ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Μουσείο Ακρόπολης έχει γενέθλια και το γιορτάζει με ασφάλεια και μειωμένο εισιτήριο

AP Photo/ File Petros Giannakouris

Θυμάσαι την Αθήνα χωρίς το νέο Μουσείο της Ακρόπολης; Πέρασαν 11 χρόνια από τότε που το μουσείο μπήκε στη ζωή μας. Το Σάββατο 20 Ιουνίου το Μουσείο Ακρόπολης κλείνει τα 11 χρόνια λειτουργίας του και ακόμα και στην παράδοξη εποχή της πανδημίας του κορονοϊού είναι έτοιμο να μας υποδεχτεί και πάλι έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγειονομική προστασία των επισκεπτών και του προσωπικού του. Το ακόμα καλύτερο νέο είναι ότι λόγω των γενεθλίων του, το Μουσείο Ακρόπολης προσφέρει μειωμένο εισιτήριο εισόδου σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους για το Σάββατο 20 Ιουνίου.

Την ημέρα αυτή, η είσοδος από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ θα γίνεται με μειωμένο αντίτιμο, ύψους 5 ευρώ. Παράλληλα όπως μας ενημερώνει σε σχετικό δελτίο Τύπου το Μουσείο Ακρόπολης, «η περιοδική έκθεση “Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης” θα συνεχιστεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, με ελεύθερη είσοδο. Το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου θα παραμείνει ανοιχτό το Σάββατο 20 Ιουνίου ως τα μεσάνυχτα (κρατήσεις για δείπνο πραγματοποιούνται τηλεφωνικά στο 210 9000915)».

Παράλληλα με τα γενέθλια του Μουσείου Ακρόπολης ξεκινούν και οι εβφομαδιαίες θεματικές παρουσιάσεις από τους Αρχαιολόγους – Φροντιστες. «Οι παρουσιάσεις γίνονται με τη χρήση αποστειρωμένων ατομικών ακουστικών συσκευών (whisper), τις οποίες το Μουσείο διαθέτει δωρεάν στους συμμετέχοντες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας, την οποία οι επισκέπτες θα πρέπει να φροντίζουν να έχουν μαζί τους, καθώς δεν διατίθεται από το Μουσείο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Τι καλύτερο, λοιπόν, από μία Σαββατιάτικη καλοκαιρινή βόλτα με ασφάλεια και με πολιτισμό;

Το πρόγραμμα των θεματικών παρουσιάσεων στο Μουσείο Ακρόπολης

«Το χαμένο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου»
Στο Μουσείο Ακρόπολης ζωντανεύει ψηφιακά το άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου. Φτιαγμένο από χρυσό και ελεφαντόδοντο ήταν το αριστούργημα που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Φειδίας για τον Παρθενώνα. Σας περιμένουμε σε έναν περίπατο γνώσης για τα υλικά και τις τεχνικές κατασκευής του, τους μύθους και τις αλληγορίες του, την ακτινοβολία και τις περιπέτειές του.
Ελληνικά: κάθε Παρασκευή στις 13:00
Αγγλικά: κάθε Παρασκευή στις 11:00
Διάρκεια: 50 λεπτά
Συμμετοχή: Έως 10 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Εγγραφές γίνονται την ίδια μέρα στο Γραφείο Πληροφοριών. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Κόστος συμμετοχής: Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής η έκδοση του εισιτηρίου γενικής εισόδου €10.

«Ένας περίπατος στο Μουσείο με τον αρχαιολόγο»
Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε βραδινούς περιπάτους μέσα στις αίθουσες του Μουσείου με απρόβλεπτους σταθμούς και ποικίλες συζητήσεις με τη συντροφιά ενός αρχαιολόγου.
Ελληνικά: κάθε Παρασκευή, στις 20:00
Αγγλικά: κάθε Παρασκευή, στις 18:00
Διάρκεια: 60 λεπτά
Συμμετοχή: Έως 10 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Εγγραφές γίνονται την ίδια μέρα στο Γραφείο Πληροφοριών. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Κόστος συμμετοχής: Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής η έκδοση του εισιτηρίου γενικής εισόδου €10.

«Περπατώντας στην αρχαία γειτονιά του Μουσείου Ακρόπολης»
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην αρχαιολογική ανασκαφή που, σαν ένα τεράστιο έκθεμα, απλώνεται στη βάση του Μουσείου. Να βαδίσουν στους δρόμους της αρχαίας γειτονιάς, να δουν από κοντά τα σπίτια με τις αυλές και τα πηγάδια, να μπουν στην καρδιά των εντυπωσιακών επαύλεων με τα ιδιωτικά λουτρά, να περιεργαστούν τα εργαστήρια με τις δεξαμενές νερού, να κάνουν ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο και στην καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης για περισσότερο από 4.500 χρόνια.
Ελληνικά: κάθε Σάββατο & Κυριακή, στις 13:00
Αγγλικά: κάθε Σάββατο & Κυριακή, στις 11:00
Διάρκεια: 45 λεπτά
Συμμετοχή: Έως 10 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Εγγραφές γίνονται την ίδια μέρα στο Γραφείο Πληροφοριών. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Κόστος συμμετοχής: Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής η έκδοση του εισιτηρίου γενικής εισόδου €10 (το εισιτήριο γενικής εισόδου το Σάββατο 20/6 θα είναι μειωμένο στα €5)