FORTY LOVE

Nordic noir: 5 σκοτεινές σκανδιναβικές crime σειρές που θα σε κάνουν να ξενυχτήσεις

The Valhalla Murders Νetflix

Το Nordic noir είναι ένα είδος από μόνο του. Πολύ μακρινό από τις αντίστοιχες αμερικανικές crime σειρές (και ίσως πιο κοντινό στις σύγχρονες βρετανικές αντίστοιχές του). Αν αγαπάς τα βιβλία του Jo Nesbo (και ξενέρωσες με την κινηματογραφική μεταφορά του Χιονάνθρωπου) ή της Camilla Lackberg, αυτές οι σκοτεινές crime σειρές στα παγωμένα τοπία της Σκανδιναβίας θα σε ενθουσιάσουν.

Στις σκανδιναβικές crime σειρές που ανήκουν στο Nordic noir genre (θα το βρεις και σαν scandi noir) θα δεις μανιέρες.

Ανατριχιαστικές και περιγραφικές crime σειρές

Είναι οι αφύσικοι κύκλοι ατελείωτης ημέρας ή ατελείωτης νύχτας ανάλογα με την εποχή. Είναι τα συγκλονιστικά τοπία (κλασικές λήψεις με drone ενός αστυνομικού τζιπ ή αυτοκινήτου με χιονολάστιχα ανάμεσα σε απόκοσμα λευκά τοπία). Είναι οι πολύ ανατριχιαστικές και περιγραφικές crime σειρές.

Είναι οι εκ πρώτης όψεως σχεδόν απλοϊκοί φόνοι που είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου (pun intended). Είναι το ντουέτο (σχεδόν πάντα) των ντετέκτιβ που δεν είναι ούτε σούπερ φοβεροί, ούτε υπερβολικά κατεστραμμένοι. Είναι περίεργοι, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις – όπως και οι τοπικές κοινωνίες κάθε πόλης ή χωριού, όπου διαδραματίζεται η εκάστοτε σειρά.

Στο Nordic noir όσο η υπόθεση προχωράει και γίνεται άβολη και σκοτεινή, οι ντετέκτιβ εναλλάσσονται από κουρασμένοι και απογοητευμένοι παρατηρητές ενός disturbing crime story, στη μοναδική ελπίδα του τμήματός τους.

Τα στοιχεία τους δεν τα βρίσκουν με κάποιον διαστημικό σχεδόν τρόπο από hi tech μηχανήματα και τεχνικές. Πάντα θα δεις κάτι old school: μια βιντεοκασέτα ή κασέτα, ένα σημειωματάριο με κείμενα και φρικαλέα σκίτσα.

Πετυχαίνουν συχνά διπλά και τριπλά plot twists (που δεν έχεις προβλέψει από το πρώτο επεισόδιο, ακριβώς γιατί τα συναισθήματα και οι προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστών δεν ξεχειλίζουν από την οθόνη στο σαλόνι σου).

Οι σκανδιναβικές crime σειρές

Οι σκανδιναβικές crime σειρές είναι αργές και ατμοσφαιρικές και χτίζονται επεισόδιο με το επεισόδιο. Αν περιμένεις τρελά κυνηγητά και πιστολίδια, αυτές οι σειρές δεν είναι για σένα.

Το Νordic noir έχει επηρεάσει την παγκόσμια crime μυθοπλασία σε σειρές και ταινίες, αλλά και στη λογοτεχνία. Η μεγάλη αρχή έγινε με τη Millennium σειρά του Stieg Larsson (Το Κορίτσι με το Τατουάζ) και συνεχίστηκε με τον best seller Jo Nesbo.

Κι ενώ πολλές χώρες έχουν αλλάξει το crime fiction στιλ τους (π.χ. και η Αγγλία μεταπήδησε από τη λογική των Agatha Christie μυστηρίων σε πολύ πιο σκοτεινές, άβολες εκδοχές crime σειρών), οι μαθητές ευτυχώς δεν έχουν ακόμα ξεπεράσει τον δάσκαλο.

Αν δεν έχεις δει το The Bridge και το The Killing, ψάξε τα ακόμα σε dvd. Είναι με μια λογική οι “γονείς” του Nordic noir και των παρακάτω crime σειρών. Αλλιώς προχώρα να διαβάζεις (και ετοιμάσου για άγρυπνες νύχτες στους πάγους της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας).

The Valhalla Murders (Netflix)

Ο πρώτος serial killer της Ισλανδίας είναι γεγονός. Η Kata αναλαμβάνει ως ντετέκτιβ τον πρώτο φόνο ενός άντρα στο λιμάνι του Ρέικιαβικ, που ακολουθείται κι από δεύτερο κι από τρίτο κι από τέταρτο. Όλα σχετίζονται με ένα κέντρο αποκατάστασης ανηλίκων στα 80ς, το Valhalla. Κι επειδή μόνη της δεν μπορεί, επαναπατρίζεται από το Όσλο, ένας (με σκοτεινό παρελθόν και παρόν και μια μυστήρια σύνδεση με τα γεγονότα) Ισλανδός profiler, o Arnar.

Deadwind (Netflix)

H Sofia Karppi είναι μια αστυνομικός γύρω στα 30, που προσπαθεί παρέα με την κόρη της να συνέλθει από τον θάνατο του άντρα της. Η ανακάλυψη του πτώματος μιας γυναίκας που κρατάει μια ανθοδέσμη από κρίνους σε ένα εργοτάξιο ξετυλίγεται σε μια υπόθεση που απειλεί να διαλύσει εκ νέου τη ζωή της. Αυτή τη φορά, η crime ιστορία διαδραματίζεται στη Φινλανδία κι εσύ θα κάθεσαι στην άκρη του καναπέ σου.

Borderliner (Netflix)

Στη νορβηγική αυτή crime σειρά, ο ντετέκτιβ Nikolai επιστρέφει από τη μεγάλη πόλη στη μικρή κωμόπολη – γενέτειρά του και τελικά βρίσκεται να ερευνά έναν φόνο -που όλοι οι ντόπιοι θεωρούν αυτοκτονία (ή τουλάχιστον έτσι θα ήθελαν). Όσο ψάχνει, το ήρεμο προσωπείο της μικρής πόλης πέφτει και αποκαλύπτει μυστικά και για τη δική του οικογένεια. Το μπέρδεμα που νιώθει ανάμεσα στο τι είναι σωστό και στο τι είναι σωστό για την οικογένειά του, έρχεται να διελευκάνει η ντετέκτιβ Anniken.

Quicksand (Netflix)

Αυτή η crime ιστορία ξεκινάει από την πλευρά του θύματος (ή ίσως του δράστη) αντί από την πλευρά του ντετέκτιβ που καλείται να λύσει την υπόθεση. Μετά από τους πυροβολισμούς σε ένα σχολείο σε ένα πλούσιο προάστιο της Στοκχόλμης, η 18χρονη μαθήτρια Majn συλλαμβάνεται για φόνο. Μετά τη σύλληψή της, ένα σκοτεινό και twisted κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται και να αποκαλύπτει μυστικά για τη σχέση της με πέντε συμμαθητές της, γονείς και έναν δάσκαλο. Θύτης ή θύμα; Θα χρειαστείς έξι επεισόδια για να μάθεις.

 

Trapped (Amazon Prime)

Σε μια απομονωμένη πόλη της (ήδη απομονωμένης) Ισλανδίας, η αστυνομία προσπαθεί απελπισμένα να λύσει μια υπόθεση δολοφονίας ενώ μια χιονοθύελλα απειλεί την πόλη.

Η πιο έντονη (υπό την έννοια ότι η χιονοθύελλα εμπεριέχει και πολλές σκηνές δράσης) και πιο υπέροχη υποκριτικά και φωτογραφικά crime σειρά του είδους. Έχει δύο σεζόν. Ο πρωταγωνιστής (επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας) Andri Olafsson είναι εκπληκτικός.