ΜΟΥΣΙΚΗ

Το νέο τραγούδι της Beyonce είναι μία ωδή στο κίνημα Black Lives Matter και την επέτειο Juneteenth

Invision/AP Evan Agostini

Η Beyoncé είναι η Oprah της μουσικής. Η γυναίκα που εκπροσωπεί τη μαύρη κουλτούρα μέσα από την τέχνη. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να μην μιλήσει μέσα από τα τραγούδια της για όλα αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Αμερική.

Ένα καθόλου τυχαίο timing

Στις 19 Ιουνίου, γιορτάζεται η λήξη της δουλείας σε όλον τον κόσμο.  Το Juneteenth. Το 1864, ο στρατηγός Gordon Granger ανακοίνωσε στους τελευταίους δούλους της φυτείας του Galveston, ότι η ελευθερία τους κατοχυρώνεται με τη Διακήρυξη Χειραφέτησης του Αβραάμ Λίνκολν. Ειρωνικά, η 155η επέτειος συμπίπτει με τις διαδηλώσεις για τον θάνατο μαύρων από αστυνομικούς. Και η Beyoncé έχει κάτι να τραγουδήσει για αυτό.

H Beyoncé τιμά αυτήν τη μέρα αλλά δείχνει και τη συμπαράσταση στους ανθρώπους της για όλα αυτά που συνεχίζουν να συμβαίνουν τον 21ο αιώνα. Το τραγούδι “Black Parade” τιμά την ιστορία των μαύρων και καλεί άπαντες να φέρουν την ειρήνη και την επανόρθωση. Η μουσική είναι χαλαρή και χορευτική (θα μπορούσε να είναι και κομμάτι του Lion King), αλλά οι στίχοι σου σηκώνουν την τρίχα.

«Επιστρέφω στις νότιες ρίζες μου, εκεί που οι ρίζες μου δεν αποδυναμώνονται. Δεν μπορώ να ξεχάσω την ιστορία μου. Το να είμαι Μαύρη, ίσως είναι ο λόγος που είναι πάντα θυμωμένοι. Είναι πάντα θυμωμένοι».

«Μαύροι πρόγονοι στον τοίχο, άσε τα φαντάσματα να συζητούν. Κράτα τα χέρια μου, θα προσευχηθούμε μαζί. Ξάπλωσε κάτω, με το πρόσωπο στο χαλίκι, θα φοράμε όλοι λευκά στην κηδεία».

Η στήριξη της Beyoncé στις μικρές και ανεξάρτητες Μαύρες επιχειρήσεις

Εκτός από αυτό το ανατριχιαστικό τραγούδι, η Beyoncé στηρίζει τα μικρά brands μαύρων ιδιοκτητών μέσα από το site της. Το “Black Parade Route” περιλαμβάνει διάφορες μικρές επιχειρήσεις από όλες τις κατηγορίες. Την επιμέλεια έχει αναλάβει η Zerina Akers. «Το να είσαι Μαύρος είναι ο ακτιβισμός σου. Η Μαύρη αριστεία είναι μία μορφή διαμαρτυρίας. Η Μαύρη χαρά είναι δικαίωμά σου» είναι το motto του site και η Beyoncé δείχνει ότι είναι παρούσα, καλλιτεχνικά και έμπρακτα.