HACK MY LIFE

Το καλύτερο τρικ για να μην κλαις, όταν κόβεις κρεμμύδια

Unsplash

Αν υπάρχει ένα λαχανικό, το οποίο είναι απαραίτητο και προσθέτει γεύση και σε κρύα και σε ζεστά πιάτα, αυτό είναι αδιαμφισβήτητα το κρεμμύδι. Σε ένα παράλληλο σύμπαν, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι είναι τόσο σημαντικό, που όταν το κόβεις, κλαις από συγκίνηση. Σε αυτό το σύμπαν όμως, που κλαις χωρίς καμία συγκίνηση όταν το κόβεις, αυτά τα δάκρυα το καθιστούν ανυπόφορο στη μαγειρική, σε σημείο να το αποφεύγουν αρκετοί στα πιάτα τους.

Αρχικά λοιπόν, τι είναι αυτό που σε κάνει να κλαις, όταν κόβεις κρεμμύδια; Η απάντηση είναι το θειικό οξύ. Με το που κόβουμε ένα κρεμμύδι, σπάνε τα κύτταρα απελευθερώνοντας το περιεχόμενό τους. Έτσι κάποιες ουσίες και συγκεκριμένα κάποια ένζυμα βρίσκονται ελεύθερα και μπορούν να αναμειχθούν και να ενωθούν.

Μία τέτοια ένωση πραγματοποιείται και δημιουργείται μία πτητική ένωση του θείου που ταξιδεύει εύκολα στον αέρα και προς τα μάτια. Αυτό το αέριο αντιδρά με το νερό στα δάκρυα και σχηματίζει θειικό οξύ. Το θειικό οξύ καίει, διεγείροντας τα μάτια να απελευθερώσουν περισσότερα δάκρυα, για να ξεπλύνουν τον ενοχλητικό εισβολέα που τους προκαλεί τον ερεθισμό. Το ίδιο συμβαίνει και με το σκόρδο, τα πράσα, το σχοινόπρασο και το φρέσκο ​​κρεμμύδι.

Unsplash

Πώς να μην κλαις όταν κόβεις κρεμμύδια;

Χρησιμοποίησε κοφτερό μαχαίρι

Πρέπει να έχεις κοφτερό μαχαίρι και να το ακκονίζεις ιδανικά πριν τη χρήση του. Καθώς κόβεις το κρεμμύδι απελευθερώνονται τα ένζυμα. Όσο πιο κοφτερό είναι ένα μαχαίρι τόσα λιγότερα κύτταρα θα καταστρέψει, οπότε θα απελευθερωθούν και λιγότερα ένζυμα.

Τοποθέτησέ τα στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αναστέλλουν τη δραστικότητα των ενζύμων και επιβραδύνουν τις αντιδράσεις. Το ίδιο συμβαίνει και στις πολύ ψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό και όταν μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια ενώ η μυρωδιά τους παραμένει ισχυρή, δεν καίνε στα μάτια. Παρ’ όλα αυτά, μην τα αφήσεις μέσα στο ψυγείο γενικά, μόνο λίγη ώρα πριν τα κόψεις. Διαφορετικά, θα χαλάσουν πιο γρήγορα.

Φρόντισε να αερίζεις τον χώρο που κόβεις τα κρεμμύδια

Μπορείς να αφήσεις ένα παράθυρο ανοιχτό ή ακόμα καλύτερα έναν ανεμιστήρα.

Μην κόψεις τη ρίζα του κρεμμυδιού

Στη ρίζα υπάρχει πολύ μεγάλη συγκέντρωση ενζύμων. Αυτό θα σε βοηθήσει και στον τεμαχισμό του, καθώς θα κρατιέται το κρεμμύδι ολόκληρο και δεν θα διαλύεται κατά το κόψιμο.

Βάλε τα απαραίτητα αξεσουάρ

Αν έχεις να κάνεις με ιδιαίτερα «δυνατά» κρεμμύδια και συνεχίζεις να κλαις, τότε μπορεί να χρειαστείς ενισχύσεις και συγκεκριμένα γυαλιά. Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους, για να προστατεύσεις αποτελεσματικά τα μάτια σου, από την απορρόφηση των αναθυμιάσεων. Τα γυαλιά θαλάσσης ή του σκι, δεν ταιριάζουν ακριβώς στην περίσταση, ωστόσο από τεχνικής άποψης είναι ιδανικά.