ΦΑΓΗΤΟ

Το μυστικό για να πετύχεις τα τέλεια αυγά ποσέ, από τον Λάμπρο Βακιάρο

Αν μπορούσα, θα έτρωγα κάθε μέρα brunch – κυρίως για τα αυγά. Λατρεύω τα αυγά και τους άπειρους τρόπους που μπορούν να μαγειρευτούν ή να συνοδεύσουν το αβοκάντο, την πατάτα την τηγανιτή και να απλωθούν λαίμαργα σε μια φέτα φρεσκοφρυγανισμένου ψωμιού. Αυτά τα αυγά, αλλά στην πιο «εστιατορική», πιο élève εκδοχή τους, θα μας μάθει να φτιάχνουμε ο Λάμπρος Βακιάρος.

Τα ποσέ αυγά είναι κάτι σαν το τέλειο αυγό μάτι, που το έχει αγκαλιάσει ο κρόκος του. Όμως όταν δοκιμάσεις να το φτιάξεις, θα δεις ότι δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Ο Λάμπρος Βακιάρος, συνεργάζεται με το Oneman και δημιουργούν το Hungry, όπου και καταπιάνονται με αυτό το κεφάλαιο της μαγειρικής. Brunch και αυγά – και συγκεκριμένα ποσέ και scrambled. Πάμε να δούμε πώς γίνεται.

Δες τις συνταγές και τον τρόπο στο παρακάτω βίντεο:

Υλικά

Για τη βάση αβοκάντο

2 ώριμα αβοκάντο
6-8 τοματίνια
1 κ.γ. flavorits THE BOOST
αλάτι / πιπέρι

Scrambled Eggs

3 αυγά
1 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
1/2 κ.σ. creme fresh (ή γιαούρτι στραγγιστό με 1 κ.σ. λεμόνι)
αλάτι / πιπέρι

Αυγά ποσέ

2 αυγά
μεμβράνη / film κουζίνας
λίγο λάδι

Για το σερβίρισμα

2 ψωμάκια μπριος για μπέργκερ
flavorits THE BOOST για topping

Εκτέλεση

Για τη βάση αβοκάντο

Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και τα πολτοποιούμε σε ένα μπολ με ένα πιρούνι. Ψιλοκόβουμε τα τοματίνια , τα προσθέτουμε και αυτά μαζί με το flavorits THE BOOST και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Για τα αυγά scrambled, σε ένα μικρό κατσαρολάκι εκτός εστίας σπάμε τα 3 αυγά και προσθέτουμε και το βούτυρο. Σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και με τη βοήθεια μια μαρίζ (πλαστικής σπάτουλα ζαχαροπλαστικής) ανακατεύουμε έντονα τα αυγά και μόλις δούμε ότι αρχίζει να μαγειρεύεται το αυγό αφαιρούμε για 10’’ από την εστία, ανακατεύουμε έντονα έτσι ώστε να επιβραδύνουμε τη θερμοκρασία. Επαναφέρουμε ξανά στην εστία και επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές τη διαδικασία μέχρι να έχουμε ένα ελαφρώς δεμένο αποτέλεσμα. Αφαιρούμε από την εστία προσθέτουμε το creme fresh αλάτι και πιπέρι.

Για τα αυγά ποσέ, σε ένα κατσαρολάκι με αρκετό νερό δίνουμε μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία κατά 1 με 2 στάδια έτσι ώστε να δούμε ότι το νερό σιγοβράζει και δεν βράζει επιθετικά.
Για κάθε αυγό κόβουμε μία μεγάλη μεμβράνη μαγειρική και με το χέρι μας λαδώνουμε τη μία πλευρά πολύ καλά. Μεταφέρουμε την μεμβράνη σε ένα μικρό μπολ και σπάμε σε αυτό το ένα αυγό. Ανασηκώνουμε την μεμβράνη εξωτερικά και με προσοχή ‘εγκλωβίζουμε’ το αυγό σε αυτήν, περιστρέφουμε τη μεμβράνη μέχρι να έχουμε δημιουργήσει ένα κορδόνι και να μπορέσουμε να δέσουμε σε κόμπο.
Προσθέτουμε τα αυγά μέσα στο νερό και αφήνουμε περίπου 2-4 λεπτά ανάλογα με τη θερμοκρασία. Αφαιρούμε, αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και με ένα ψαλίδι κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το σημείο του κόμπου.

Για το σερβίρισμα

Φρυγανίζουμε σε μία φρυγανιέρα ή σε τηγάνι χωρίς λάδι τα ψωμάκια, και σερβίρουμε με τη βάση από το αβοκάντο τα αυγά ποσέ στη μία επιλογή ή τα scramble στην άλλη. Απογειώνουμε τη γεύση με topping από flavorits THE BOOST.