DECO

6 φυτά για να βάλεις στο υπνοδωμάτιο και να κοιμηθείς σαν πουλάκι

Unsplash

«Ύπνος: Ο καλύτερος διαλογισμός», είχε πει κάποτε ένας από τους Δαλάι Λάμα και δεν έχει άδικο. Ο ποιοτικός, επαρκής και βαθύς ύπνος όχι μόνο καθορίζει την καθημερινή ενεργητικότητα και αποδοτικότητά μας αλλά επηρεάζει μία σειρά σωματικών και ψυχολογικών παραγόντων, ενώ συχνά επισημαίνεται από επιστήμονες και ειδικούς ευεξίας. Από την άλλη, οι αϋπνίες και ο άστατος ύπνος σίγουρα δεν λειτουργούν υπέρ κανενός.

Με λίγα λόγια, η σωματική και ψυχολογική μας υγεία επηρεάζεται συνολικά από την ποιότητα ύπνου που κάνουμε. Ένα σετ από καθαρά και φρέσκα σεντόνια, ένα αφράτο μαξιλάρι κι ένα καλό στρώμα κρεβατιού είναι ανάμεσα στα items που μπορούν να διασφαλίσουν έναν πιο γαλήνιο κι ανάλαφρο ύπνο. Σύμμαχός σου σε αυτήν την προσπάθεια είναι και ορισμένα φυτά, τα οποία παρουσιάζουν ηρεμιστικές ιδιότητες, καθώς ενεργοποιούν τη σεροτονίνη. Έναν νευροδιαβιβαστή με το παρατσούκλι η ορμόνη της ευτυχίας.

Και τώρα θα μου πεις ότι αποφεύγεις τα φυτά στο υπνοδωμάτιο, γιατί έχεις διαβάσει ότι απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα και συγχρόνως απορροφούν οξυγόνο τις βραδινές ώρες, κάτι που σημαίνει ότι τα επίπεδά οξυγόνου μειώνονται. Ισχυρισμός έγκυρος, που όμως δεν σημαίνει ότι θα πάθεις ασφυξία από τα φυτά.

Η αλλαγή του επιπέδου των συγκεντρώσεων είναι τόσο αμελητέα, που δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Κάνε, λοιπόν, ένα καλό στον εαυτό σου και τοποθέτησε ένα από τα παρακάτω φυτά στο υπνοδωμάτιο για να κοιμηθείς σαν πουλάκι.

Σανσεβιέρια

Η σανσεβιέρια όχι μόνο βρίσκεται ανάμεσα στα ανθεκτικότερα και εύκολα προσαρμόσιμα φυτά, αλλά πρόκειται και για ένα φυτό με καθαριστικές ιδιότητες, καθώς έχει την ικανότητα να φιλτράρει την ατμόσφαιρα, να απορροφά τις τοξικές ουσίες και κατ’ επέκταση να καθαρίζει την ατμόσφαιρα.

Λεβάντα

Μπορεί να έχεις συνηθίσει να βλέπεις τις λεβάντες να ντύνουν χωράφια στην απόχρωση του μωβ, σε κήπους και βεράντες, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να έχεις μία γλάστρα λεβάντας στο υπνοδωμάτιό σου. Αρκεί να την τοποθετήσεις σε ηλιόλουστο μέρος του υπνοδωματίου, ιδανικά κοντά στο παράθυρο.

Πρόκειται για αυτό το αρωματικό φυτό που παράλληλα διώχνει επιτυχώς τα ανεπιθύμητα έντομα (πχ κουνούπια) που πολλές φορές διαταράσσουν τον ύπνο σου.

Φυτά στο υπνοδωμάτιο: Αλόη

Σε αντίθεση με άλλα φυτά, η αλόη απελευθερώνει αντί να απορροφά οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι πόροι του φυλλώματός της ανοίγουν τις βραδινές ώρες αντί να κλείνουν. Ένα ηλιόλουστο μέρος είναι ό,τι πρέπει για να σου προσφέρει τις (ευεργετικές) υπηρεσίες της.

Σπαθίφυλλο

Τα εντυπωσιακά λευκά άνθη του σπαθίφυλλου προσφέρουν μία δόση ζωντάνιας, ευεξίας και φωτεινής διακόσμησης στο υπνοδωμάτιό σου, ενώ από την άλλη τα φύλλα του προσφέρουν καθαρή ατμόσφαιρα, απομακρύνοντας από τον αέρα τις τοξίνες. Δυο σ’ ένα, νοικοκυρεμένα.

Φυτά στο υπνοδωμάτιο: Χλωρόφυτο

Ακόμα ένα από τα φυτά που έχει τη δυνατότητα να φιλτράρει και να απομακρύνει ρύπους και επιβλαβείς ουσίες την ατμόσφαιρα του υπνοδωματίου σου, για να κοιμάσαι σαν πουλάκι. Να ξέρεις, επίσης, ότι αγαπάει τα φωτεινά σημεία. Δειξ’ του αγάπη, για να στην ανταποδώσει.

Πόθος

Αυτό το αναρριχώμενο φυτό που ταιριάζει τέλεια σε κρεμαστές γλάστρες αλλά μπορεί πολύ εύκολα να μεγαλώσει και να αναπτύξει το ριζικό του σύστημα μέσα σε βάζο με νερό είναι κι ένα φυτό που φιλτράρει τις τοξίνες στον αέρα, τον καθαρίζει από βλαβερούς ρύπους και μυρωδιές.