ΜΟΥΣΙΚΗ

Τα 8 soundtracks που μυρίζουν Χριστούγεννα

Υπάρχουν οι χριστουγεννιάτικες ταινίες που θα βλέπεις παραδοσιακά, κάθε χρόνο, ακολουθώντας τη σωστή ιεροτελεστία. Ζεστή σοκολάτα, γλυκά, τα φωτάκια του δέντρου, κουβερούλα και πατάμε Play. Δεν είναι όμως μόνο το οπτικό κομμάτι. Οι περισσότερες διαχρονικές ταινίες των Χριστουγέννων συνοδεύονται από το soundtrack που ηχεί στα αυτιά σου με το που ξεκινάς να στολίζεις.

Είναι οι μουσικές που δε θα πετύχεις στο ραδιόφωνο τον υπόλοιπο χρόνο. Είναι οι μελωδίες των σάουντρακ που συγκινούν όσους είναι τρελοί fans των γιορτών και περιμένουν πώς και πώς να τραγουδήσουν “I feel it in my fingers i feel it in my toes”. Είτε έρχονται από ταινίες για όλη την οικογένεια, είτε μιλάμε για ρομάντζο, η μουσική των Χριστουγέννων μας ακολουθεί από τότε που ήμασταν παιδιά και κάνει τις γιορτές λίγο πιο μαγικές.

Love Actually

Ο σπουδαίος ηθοποιός Bill Nighy κατάφερε να περάσει στην ιστορία ως ο ξεπεσμένος τραγουδιστής της ταινίας Love Actually που προσπαθούσε να κάνει μία επιτυχία. Το “Christmas is all around” είναι ένα από τα πολλά υπέροχα τραγούδια που συμπεριλήφθηκαν σε αυτό το σάουντρακ. Μεταξύ αυτών το “Too lost in you” των Sugababes (το είχα σε cg single) και η υπέροχη φωνή της Joni Mitchell με το “Both Sides Now”.

Home Alone

Τα λόγια είναι περιττά για την ταινία- σύμβολο των Χριστουγέννων. Η μουσική του John Williams σε κάνει να σκέφτεσαι αυτόματα το γλυκό μουτράκι του Macaulay Culkin που κατάφερε να μείνει μόνος του στο σπίτι και να κατατροπώσει δύο ληστές. Το βλέπω κάθε χρόνο με τον μπαμπά μου.

Last Christmas

Η φετινή χριστουγεννιάτικη ταινία με την Emilia Clarke αξίζει διακιωματικά μία θέση σε αυτήν τη λίστα. Έμπνευση στάθηκε η υπέροχη μουσική του George Michael, και όχι μόνο το προφανές “Last Christmas”. Κάτι μου λέει ότι είναι μία ταινία που θα βλέπουμε ξανά και ξανά, κυρίως λόγω μουσικής. Η Emilia Clarke δίνει μία εναλλακτική γλυκιά εκδοχή του τραγουδιού των γιορτών.

The Polar Express

Πώς να μην ερωτευτείς ένα τραγούδι στο οποίο ακούγονται τα κουδουνάκια από το έλκηθρο; Μαγεία or what; Σε περίπτωση που δεν το ήξερες είναι το χριστουγεννιάτικο άλμπου με τις περισσότερες πωλήσεις και ακούς κλασικές αλλά και νέες μελωδίες. Το “Believe”, αλλά και η ταινία, συνοψίζει το νόημα των γιορτών.

The Nightmare before Christmas

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες του Tim Burton, που μόνο παιδική δεν είναι, σε ταξιδεύει τόσο μουσικά όσο και αισθητικά. Ο συνθέτης και τραγουδιστής Danny Elfman έκανε πάλι το θαύμα του. Και ο Εφιάλτης των Χριστουγέννων έχει μπει στο πάνθεον των κλασικών ταινιών αυτής της περιόδου. Με μία από τις πιο επικές μουσικές σε σάουντρακ.

The Holiday

Έχω δύο λέξεις για εσένα. Jude Law. Ο βασικός λόγος για να δεις την ταινία “The Holiday”. Εντάξει, το μικρό σπίτι στο Surrey με χιόνι και φωτάκια, είναι ένας ακόμη λόγος. Ένα υπέροχο σάουντρακ με αγαπημένη σκηνή, τη στιγμή που η Cameron Diaz αντιλαμβάνεται ότι δε γίνεται να αφήσεις τον Jude Law έτσι απλά.

Meet me in St Louis

Αν και στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μία χριστουγεννιάτικη ταινία, το τραγούδι “Have Yourself A Merry Little Christmas” είναι μέσα στις 2-3 διαχρονικές αξίες των γιορτών και το ακούμε από τη νοσταλγική φωνή της Judy Garland. Την ακούς και θέλεις να ανάψεις το τζάκι.

A Christmas Carol

Η ιστορία του Εμπενίζερ Σκρουτζ έχει γίνει πολλές φορές ταινία, αλλά η εκδοχή του 2009, με τον Jim Carrey έχει μία μαγεία παραπάνω. Σκηνοθετημένη από τον μετρ του είδους Robert Zemeckis (βλ. Polar Express) και σε μουσική του Alan Silvestri. Ακούς το σάουντρακ και θέλεις κι εσύ να δεχτείς βραδινή επίσκεψη από τα τρία φαντάσματα. Λέμε τώρα.