ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το προξενιό της Ιουλίας: Το X/ Twitter ανατρίχιασε με το ξέσπασμα της βίας κι ο Μελέτης Ηλίας το άκουσε

Alpha

Ζούμε σε μία εποχή που έχουμε απελπιστεί μετρώντας γυναικοκτονίες και περιστατικά καταγγελίας ενδοοικογενειακής βίας. Ζούμε σε μία εποχή που όταν βλέπουμε ένα τέτοιο περιστατικό στη μυθοπλασία δεν μπορεί παρά ο νους μας να τρέχει πίσω από τις κλειστές πόρτες της γειτονιάς μας και να αναρωτιόμαστε πόσο αυτό το εφιαλτικό σενάριο μίας σειράς, μπορεί να είναι η καθημερινότητα των γυναικών που ζουν πίσω από αυτές. Μία τέτοια σκηνή παρακολούθησαν οι τηλεθεατές της σειράς Το προξενιό της Ιουλίας στον Alpha, το βράδυ της Τετάρτης, 22 Μαΐου.

Το προξενιό της Ιουλίας είναι μία σειρά εποχής και οι σκηνές της βίας τοποθετούνται στην εποχή του 1960. Στο εν λόγω επεισόδιο ο Γιωργίκης Προβιός (που υποδύεται ο πολύ ταλαντούχος Μελέτης Ηλίας) δείχνει τον βίαιο χαρακτήρα του στη σύζυγό του, Ιουλία (τον ρόλο ενσαρκώνει η Ευγενία Ξυγκόρου που μοιάζει η ίδια η αθωότητα σε κάθε πλάνο της).

Το μυστικό της Ιουλίας για την πατρότητα του μωρού της αποκαλύφθηκε και το «τέρας» ξύπνησε μέσα στον Γιωργίκη. Πήρε το μωρό, το έδωσε στη Χάδω (Άννα Μάσχα), κλείδωσε την πόρτα στο δωμάτιο και χτύπησε βάναυσα την Ιουλία. Οι τηλεθεατές παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα και κάποιοι από αυτούς μοιράστηκαν στο Twitter/X τις εντυπώσεις τους από τις ερμηνείες των 2 ηθοποιών, αλλά και τους προβληματισμούς τους σε σχέση με την ενδοοικογενειακή βία στο σήμερα.

Τα τηλεοπτικά Όσκαρ του Twitter/X τα σάρωσαν οι Μελέτης Ηλίας και Ευγενία Ξυγκόρου

Το tweet που μοιράστηκε ο ηθοποιός

Ο Μελέτης Ηλίας μέχρι στιγμής στην τηλεόραση είχε συνηθίσει το τηλεοπτικό κοινό να τον βλέπει στον ρόλο του καλόκαρδου οικογενειάρχη σε κωμωδίες. Φέτος αποκάλυψε μία άλλη του πλευρά παίζοντας στη δραματική σειρά του Alpha. Κι αν ο Γιωργίκης του, έδειχνε αρχικά να έχει καλές προθέσεις και να προσπαθεί να «νικήσει» την βίαιη πλευρά του, το κτήνος μέσα του αποκαλύφθηκε στο επεισόδιο της Τετάρτης.

Ο Μελέτης Ηλίας προχώρησε σε αναδημοσιεύσεις αναφορών στο όνομά του που εξέφραζαν συγχαρητήρια για την ερμηνεία του, μέσα από τα Instagram Stories του. Ανάμεσα στις αναδημοσιεύσεις μοιράστηκε και το πιο ουσιαστικό tweet που γράφτηκε μετά από αυτή τη σκηνή.

Προξενιό της Ιουλίας, Μελέτης Ηλίας Instagram,com/meletisilias

«Όσες γυναίκες είστε στην ίδια θέση με την Ιουλία και αντιμετωπίζετε την ίδια κατάσταση βρείτε τη δύναμη να φύγετε τώρα. Η ζωή σας αξίζει, είναι δική σας και δεν έχει κανένας δικαίωμα να σηκώνει χέρι επάνω σας», έγραφε το σχόλιο.

Μια σημαντική υπενθύμιση

Η γραμμή 15900 απευθύνεται σε γυναίκες:

 • που υφίστανται σωματική κακοποίηση,
 • που υφίστανται ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία,
 • που υφίστανται οικονοµική βία,
 • που έχουν υποστεί βιασµό ή απόπειρα βιασµού,
 • που έχουν υπάρξει θύµατα πορνείας ή trafficking,
 • που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο, στην οικογένεια.

Και σε:

 • πολίτες και φορείς, προκειμένους να πληροφορηθούν για θέµατα σχετικά µε την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
 • Πληροφόρηση για θέματα ισότητας των φύλων.
 • Ψυχοκοινωνική συμβουλευτική σε περιστατικά που απαιτούν άμεση ψυχολογική και κοινωνική στήριξη και σχετίζονται µε βία κατά των γυναικών.
 • Παραπομπή περιστατικών σε Ξενώνες, σε Συμβουλευτικά Κέντρα κατά της βίας, σε Υπηρεσίες Υγείας, και άλλους συνεργαζόμενους φορείς.

Οι σύμβουλοι της γραμμής 15900:

 • Παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής, επιδεικνύοντας συναισθηματική κατανόηση και προσφέροντας ανακούφιση στις γυναίκες.
 • Τηρούν το απόρρητο της συµβουλευτικής κι ενηµερώνουν τη συµβουλευόµενη ότι τηρούνται οι κανόνες της εχεμύθειας.
  ενθαρρύνουν τις γυναίκες να βγουν από την αποµόνωση, να κατανοήσουν ότι δεν είναι µόνες και ότι δεν ευθύνονται για τη βία που υφίστανται.