθουν στις σκηνές μας, με ένα χαμηλό αντίτιμο, θα έχουν τη δυνατότητα on demand παρακολούθησης των τρεχουσών παραστάσεων μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Θεάτρου Τέχνης www.theatro-technis.gr. Η νέα αυτή δυνατότητα αφορά σε παραστάσεις της σεζόν που παίζονται αυτή τη στιγμή στις δύο σκηνές του και απευθύνονται τόσο στο ενήλικο, όσο και στο εφηβικό και παιδικό κοινό», συνέχισε.

H πρωτοβουλία του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν, αφορά, λοιπόν, παραστάσεις της τρέχουσας σεζόν των δύο σκηνών του (Υπόγειο και Φρυνίχου). Την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του θεάτρου η παράσταση Έντμοντ του David Mamet, σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Γιάννος Περλέγκας, Κωσταντίνα Τάκαλου, Δημήτρης Πασσάς, Σταύρος Καλλιγάς, Βάλια Παπαχρήστου, Δημήτρης Μαγγίνας, Μαριλένα Μόσχου, Παναγιώτης Ρενιέρης.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα είναι διαθέσιμος ο «Οθέλλος» του Χάρη Φραγκούλη και της ομάδας Kursk η οποία μέχρι την υπουργική απόφαση για το κλείσιμο των θεάτρων παρουσιαζόταν για δεύτερη χρονιά στο Υπόγειο. Επίσης διαθέσιμη το επόμενο διάσημα θα είναι και η «Ηλέκτρα» του Άρη Μπινιάρη αλλά και το πρωτότυπο εγχείρημα της θεατρικής μεταφοράς του βιβλίου το «Χρονικό του Χρόνου» του Stephen Hawking σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Νατάσας Τριανταφύλλη.

Λίγα λόγια για τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης

Έντμοντ

Θέατρο Τέχνης

Ο «Εντμοντ»-ένα από τα σπάνια παιγμένα έργα του εξαιρετικά δημοφιλούς David Mammet -παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη. Είναι το πρώτο έργο του Μάμετ που παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης.

Το έργο καταγράφει την «επανάσταση» ενός καθημερινού, λευκού, μεσοαστού σαραντάρη άνδρα που αναζητώντας κάποιο απροσδιόριστο “νόημα ζωής” και θέλοντας να ξεφύγει από την ανούσια, τακτοποιημένη ζωή του, αποφασίζει να εγκαταλείψει τη γυναίκα του και να βουτήξει στην σκοτεινή, άγνωστη για εκείνον πλευρά της πόλης. Εκεί, στον υπόκοσμο της Νέας Υόρκης, στα μπαρ, στο μετρό, στους δρόμους, στα φτηνά ξενοδοχεία, στα sex shop, ο Έντμοντ θα έρθει αντιμέτωπος με τους μεγαλύτερους φόβους και τα πιό άγρια ένστικτά του. Εκεί θα αναδυθεί όλος ο ρατσισμός, ο μισογυνισμός, η ομοφοβία που έκρυβε μέσα του. Εκεί θα ανακαλύψει το μόνο νόμο που έχει ισχύ σε έναν παράλογο κόσμο: τη βία.

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη

Οθέλλος

Θέατρο Τέχνης

Η μεγάλη επιτυχία του Θεάτρου Τέχνης, ο «Οθέλλος» της ομάδας Kursk σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη, επέστρεψε για δεύτερη χρονιά στο Υπόγειο.

Η ομάδα Kursk δημιουργήθηκε το 2012. Προηγούμενες παραστάσεις: Woyzeck στο Απλό Θέατρο, Η προσευχή της κοπέλας που έπεσε μέσα στο πηγάδι και δεν θέλει να πεθάνει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, Ο Άρντεν πρέπει να πεθάνει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων και στο Θέατρο Τέχνης (Φεστιβάλ Αθηνών 2015), Lenz στο Bios.

Παίζουν: Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κοντόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου,Ηλέκτρα Νικολούζου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κορνήλιος Σελαμσής, Δήμητρα Στυλιανού, Μιχάλης Τιτόπουλος

 

 

Ηλέκτρα

Θέατρο Τέχνης

Ο Άρης Μπινιάρης, στην πρώτη του συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης, προσεγγίζει μέσα από την έντονα προσωπική ματιά του το έργο του Σοφοκλή, έχοντας δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής μέσα από τους επιτυχημένους “Πέρσες”-Αισχύλου αλλά και τις “Βάκχες”-Ευριπίδη.

Όσο οι πληγές της ματώνουν ακόμα, δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει. Ώσπου να στραγγιστεί εντελώς, όλο το μαύρο σκοτάδι της νύχτας. Δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει. Τα ατελείωτα τραγούδια της οργής, θ’ ακούγονται συνέχεια από εκείνη. Για τον φόνο του πατέρα της. Του σκίσαν το κεφάλι με μια πέλεκυ. Η μάνα της κι ο άνανδρος ο εραστής της. Πώς να συζεί με τους φονιάδες; Πώς να αφήσει τη ζωή της να χαθεί; Πώς μια γυναίκα σαν εκείνη; Πώς αλλιώς να κάνει; Πώς θα φυτρώσει μέσα της, ένα κλωνάρι αγαπημένο; Αν δεν αστράψει απάνω απ’ τους φονιάδες. Αν δεν μεσουρανήσει πάνω απ’ τους γελαστούς εχθρούς. Άμα δεν λύσει με ορμή το σκοτάδι. Πώς μια γυναίκα σαν εκείνη; Πώς αλλιώς να κάνει;

ΠαίζουνΕβελίνα Παπούλια, Ελένη Μπούκλη, Λένα Μποζάκη, Δημήτρης Μανδρινός, Νίκος Τσολερίδης, Τάσος Κορκός, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Δώρα Ξαγοράρη, Κατερίνα Δημάτη, Άρης Μπινιάρης.

Το χρονικό του χρόνου

Θέατρο Τέχνης

Το έργο του Stephen Hawking, μεταφέρεται για πρώτη φορά στο θέατρο από την Νατάσα Τριανταφύλλη σε μια παράσταση που επιχειρεί να φέρει την επιστημονική σκέψη σε διάλογο με την καλλιτεχνική δημιουργία. Η αποκαλυπτική ευφυία του Hawking θα συναντηθεί επί σκηνής με την έμπνευση και το πάθος λογοτεχνικών και θεατρικών ηρώων οι οποίοι, ίσως και εν αγνοία τους, πλησίασαν τις ίδιες θεματικές που συνοψίζονται στην αμετάβλητη αγωνία για τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης.

Παίζουν: Μελέτης Ηλίας , Δημήτρης Πασσάς

Το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν φέτος είχε μια πολλή δραστήρια θεατρική χρονιά γεμάτη με παραστάσεις και για παιδιά και εφήβους. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Θεάτρου Τέχνης, Άρης Ασπρούλης, σε post του στο Facebook, διαθέσιμη θα είναι για παρακολούθηση μέσω διαδικτύου και η εφηβική παράσταση «Μια μέρα χωρίς» -πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ και αφορά την εξάρτηση από το διαδίκτυο. Επίσης η παιδική παράσταση «Χωρίς Οικογένεια».