ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Τι ακριβώς σημαίνει το νιαούρισμα της γάτας σου; Μια ειδικός εξηγεί

Pexels

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα «νιάου»; Μία ειδικός έχει την απάντηση. Η γλωσσολόγος Susanne Schötz έχει μεταφράσει τα νιαουρίσματα που χαρίζουν στους ανθρώπους τους οι οικόσιτες γάτες.

Οι γάτες έχουν μια μοναδική γλώσσα φτιαγμένη ειδικά για τον άνθρωπο, που είναι γεμάτη από νιαουρίσματα. Η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας και συγγραφέας του The Secret Language of Cats Susanne Schötz, εξηγεί τι ακριβώς προσπαθούν να μας πουν οι γάτες.

Τα νιαουρίσματα ποικίλλουν ανάλογα με την κατάσταση, την ανάγκη και την πρόθεση. Η Schötz λέει ότι τα νιαουρίσματα δεν ξεκίνησαν με την εξημέρωση τους, αλλά ήταν η εξημέρωση που δίδαξε στις γάτες πώς να χρησιμοποιούν τα νιαουρίσματα για να επικοινωνούν μαζί μας.

Με λίγα λόγια οι γάτες ανακάλυψαν ότι, για να τραβήξουν την προσοχή μας, ο ήχος λειτουργεί καλύτερα.

Και ενώ η εξημέρωση δεν έκανε τις γάτες να νιαουρίζουν, μάλλον άλλαξε την ποιότητα αυτού του ήχου. Πράγματι, το νιαούρισμα είναι παρόμοιο με το κλάμα ενός ανθρώπινου βρέφους, που σίγουρα θα μας κάνει να ανταποκριθούμε.

Παρακάτω η Schötz περιγράφει τα αποτελέσματα της έρευνάς της και πώς μπορεί να μας βοηθήσει να ερμηνεύσουμε τα νιαουρίσματα στο σπίτι.

Τι σημαίνει το νιαούρισμα της γάτας σου; Pexels

Οι γάτες επικοινωνούν διαφορετικά με τον άνθρωπο από ό,τι με άλλες γάτες;

Το νιαούρισμα απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους. Τα γατάκια νιαουρίζουν, αλλά οι ενήλικες γάτες σπάνια νιαουρίζουν μεταξύ τους. Οι φίλες χαιρετούν η μία την άλλη με τρίψιμο ή γουργούρισμα.

Κάθε νιαούρισμα σημαίνει το ίδιο πράγμα;

Η Susanne Schötz ηχογράφησε τις γάτες σε διάφορα πλαίσια: Στο τάισμα, κατά τη διάρκεια παιχνιδιού, όταν θέλουν να τις αφήσουν έξω, σε επισκέψεις στον κτηνίατρο. Βρήκαμε παραλλαγή ανάλογα με το πλαίσιο.

Όλες οι κατηγορίες είναι ενδιαφέρουσες. Ο συνδυασμός γουργουρητού και νιαουρίσματος (trilling) είναι ένας φιλικός ήχος ανάμεσα σε γάτες που είναι φίλες. Από την άλλη το γρύλισμα (growling), το σφύριγμα (hissing), το φτύσιμο (spitting) και το ξεφωνητό (vowling), αυτοί είναι επιθετικοί ή αμυντικοί ήχοι. «Νιάου» σημαίνει πεινάω, θέλω να παίξω, βαριέμαι, είμαι στεναχωρημένη. Το νιαούρισμα έχει πολλές περισσότερες έννοιες και έτσι το μελετάμε πρώτα κοιτάζοντας τη διάλεκτο και τη μελωδία.

Τι σημαίνουν οι όροι διάλεκτος και μελωδία για τη μελέτη της φωνητικής γλώσσας;

Στις ανθρώπινες γλώσσες, μια διάλεκτος είναι ένας τύπος γλώσσας που ομιλείται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Η μελωδία, ή επιτονισμός, αναφέρεται σε άλλες παραλλαγές του τόνου από διάλεκτο σε διάλεκτο.

Μερικές φορές η μελωδία μπορεί να είναι καθολική σε όλες τις διαλέκτους.

Πώς λειτουργούν οι κανόνες αυτοί στη μυστική γλώσσα των γατών;

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές νιαουρίσματος, αλλά η Susanne Schötz τους χώρισε σε υποτύπους με βάση τους τύπους φωνηέντων και συμφώνων, την ένταση τους και με βάση το αν η μελωδία πέφτει, ή ανεβαίνει, ή ανεβαίνει και μετά πέφτει.

Ποιοι είναι οι υποτύποι νιαουρίσματος;

Σύμφωνα με την Schötz υπάρχουν 4 βασικοί υποτύποι νιαουρίσματος.

Το ένα είναι νιαούρισμα με υψηλό τόνο που περιέχει συχνά το φωνήεν “ι”. Τα γατάκια το χρησιμοποιούν όταν είναι ταλαιπωρημένα ή χρειάζονται προσοχή από άλλες γάτες. Οι ενήλικες γάτες διατηρούν αυτόν τον ήχο για να τραβήξουν την προσοχή από τους ανθρώπους.

Επίσης υπάρχει το νιαούρισμα εκείνο στο οποίο το φωνήεν “α” ακούγεται πιο έντονα. Σε αυτή την περίπτωση η γάτα έχει συνήθως πιο ανοιχτό στόμα και πραγματικά θέλει απλώς να παίξει. Έπειτα υπάρχει αυτό το νιαούρισμα που ακούγεται σαν κλάμα. Εδώ επικρατεί το “ου” το οποίο ακούγεται σαν ένας θλιβερός ήχος που στην αρχή ανεβαίνει και προς το τέλος  πέφτει.

Τέλος, έχουμε το τυπικό «νιαούρισμα», το οποίο περιλαμβάνει πολλά φωνήεντα.

Τι γίνεται με τους ήχους πέρα από το νιαούρισμα που χρησιμοποιούν οι γάτες για να επικοινωνούν με άλλες γάτες;

Παρατηρώντας δύο γάτες που ουρλιάζουν η μία στην άλλη, η γάτα με το πιο δυνατό, πιο σκοτεινό, ουρλιαχτό με τη χαμηλότερη συχνότητα τείνει να κερδίζει. Αυτός ο ήχος λέει, «είμαι η πιο δυνατή και η πιο επιθετική». Όταν μια γάτα κερδίζει σε έναν τέτοιο «διαγωνισμό», η άλλη γάτα φεύγει πολύ αργά. Μερικές φορές η μάχη είναι αναπόφευκτη, αλλά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οι γάτες επιλύουν μια σύγκρουση, απλά ουρλιάζοντας η μία στην άλλη.

Υπάρχουν άλλες μορφές γλώσσας;

Οι γάτες επικοινωνούν μέσω της στάσης του σώματος, των κινήσεων του κεφαλιού, ακόμη και των κινήσεων των ματιών και των αυτιών. Όταν μια γάτα κουνάει την ουρά της νευρικά, σημαίνει ότι είναι προσεκτική. Εάν η ουρά μοιάζει σαν μια μεγάλη βούρτσα και είναι φουντωτή, η γάτα τότε λέει ότι θέλει να γίνει μεγαλύτερη και υπερασπίζεται τον εαυτό της.

Τι γίνεται στα σπίτια με πολλές γάτες; Επικοινωνούν με την ίδια γλώσσα;

Οι γάτες που ζουν μαζί σε μια ομάδα αναπτύσσουν μια ομαδική διάλεκτο και ακούν τι λένε οι άλλες γάτες για να πάρουν αυτό που θέλουν, υιοθετώντας αυτούς τους επιτυχημένους ήχους. Οι γάτες μιμούνται έναν τόνο φωνής από τους ανθρώπους τους.

Η ανθρώπινη γλώσσα είναι αρχαία και έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Ισχύει το ίδιο και για τις γάτες;

Μερικές φορές, διαφορετικές ράτσες, νιαουρίζουν διαφορετικά. Οι γάτες Σιάμ, τείνουν να είναι πολύ ομιλητικές. Οι Βεγγάλης τείνουν να νιαουρίζουν σε ευρύτερους και πιο σκοτεινούς τόνους φωνής. Η ράτσα έχει κάποια σχέση με το πώς νιαουρίζουν οι γάτες, αλλά οι μελωδίες που ακούνε από τους ανθρώπους τους και άλλες γάτες, επηρεάζουν επίσης τη διάλεκτό τους. Οι γάτες δεν έχουν γλώσσα όπως οι άνθρωποι. Δεν έχουν γραμματική ή μεγάλο αριθμό λέξεων. Αλλά έχουν αυτά που χρειάζονται.