ΒΙΒΛΙΑ

Τα 10 καλύτερα βιβλία του 2023 από τους New York Times

pexels

Λίγο πριν το 2023 εκπνεύσει και δώσει τη σκυτάλη στο 2024 και στα αναγνώσματα που μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε, η συντακτική ομάδα των New York Times, του τίτλου η λίστα των best seller του οποίου αποτελεί σταθερά ένα μέτρο εμπορικής και καλλιτεχνικής επιτυχίας για τα βιβλία αυτού του κόσμου, επέλεξε ποια ξεχώρισε αυτή τη χρονιά. Αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, βουτάμε στον κόσμο του βιβλίου μέσα από τη ματιά των New York Times. Αυτά είναι τα 10 καλύτερα βιβλία της χρονιάς σύμφωνα με τον έγκριτο τίτλο.

Τα 10 καλύτερα βιβλία της χρονιάς σύμφωνα με τους New York Times περιλαμβάνουν 5 έργα μυθοπλασίας και 5 δοκίμια, ενώ η τελική επιλογή των τίτλων έγινε μέσα από συζητήσεις των συντακτών από την άνοιξη ως το τέλος του φθινοπώρου του 2023. Τα βιβλία που θα δεις παρακάτω δεν έχουν, προς το παρόν, μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα, αλλά δεν είναι διόλου απίθανο να μπουν στο εκδοτικό πλάνο των οίκων της χώρας μας, ακριβώς επειδή θεωρήθηκαν κορυφαία για το 2023 από τους New York Times.

Τα 10 καλύτερα βιβλία του 2023, σύμφωνα με τους  New York Times

The Bee Sting του Paul Murray

Ως θριαμβευτική επιστροφή του Paul Murray χαρακτηρίζουν οι New York Times την τραγικωμωδία The Bee Sting. Σε αυτή μία οικογένεια Ιρλανδών προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε κρίσεις, που ξεκινούν μετά την οικονομική κρίση του 2008. «Αυτό είναι ένα βιβλίο που παρουσιάζει την απίστευτη αγάπη που υπάρχει σε μία οικογένεια και την αντοχή της καθώς ο κόσμος γύρω της γκρεμίζεται», αναφέρει η δημοσίευση.

Chain – Gang All – Stars του Nana Kwame Adjei-Brenyah

Πρόκειται για μία δυστοπική σάτιρα στην οποία 2 μελλοθάνατοι τρόφιμοι φυλακής μονομαχούν σε τηλεοπτικό show για μία ευκαιρία να είναι και πάλι ελεύθεροι. Το βιβλίο είναι το συγγραφικό ντεμπούτο του Adjei Brenyagh, μετά από μία συλλογή διηγημάτων που είχε κυκλοφορήσει παλιότερα. «Παρασύρει τον αναγνώστη, κάνοντάς τον μέλος του πρόθυμου κοινού και συνένοχο με τους αιμοδιψείς οπαδούς που κάθονται στις θέσεις γύρω από την αρένα», αναφέρει το Μέσο.

Eastbound, της Maylis de Kerangal

Το βιβλίο είχε πρώτα κυκλοφορήσει στη Γαλλία το 2012 και φέτος κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ σε μετάφραση της Jessica Moore. Ακολουθεί τη διαδρομή του νεαρού Ρώσου στρατιώτη Αλιόχα στον Υπερσιβηρικό Σιδηρόδρομο, όπου επιβαίνουν κι άλλοι στρατιώτες.

«Η ανασφάλεια της ύπαρξης μέσα σε αυτό το κενό τοπίο και πάνω στο τρένο, τονίζει τη σημασία της ανθρώπινης σύνδεσης», είχαν αναφέρει στην κριτική τους οι New York Times.

The Fraud, της Zadie Smith

Ίσως το μόνο γνώριμο στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό σε αυτή τη λίστα να είναι η Zadie Smith (Λευκό χαμόγελο σε μαύρο φόντο, Στην καρδιά της πόλης, Στην ομορφιά που χάνεται, Συλλέκτης αυτογράφων), που μπήκε στη λίστα των 10 καλύτερων βιβλίων του 2023 των New York Times με το μυθιστόρημα The Fraud.

«Εμπνευσμένο από μια διάσημη ποινική δίκη του 19ου αιώνα, στην οποία ο κατηγορούμενος σύμφωνα με τους διώκτες του υποδυόταν έναν ευγενή, το μυθιστόρημα της Smith προσφέρει, εκτενώς και καυστικά, ένα πανόραμα του Λονδίνου και της αγγλικής επαρχίας και εντοπίζει επιτυχώς τις κοινωνικές διαμάχες μιας ολόκληρης εποχής, μέσα από λίγους μόνο χαρακτήρες», αναφέρει για το βιβλίο το σχετικό δημοσίευμα των New York Times.

North Woods, του Daniel Mason

«Το φιλόδοξο, καλειδοσκοπικό μυθιστόρημα οδηγεί τους αναγνώστες μέσα από το κατώφλι του σπιτιού μίας οικογένειας στην άγρια φύση της δυτικής Μασαχουσέτης και τους αφήνει εκεί για τα 300 επόμενα χρόνια», σύμφωνα με τους New York Times. Για 400 σελίδες οι αναγνώστες ταξιδεύουν στη ζωή των ενοίκων αυτού του σπιτιού ανά τα χρόνια, ζωές που συναντιούνται για λίγο και αλληλοεπηρεάζονται.

Τα 5 καλύτερα δοκίμια για το 2023

The Best Minds, του Jonathan Rosen

Το δοκίμιο αυτό αφορά τη φιλία του συγγραφέα με τον Michael Laudor που πρώτα έγινε πρωτοσέλιδο ως ο απόφοιτος της Νομικής του Yale που αποστιγμάτισε τη σχιζοφρένεια και μετά επειδή σκότωσε την έγκυο σύντροφό του, πριν βρεθεί σε ένα υψίστης ασφαλείας ψυχιατρικό νοσοκομείο. Το The Best Minds, κρίνεται από τους New York Times ως μία λεπτομερώς δομημένη, γεμάτη πηγές καταδίκη μίας κοινωνίας που βάζει σε προτεραιότητα τα κέρδη, τις γρήγορες λύσεις και το ευτυχισμένο τέλος και όχι τη φροντίδα.

Bottoms Up and the Devil Laughs, της Kerry Howley

«Η αφήγηση της Χάουλι για το κράτος εθνικής ασφάλειας και τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτό παρουσιάζει παραμυθάδες, ειλικρινείς ανθρώπους, στρατιώτες, πληροφοριοδότες. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η Reality Wiiner (το πραγματικό της όνομα, ας προσπεράσουμε αυτό το γεγονός), εξωτερική συνεργάτιδα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας που κρίθηκε ένοχη για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας, για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών στη σελίδα The Intercept, και καταδικάστηκε σε εξήντα τρεις μήνες φυλάκιση», αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των New York Times για το συγκεκριμένο δοκίμιο.

Fire Weather, του John Vaillant

Με τις πυρκαγιές στο From McMurray της Alberta του Καναδά το 2016 ασχολείται το εν λόγω δοκίμιο που θεωρείται «αληθινό θρίλερ και καταγραφή λεπτό προς λεπτό του τι έγινε και γιατί, καθώς το κλίμα αλλάζει και οι άνθρωποι όχι».

Master Slave Husband Wife, της Ilyon Woo

«Το 1848, η Helena και ο William Craft, ένα ζευγάρι σκλάβων από την Georgia, απέδρασαν με τρόπο τολμηρό προς τον βορρά, μεταμφιεσμένοι σ’ έναν λευκό, νεαρό κτηματία και στον σκλάβο του», αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times για την εξιστόρηση της φυγής των Craft με ενσυναίσθηση και μυθιστορηματικές λεπτομέρειες.

Some People Need Killing, της Patricia Evangelista

Τα χρόνια μεταξύ του 2016 και του 2022 που ο Rodrigo Duterte υπήρξε πρόεδρος την Φιλιππίνων και εφάρμοσε μία καμπάνια εκτελέσεων χωρίς δίκη. Η δημοσιογράφος Evangelista καταγράφει αυτές τις δύσκολες περιόδους με πολύ προσεγμένη γλώσσα.