TIPS

Το κόκκινο κρέας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν το μαγειρέψεις και αυτός είναι ο λόγος

Unsplash

Ναι κατά τη διάρκεια του lockdown παραγγέλνουμε πολύ από τα αγαπημένα μας εστιατόρια που τώρα κάνουν και delivery. Όμως έχουμε μπει και πιο πολύ στην κουζίνα μας. Και η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει η νοστιμιά μίας ζουμερής, γευστικής μπριζόλας. Ή η πρώτη μπουκιά από ένα νόστιμο μπιφτέκι που έχουμε φτιάξει μόνες μας στο σπίτι. Μερακλίδικο, με άφθονα καρυκεύματα και βότανα, με μαρινάδες ή βούτυρο. Πριν όμως βάλεις το κόκκινο κρέας στη σχάρα υπάρχει ένα σημαντικό βήμα που ίσως δεν κάνεις.

Μπορεί να είσαι εντελώς εξοικειωμένη με τον τρόπο που μαγειρεύεις το κόκκινο κρέας. Και να αφήνεις την μπριζόλα να «ξεκουραστεί» μόλις τελειώσεις το μαγείρεμα (με αυτόν τον τρόπο διατηρεί τους χυμούς κλειδωμένους). Ωστόσο, τη γεύση του κρέατος ενισχύει και η συνήθεια να το αφήνεις να «ξεκουραστεί», βγάζοντάς το από το ψυγείο πριν το μαγείρεμα. Αν αφήσεις το κρέας να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά, οι μυϊκές ίνες θα χαλαρώσουν, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο μαλακό. Αντίθετα, αν το βάλεις παγωμένο πάνω στην καυτή σχάρα ή στο τηγάνι τότε είναι πιθανό να είναι πολύ πιο σκληρό.

Επίσης, να θυμάσαι πως αν ο τρόπος ψησίματος που σου αρέσει είναι medium ή  medium rare, είναι σημαντικό να αφήσεις το κρέας να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, για να μην είναι κρύο στο εσωτερικό του.

Το κόκκινο κρέας σε θερμοκρασία δωματίου, το λευκό και τα θαλασσινά ποτέ

Αυτή η τεχνική είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μαγειρέψεις με τον πιο νόστιμο τρόπο ένα κομμάτι κόκκινου κρέατος. Όμως ποτέ μην το κάνεις με το λευκό κρέας ή τα θαλασσινά.

Για να αποφύγεις την ανάπτυξη βακτηρίων δεν πρέπει να αφήνεις το κόκκινο κρέας έξω από το ψυγείο για περισσότερο από μιάμιση ώρα. Και αν το κομμάτι έχει μείνει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά αποφασίσεις να μην το μαγειρέψεις αμέσως, σε καμία περίπτωση μην το βάλεις ξανά στο ψυγείο γιατί υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων.

Μαγείρεψέ το έτσι κι αλλιώς και μπορείς να το φας αργότερα ακόμα και σε σαλάτα. Αλλά ποτέ μην το βάζεις και το βγάζεις από το ψυγείο.