ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τι βλέπουν οι γυναίκες στην ελληνική τηλεόραση

Unsplash

Τι βλέπουν οι γυναίκες στην ελληνική τηλεόραση; Ιδού το ερώτημα στο οποίο απαντά η Nielsen με έρευνα που πραγματοποίησε σε πολλές χώρες στον κόσμο. Η έρευνα αφορά στο 2022 και το δείγμα αποτελείται από γυναίκες 18 και άνω.

Οι γυναικείες τηλεοπτικές επιλογές αντικατοπτρίζουν τις θετικές τάσεις στην ισότητα των φύλων. Η έρευνα διαπίστωσε ότι στην Ευρώπη, οι γυναίκες τείνουν να προτιμούν εκπομπές που προβάλλουν την τοπική κουλτούρα και επιλέγουν προγράμματα και εκπομπές στις οποίες συμμετέχουν ισχυροί, γυναικείοι χαρακτήρες.

Στην Ασία υπήρξε έντονη έλξη για τοπικά αθλήματα, ειδήσεις και δραματικές σειρές. Σε πολλές από αυτές τις σειρές πρωταγωνιστούσαν γυναίκες ηθοποιοί με ισχυρό εκτόπισμα στο τηλεοπτικό κοινό.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2022 για το Παγκόσμιο Χάσμα των Φύλων υποδηλώνει ότι η ισότητα των φύλων βελτιώνεται σε ορισμένες χώρες, γεγονός που αντανακλάται στην αυξημένη προβολή και εκπροσώπηση των γυναικών σε διάφορα είδη τηλεοπτικού προγράμματος.

Αυτή η θετική τάση πιθανότατα προσελκύει περισσότερες γυναίκες τηλεθεάτριες που εκτιμούν και επιβραβεύουν το γεγονός ότι βλέπουν ενδυναμωμένες απεικονίσεις γυναικών στην τηλεόραση.

Και πάμε στα δικά μας. Ποια είναι τα πιο δημοφιλή ελληνικά προγράμματα για τις γυναίκες στη χώρα μας; Ποιες σειρές και ποιες εκπομπές δεν έχασαν το 2022;

1η θέση: Σασμός

γυναίκες τηλεόραση ALPHA TV

Η βεντέτα των Σταματάκηδων και των Βρουλάκηδων κατακτά την πρώτη θέση στην καρδιά και το τηλεκοντρόλ των τηλεθεατριών στην Ελλάδα. Πήγε 9; Γύρνα γρήγορα στον Alpha, έχει Σασμό. Δεν έχασαν επεισόδιο. Κι όλα αυτά το 2022. Γιατί το 2023 που είμαστε ένα βήμα πριν τον σασμό, είναι ακόμα μεγαλύτερο το ενδιαφέρον.

2η θέση: Eurovision

γυναίκες τηλεόραση ERT

Ήταν μια Eurovision που πραγματοποιήθηκε εν μέσω πολέμου. Ήταν μια Eurovision μουδιασμένη που ανέδειξε μεγάλη νικήτρια την Ουκρανία.

Το συγκρότημα Kalush Orchestra με το τραγούδι Stefania κέρδισαν την αγάπη του τηλεοπτικού κοινού, το οποίο εξέφρασε και κατ’ αυτόν τον τρόπο τη συμπαράστασή του στον ουκρανικό λαό.

Η Αμάντα Γεωργιάδη με το Die Together για την Ελλάδα εμφανίστηκε 17η στη σκηνή της Eurovision και καταφέρε να κατακτήσει την 8η θέση με 215 βαθμούς στην τελική κατάταξη.

Η Ουκρανία λόγω του πολέμου δεν μπορεί να εγγυηθεί τη διεξαγωγή του 67ου διαγωνισμού για αυτό και θα διεξαχθεί στο Λίβερπουλ. 20 πόλεις εξέφρασαν αρχικά το ενδιαφέρον τους για τον διαγωνισμό, με την Γλασκώβη και το Λίβερπουλ να φθάνουν στην τελική φάση της επιλογής.

3η θέση: Γη της Ελιάς

γυναίκες τηλεόραση MEGA TV

Οι τηλεθεάτριες αγάπησαν και αγαπούν τη Μάνη του Ανδρέα Γεωργίου και δίνουν στη Γη της ελιάς την τρίτη θέση στην έρευνα. Η σειρά του Mega άντεξε και αντέχει στον ανταγωνισμό και σημειώνει πολύ υψηλά νούμερα τηλεθέασης.

Ο Ανδρέας Γεωργίου, ο Κούλης Νικολάου και η Βάνα Δημητρίου έχουν το κοινό τους κι αυτό αποδεικνύεται διαχρονικά και σταθερά.

4η θέση: Άγιος Παΐσιος. Από τα Φάρασα στον ουρανό

γυναίκες τηλεόραση MEGA TV

Το 2022 το Mega επένδυσε στην ελληνική μυθοπλασία και κέρδισε το στοίχημα. Στις αρχές της χρονιάς ο σταθμός ενέταξε στο πρόγραμμά του την πρώτη ιστορική-βιογραφική σειρά θρησκευτικού περιεχομένου Άγιος Παΐσιος – από τα Φάρασα στον Ουρανό, σε σενάριο Γιώργου Τσιάκκα και σκηνοθεσία Στάμου Τσάμη.

Η σειρά αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το τηλεοπτικό κοινό και σημείωσε υψηλές αποδόσεις στην τηλεθέαση, 27,1% στο σύνολο του κοινού και 24,5% στο δυναμικό κοινό.

5η θέση: Φως στο τούνελ

MEGA TV

Ποια άλλη; Ποια άλλη; Η Αγγελική Νικολούλη φυσικά με το «Φως στο τούνελ», τη μακροβιότερη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης. Πρώτο επεισόδιο: 3 Οκτωβρίου 1995. Έχουν περάσει 28 χρόνια και η αγγελική Νικολούλη συνεχίζει ακάθεκτη.

Τι θες Σωτηράκη; Διάλειμμα θέλεις; Πάρ’ το.

Να σημειώσουμε ότι και το Μαέστρο του Χριστόφορου Παπακαλιάτη έκανε την εμφάνισή του στην τρίτη θέση της λίστας στις γυναίκες ηλικίας 18-34.