TRAVEL

Ταξίδι στη Βουδαπέστη, τη βασίλισσα του Δούναβη

Η Βουδαπέστη είναι γνωστή και ως το Παρίσι της Ανατολής και χωρίζεται σε δύο περιοχές την Βούδα -την παλιά πόλη- και την Πέστη.

Από τη Σοφία Κλώτσα

Στην Βούδα βρίσκεται το γνωστό κάστρο της Βούδας και η εκκλησία Matthias-ή Buda Castle Main Coronation Church-στην πλατεία Szentháromság (Holy Trinity). Η Βούδα διαθέτει μια ποικιλία από  αξιοθέατα, μουσεία, πλατείες και εστιατόρια με μοναδική ατμόσφαιρα. 

Αξίζει να περάσει κάποιος σε αυτήν την περιοχή τουλάχιστον μισή μέρα. Εμείς περάσαμε μία και έτσι το ευχαριστηθήκαμε πραγματικά. Το κάστρο της Βούδας και η περιοχή στην οποία βρίσκεται είναι ανάμεσα στα πιο γνωστά και πιο επισκέψιμα αξιοθέατα της Βουδαπέστης.

 

Το βασιλικό παλάτι, όπου πολλές μάχες έλαβαν χώρα από τον 13ο αιώνα, είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα κτίσματα της παλιάς πόλης. Εκεί μπορείτε να περπατήσετε και στον νεο-ρωμαϊκού ρυθμού Πύργο των Ψαράδων που χτίστηκε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα και προσφέρει εκπληκτική θέα στο ποτάμι. Πρόκειται, κατά τη γνώμη μου και όχι μόνο, για ένα από τα ωραιότερο κτίρια της Βουδαπέστης. Ο πύργος περιστοιχίζεται από 7 πυργίσκους που αντιπροσωπεύουν τις 7 φυλές των Mαγυάρω.

 

Το απόγευμα αξίζει να κάνετε μια κρουαζιέρα στον Δούναβη για να απολαύσετε τη θέα του κάστρου και της παλιάς πόλης φωτισμένη. Κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την Chain Bridge-την παλαιότερη γέφυρα της Βουδαπέστης, την  St. Stephen’s Basilica, και το Hungarian Parliament. Χτισμένο σε νεογοτθικό στυλ στις όχθες του ποταμού, με 611 δωμάτια, 268 μέτρα μήκος και με ένα τρούλο ύψους 96 μέτρων, είναι ένα πολύ εντυπωσιακό κτίριο ειδικά το βράδυ καθώς φωτίζεται πολύ εντυπωσιακά και αντικατοπτρίζεται στα νερά του Δούναβη. Είναι το πιο επιβλητικό και ξεχωριστό κτίριο της πόλης, αναγνωρίσιμο από πολλούς οδηγούς και φωτογραφίες.

 

Την επόμενη ημέρα μπορείτε να πάτε μια βόλτα στην πλατεία των ηρώων όπου βρίσκεται και η όπερα της πόλης, ιδιαίτερης ομορφιάς, η οποία έχει εμπνευστεί στοιχεία και από την όπερα της Βιέννης. H πλατεία των Ηρώων είναι μεγάλη και εντυπωσιακή και περιστοιχίζεται περιμετρικά από πολλά αγάλματα ιστορικά σημαντικών προσώπων. H Βουδαπέστη είναι γνωστή και για τα spa της όπου μπορείτε να απολαύσετε τις ιαματικές ιδιότητες των φυσικών θερμών πηγών της.

Για διαμονή προτείνουμε το ξενοδοχείο Kempinski Hotel Corvinus που βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο κοντά στον ποταμό Δούναβη, το Parliament building και την εντυπωσιακή όπερα της πόλης. Διαθέτει από απλά deluxe και superior δωμάτια μέχρι και σουίτες για όλα τα γούστα. Βέβαια ακόμη και τα ”απλά” δωμάτια του Kempinski μόνο απλά δεν τα χαρακτηρίζει κάποιος. Τα Superior και τα deluxe δωμάτια έχουν θέα στην οδό Fashion και στο πάρκο Erzsebet, τα grand Deluxe room διαθέτουν καθιστικό και nespresso machine.

 

Οι σουίτες αποτελούνται βασικά από δύο χωριστά δωμάτια, την κρεβατοκάμαρα και ένα καθιστικό-γραφείο και τα δύο με δικό τους μπάνιο. Αυτό τις κάνει ιδανικό χώρο διαμονής για business travelers αλλά και ανθρώπους που θέλουν να συνδυάσουν ”business and pleasure”.

 

Θα πρέπει οπωσδήποτε να δειπνήσετε ένα βράδυ -ή και παραπάνω- στο εστιατόριο Nobu που βρίσκεται μέσα στο Kempinski και το οποίο είναι το πρώτο Nobu που άνοιξε στην κεντρική Ευρώπη. Το εστιατόριο διαθέτει και ένα private dining room 18 ατόμων. Το Es Bisztro (Βistro) είναι μια μοντέρνα μπρασερί, με καινοτόμο design όπου μπορεί κάποιος να δειπνήσει σε χαλαρό περιβάλλον και να δοκιμάσει Ουγγρικές και Αυστριακές σπεσιαλιτέ. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να δειπνήσετε και στην βεράντα του μπιστρό που εκτείνεται μέχρι την οδό Fashion όπου έχει ζωντανή μουσική τα Σαββατοκύριακα.

 

Το ξενοδοχείο διαθέτει χώρους ιδανικούς για εκδηλώσεις όπως γάμους αλλά και εταιρικά συνέδρια. Καθώς και spa όπου μπορείτε να χαλαρώσετε μετά από μια μέρα δουλειάς ή γυρνώντας από ξεναγήσεις και αξιοθέατα. Είναι το πρώτο στην Ουγγαρία που προσφέρει ολιστικές θεραπείες βοτάνων εμπνευσμένες από τις τέσσερις εποχές, και χρησιμοποιεί τις θεραπευτικές ιδιότητες της φύσης.

Η Βουδαπέστη είναι μια πανέμορφη πόλη με επιβλητικά κτίρια και μεγάλη ιστορία που αξίζει σίγουρα να την επισκεφτείτε τουλάχιστον μια ή και παραπάνω φορές.