ΦΑΓΗΤΟ

The Leftovers Challenge: Γρήγορη και πεντανόστιμη αυγοσαλάτα

Η πρώτη – πρώτη μου επαφή με τη λέξη αυγοσαλάτα ήταν από αμερικανικές σειρές. Άκουγα egg salad sandwich και χαιρόμουν μόνη μου, καθώς ανέκαθεν ήμουν μεγάλη fan των αυγών, μαγειρεμένων με κάθε τρόπο. 

Η πρώτη φορά που την έφτιαξα αυγοσαλάτα ήταν (no surprise) μετά από ένα Πάσχα που βρέθηκα με αρκετά βαμμένα αυγά στο ψυγείο, απομεινάρια των προηγούμενων ημερών. Έκτοτε (ξανά no surprise) δεν σταμάτησα να τη φτιάχνω. Καταρχάς γιατί είναι πανεύκολη και γρήγορη (ακόμα και αν δεν έχεις ήδη βρασμένα αυγά και χρειαστεί να βράσεις) και κατά δεύτερον γιατί είναι πεντανόστιμη είτε μόνη της, είτε μέσα σε ψωμάκι σαν sandwich (αυτό των σειρών που έβλεπα).

Εγώ επειδή έχω αρκετά συχνά βρασμένα αυγά στο ψυγείο και πάντα μουστάρδα και μαγιονέζα Hellmann’s, η αυγοσαλάτα είναι μια τέλεια λύση για βραδινό.

Πριν πάμε στη συνταγή, να σου διευκρινίσω ότι αυτή είναι η βάση (που στέκει τέλεια γευστικά). Το καλό με την αυγοσαλάτα είναι ότι έχει μεγάλο περιθώριο αυτοσχεδιασμού -και “διάσωσης” και άλλων leftovers στο ψυγείο σου. Μπορείς να προσθέσεις αλλαντικά (όπως προσούτο ή γαλοπούλα), κρεατικά (π.χ. λίγο στήθος κοτόπουλο που έχεις σε ένα αλουμινόχαρτο), άλλα λαχανικά (π.χ. πιπεριά), λιαστές ντομάτες, πίκλες, μπαχαρικά που σου αρέσουν (π.χ. καπνιστή πάπρικα, μπούκοβο, κλπ), ακόμα και τυρί (τα κίτρινα της ταιριάζουν περισσότερο). 

Ας δούμε όμως την κλασική, απλή (και πεντανόστιμη) αυγοσαλάτα. 

Υλικά 

  • 7-8 αυγά βρασμένα σφιχτά (ούτε αμέσως από την κατσαρόλα βρασμού, ούτε απευθείας από το ψυγείο, υπολόγισε να έχουν μείνει περίπου μισή με μία ώρα σε θερμοκρασία δωματίου). 
  • Ένα μικρό ματσάκι σχοινόπρασο (chives), αλλιώς 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια 
  • Μισό ματσάκι άνηθο 
  • 4 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα Hellmann’s 
  • 1 ½ – 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Hellmann’s (εγώ προτιμώ την κλασική απαλή, αλλά το αποτέλεσμα βγαίνει εξαιρετικό και με dijonnaise, αλλά και με αυτή με το καπνιστό μπούκοβο Πέλλας, αν σου αρέσουν οι πιο πικάντικες γεύσεις). 

Εκτέλεση

  • Κόβεις ακανόνιστα τα αυγά σε μεσαία κομμάτια (πιθανότατα θα σου ξεχωρίσει ο κρόκος από τα ασπράδια, αλλά μην αγχωθείς, όλα στο ίδιο μπολ θα καταλήξουν). 
  • Τα ρίχνεις σε ένα μεγάλο μπολ (ή ταπερ αν πρόκειται να τη βάλεις κατευθείαν ψυγείο). 
  • Προσθέτεις τη μουστάρδα και τη μαγιονέζα και ανακατεύεις απαλά με δυο κουτάλια (για να μην διαλυθούν τελείως τα αυγά) – εναλλακτικά, μπορείς να ανακατέψεις ξεχωριστά σε ένα μπολ τη μουστάρδα και τη μαγιονέζα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Ψιλοκόβεις τα σχοινόπρασα και τον άνηθο και τα ρίχνεις από πάνω. 
  • Ανακατεύεις λίγο ακόμα, να εισχωρήσουν σε όλη την ποσότητα της αυγοσαλάτας. 
  • Σερβίρεις σε μπολ (με λίγα έξτρα ψιλοκομμένα chives από πάνω για διακόσμηση) με φρέσκο προζυμένιο ψωμί στο πλάι ή φρυγανισμένο ψωμί οποιουδήποτε τύπου.