ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Tips για μαμάδες: Πώς θα οργανώσεις εύκολα τα (άπειρα) παιχνίδια των παιδιών σου

Unsplash

Το να είσαι μαμά είναι σίγουρα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα. Γιατί το να μεγαλώνεις ένα παιδί, δεν είναι εύκολη υπόθεση, κακά τα ψέματα. Το να μαζεύεις τα παιχνίδια του, κατάρα και ευλογία ταυτόχρονα. Πόσες φορές έχεις αφήσει τα παιχνίδια του μπόμπιρα ή της σουσουράδας σου, στη “μοίρα” τους; Ώρες ατελείωτες στο πάτωμα, μη ξέροντας τι να τα κάνεις. Να τα μαζέψω; Πώς να τα μαζέψω; Που θα τα βάλω όλα αυτά; Πώς να τα τοποθετήσω; Θα χωρέσουν; Και ο κατάλογος των ερωτήσεων δεν έχει τελειωμό. Και έρχεται η στιγμή της τρέλας, που τα «άτακτα» αγγελουδάκια σου να θέλουν να ξαναπαίξουν, μόλις 5 λεπτά αφού τα έχεις μαζέψει. Ο κακός χαμός εν ολίγοις.

Κάθε, λοιπόν, μαμά γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να διατηρηθεί σε τάξη το παιδικό δωμάτιο. Βιβλία, παιχνίδια και ρούχα, όλα σε έναν χώρο μόλις λίγων τετραγωνικών, που συνεχώς επεκτείνεται και προς τα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού (παιχνίδια στο σαλόνι και τα συναφή). Εμείς λοιπόν, αντιλαμβανόμενες ετούτα σου τα αδιέξοδα, έχουμε ετοιμάσει λύσεις για εσένα. Tips που αξιοποιούν το κάθε διαθέσιμο σημείο του παιδικού δωματίου για αποθηκευτικούς χώρους.

«Το παιδί και το σκυλί όπως τα μάθεις»

Μια έκφραση που ισχύει τόσο πολύ. Σε πρώτη φάση, λοιπόν, θα σου πω μια συμβουλή και στη συνέχεια θα αναφερθώ στα tips. Όλες ξέρουμε πως τα παιδιά έχουν την τάση να σκορπίζουν, παρά να μαζεύουν τα πράγματά τους. Είτε πρόκειται για παιχνίδια, είτε για βιβλία είτε για ρούχα κλπ. Μια έμφυτη, «κακή» συνήθεια των μικρότερων κυρίως παιδιών, που όμως πρέπει να σταματήσεις το συντομότερο δυνατόν. Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο. Μην ξεχνάς επίσης, πως ο χαρακτήρας των παιδιών είναι πιο εύπλαστος στις νεαρές ηλικίες. Επομένως, καλό είναι να μάθεις στο παιδάκι σου να μαζεύει και μόνο του τα παιχνίδια του, από μικρή ηλικία. Η πειθαρχία είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, τόσο για το παιδί σου, όσο και για εσένα την ίδια αλλά και για την διατήρηση της τάξης στο σπίτι.

Βιβλιοθήκη, χρήσιμη όχι μόνο για βιβλία

Μια βιβλιοθήκη είναι πάντα απαραίτητη για το παιδικό δωμάτιο. Εκτός από τα βιβλία που θα φιλοξενήσει, χρησιμεύει και ως αποθηκευτικός χώρος για τα παιχνίδια. Για πιο πρακτική αποθήκευση, μπορείς να βάλεις μέσα στα κουτιά τα παιχνίδια, και έπειτα να τα τοποθετήσεις στους κενούς χώρους της βιβλιοθήκης. “Πάντρεμα” τακτοποίησης και στιλ.

Κουτιά αποθήκευσης και καλάθια για τα παιχνίδια

Τα κουτιά και τα καλάθια αποτελούν μια έξυπνη ιδέα αποθήκευσης των παιχνιδιών τόσο από άποψη πρακτικότητας αλλά και διακόσμησης. Το θετικό είναι ότι μπορούν να τοποθετηθούν παντού και βοηθούν στη γρήγορη αποθήκευσή των παιχνιδιών, τόσο από εσένα όσο και από τα παιδάκια σου. Καλό θα ήταν, εκτός από το δωμάτιο, να τοποθετήσεις κάμποσα στο σαλόνι. Ο αγαπημένος χώρος ξεφαντώματος των παιδιών, το «πεδίο μάχης» των παιχνιδιών.

Κρεβάτι με εσωτερικά ντουλάπια

Εάν ετοιμάζεσαι να φτιάξεις το παιδικό δωμάτιο για το μικρούλι σου ή σκέφτεσαι να κάνεις μια μικρή ανακαίνιση, τότε σκέψου το καλά πριν πάρεις την τελική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, μια καλή επένδυση είναι ένα κρεβάτι με ένθετα συρτάρια. Δυο σε ένα.

Ωστόσο, εάν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα για μια τέτοια αγορά, η αμέσως επόμενη λύση είναι να αξιοποιήσεις μόνη σου τον κενό χώρο που προσφέρει το κάτω μέρος του κρεβατιού και να προσθέσεις αποθηκευτικά κουτιά.

Πολυχρηστικά έπιπλα ιδανικά για παιχνίδια

Στο εμπόριο επίπλων μπορείς να βρεις αρκετούς μικρούς καναπέδες παιδικών δωματίων, που εκτός από καθιστικά χρησιμεύουν και ως χώρος αποθήκευσης παιχνιδιών. Ωστόσο, εάν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να αγοράσεις ένα τέτοιο έπιπλο και «πιάνει» το χέρι σου, μπορείς πολύ εύκολα να το φτιάξεις μόνη σου. Με το έξτρα θετικό πρόσημο ότι μπορείς να το φέρεις στα μέτρα σου. Κάνε κλικ στην παρακάτω εικόνα και δες πώς.

Καλάθια τοίχου; Ναι, ναι.

Έχεις εξαντλήσει κάθε πιθανή γωνία και τετραγωνικό του δωματίου; Μην αγχώνεσαι. Ευτυχώς υπάρχουν και οι τοίχοι, οι οποίοι μπορούν εξίσου να χρησιμοποιηθούν ως αποθηκευτικοί χώροι, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση χώρου. Μπορείς να κρεμάσεις από ράφια μέχρι και αποθηκευτικά καλάθια. Όσον αφορά τα τελευταία, είναι μια πρωτότυπη και ίσως πιο πρακτική λύση από τα ράφια. Έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα, καθώς έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα.