WATCHLIST

The Crown: Είδαμε 4 επεισόδια (με το ζόρι) και νιώσαμε Σωσώ από τα Εγκλήματα με τόση πλήξη

Netflix

Το φινάλε του The Crown δεν είναι απλα κακό. Είναι χειρότερο. Δεν ξέρω ποιος σκέφτηκε να κάνει φάντασμα τη Diana, ελπίζω να μας πει κάποιος για να αποφεύγουμε επόμενες δουλειές του (έχουμε κι εμείς δικαιώματα ως τηλεθεατές). 

Το The Crown είναι σαπουνόπερα. Αλλά, από εκείνες που δεν βλέπονται ούτε ως ένοχη απόλαυση. Είδα 4 επεισόδια και θα προτιμούσα να κατέβαζα τα χειμωνιάτικα, να κάνω μπαλκόνια και γενική. Να στολίσω και να ξεστολίσω το χριστουγεννιάτικο δέντρο θα προτιμούσα επίσης. Περιγράφει τις τελευταίες 8 εβδομάδες της Diana εν ζωή. Και την κηδεία της. 

The Crown Netflix

Δεν βαρέθηκα οικτρά να βλέπω την Elizabeth Debicki (που απλά μιμείται και μάλλον θα τις μείνει τικ να κοιτάει σαν χαμηλοβλεπούσα συνεχώς). Βαρέθηκα όμως την (μονίμως στωική) Imelda Staunton να παρακολουθεί βουρκωμένη το τσίρκο που έστησαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν είναι επιτυχημένη Βασίλισσα Ελισάβετ (έχουμε δει τους τρεις πρώτους κύκλους και ξέρουμε ποια είναι η Βασίλισσα της καρδιάς μας, η Claire Foy). Ήθελα να φωνάξω «πλήττω» κάθε φορά που εμφανιζόταν το φάντασμα της Diana (ειδικά στο σημείο που ευχαριστεί τον Κάρολο που έκλαψε πάνω από το πτώμα της, δεν πίστευα ότι νοήμονες άνθρωποι έδωσαν το ΟΚ να κυκλοφορήσει αυτό το επεισόδιο). Μάλλον, κάπως ήθελαν να τελειώσει το The Crown επιτέλους οι δημιουργοί του κι επέλεξαν τον πιο cringe τρόπο. Peter Morgan, μάλλον βαρέθηκες κι εσύ το The Crown.

The Crown Netflix

Αν δεν έχεις ζήσει τα γεγονότα της 31ης Αυγούστου του 1997, είναι κρίμα να τα μαθαίνεις έτσι.

Οκ, η σειρά φέρθηκε με σεβασμό στην Diana και δεν μας έδειξε το πιο διάσημο αυτοκινητιστικό δυστύχημα της ποπ κουλτούρας. Δεν δείχνει το The Crown καμία εικόνα του τροχαίου στο τούνελ.

Αλλά, ο Κάρολος δεν θα αποκαλούσε ποτέ μούμια τη μητέρα του (mommy την αποκαλεί αλλά ακούγεται ως mummy) . Ούτε υπήρξε ποτέ τόσο γοητευτικός όσο ο Dominic West. Και δεν μπορούμε να φανταστούμε τον πραγματικό Κάρολο να ενορχηστρώνει μια καμπάνια  για την αποδοχή της Καμίλα από τα βρετανικά media με φυτευτά άρθρα.

Και δεν έφτανε το φάντασμα της Diana, εμφανίζεται και το φάντασμα του Dodi για να παρηγορήσει τον πατέρα του. Το The Crown ήταν πετυχημένο όταν μας έδειχνε τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να φέρονται σαν νορμάλ (ελαττωματικοί) καθημερινοί άνθρωποι. Τώρα, μας τους δείχνει ως θεσμό που πρέπει να κάνει σύσκεψη με τους υπεύθυνους των δημοσίων σχέσεων για να αποφασίσουν ποιος είναι ο σωστός τρόπος να θρηνήσουν την πρώην νύφη τους. Όχι απλά δεν ταυτίζεται κανείς (εκτός από μέλη βασιλικών οικογενειών), αλλά είναι περιττό.

Δυστυχώς, δεν μας έδειξε ο Peter Morgan τον αντίκτυπο του θανάτου της Diana στον λαό. Ο θάνατος αυτός άφησε συντετριμμένο ένα ολόκληρο έθνος. Περιορίζει έτσι το συναισθηματικό φορτίο ενός ιστορικού γεγονότος σε αίθουσες συσκέψεων και σε κοντινά στο πρόσωπό της Imelda Staunton. 

Αυτό που κατάλαβα με τα 4 επεισόδια της έκτης σεζόν, είναι το εξής: Το The Crown καταλήγει να ξεπλένει την Βασίλισσα. Δεν αποδίδει σε κανένα μέλος της ευθύνες για τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν. Θολώνει τόσο πολύ τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας ο Peter Morgan, που αναρωτιέσαι αν όντως βλέπεις το The Crown.

Και πραγματικά, αισθάνθηκα ως θεατής ότι ο πρώτος κύκλος του φινάλε ρίχνει την ευθύνη για το θάνατο της Diana στον οπουρτουνιστή Mohamed Al-Fayed που ενορχήστρωσε αδίστακτα και μεθοδικά μια σχέση που μάλλον δεν ήταν αυτό που όλοι πιστεύαμε. Κάτι που ρίχνει λάδι στην φωτιά του στερεοτυπικού τρόπου που βλέπουν οι Βρετανοί τους Άραβες. Μια ρηχή και περιοριστική αφήγηση. Το The Crown κοπιάρει ανελέητα την κοτσομπόλα Tina Brown που έγραψε το The Diana Chronicles και υποστήριξε ότι ο Mohamed Al-Fayed χειραγωγούσε την Diana για τους δικούς του πολιτικούς σκοπούς.

Κάτι που είναι προσβλητικό για την οικογένεια Al-Fayed. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο πατέρας του Dodi είχε προσλάβει τον διάσημο παπαράτσι για να πουλήσει το φιλί στις φυλλάδες.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το τηλέφωνο της Diana. Στο The Crown όμως. όταν η Diana πιστεύει ότι την παρακολουθούν, απεικονίζεται ως ημίτρελη. Τέλος, να πούμε ότι το τροχαίο στο Παρίσι θα είχε (πιθανότατα) αποτραπεί, αν το Παλάτι επέτρεπε στη Diana να έχει το προσωπικό ασφαλείας που σαφέστατα χρειαζόταν. Το είδες αυτό στο The Crown; Όχι. 

Για να δούμε αν τα επόμενα 6 επεισόδια του The Crown έχουν να πουν κάτι που δεν φαίνεται να συνάδει με τη γραμμή του Παλατιού.