ΒΙΒΛΙΑ

Booker Prize 2023: Ποιος είναι ο Ιρλανδός συγγραφέας Paul Lynch που κέρδισε το βραβείο

© 2023 Alberto Pezzali/AP Images

Ο Ιρλανδός συγγραφέας Paul Lynch κέρδισε το βραβείο Booker για το 2023. Το βραβείο που συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο αξίας περίπου 58 χιλιάδων ευρώ, του απονεμήθηκε για το 5ο βιβλίο του. Κι επειδή το 5 φαίνεται να είναι ο αριθμός του, ο Paul Lynch έγινε ταυτόχρονα και ο 5ος Ιρλανδός συγγραφέας που κέρδισε το σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο.

Ο Paul Lynch κέρδισε το βραβείο Booker 2023 με το βιβλίο του Prophet Song, που διαδραματίζεται σε μία φανταστική Ιρλανδία που οδεύει προς την τυραννία. Περιγράφηκε ως μυθιστόρημα που «συντρίβει την ψυχή και είναι αληθινό» και που «αποτυπώνει τα κοινωνικά και πολιτικά άγχη του σήμερα», από την πρόεδρο της επιτροπής που απένειμε το βραβείο, Esi Edugyan.

Η Καναδή συγγραφέας που έχει δύο φορές διεκδικήσει το βραβείο Booker και η ίδια, επεσήμανε ότι η απόφαση για τη βράβευση του Paul Lynch, δεν ήταν ομόφωνη και αποφασίστηκε μέσα από συζήτηση και πολλές διαδοχικές ψηφοφορίες που κράτησαν περίπου 6 ώρες την Κυριακή 26 Νοεμβρίου.

Στο βιβλίο Prophet Song, του Paul Lynch, η δράση τοποθετείτε σε ένα εναλλακτικό Δουβλίνο, όπου τα μέλη της νεοσυσταθείσας μυστικής αστυνομίας, που έφτιαξε μία κυβέρνηση που φλερτάρει επικίνδυνα με τον ολοκληρωτισμό, εμφανίζονται στο κατώφλι της μικροβιολόγου Eilish ζητώντας τον σύζυγό της, έναν ανώτερο αξιωματούχο του Συνδέσμου Δασκάλων της Ιρλανδίας. Σύντομα εκείνος εξαφανίζεται, μαζί με εκατοντάδες άλλους πολίτες και η Eilish μένει μόνη να προσέχει τα 4 παιδιά τους και τον ηλικιωμένο πατέρα της, παλεύοντας να κρατήσει την οικογένειά της ενωμένη ενώ έξω μαίνεται εμφύλιος πόλεμος.

«Με τεράστια ευχαρίστηση φέρνω το Booker στην Ιρλανδία», είπε ο Paul Lynch, που παλαιότερα εργαζόταν ως κριτικός κινηματογράφου. «Σε μία στιγμή διακοπών στη Σικελία πολλά χρόνια πριν, είχα αυτή τη στιγμιαία συνειδητοποίηση, ήξερα ότι έπρεπε να γράψω κι ότι αυτή ήταν η κατεύθυνση που έπρεπε να πάρει η ζωή μου. Έκανα αυτή την απόφαση εκείνη την μέρα να κάνω τη στροφή κι έστριψα. Και είμαι τρομερά χαρούμενος που το έκανα», πρόσθεσε ο συγγραφέας.

Η νίκη του ήρθε λίγες ημέρες μετά από τις βίαιες διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Δουβλίνο μετά από τον τραυματισμό 3 παιδιών με μαχαίρι έξω από νηπιαγωγείο στην πόλη. Η αστυνομία είπε ότι οι ταραχές ξεκίνησαν από μία «θεότρελη φράξια ακροδεξιών».

O Paul Lynch, σύμφωνα με τον Guardian, σχολίασε ότι έμεινε «άλαλος» από τα γεγονότα και ταυτόχρονα αναγνώρισε «ότι είναι αλήθεια ότι αυτή η ενέργεια υπάρχει πάντα κάπου κάτω από την επιφάνεια».

«Δεν έγραψα αυτό το βιβλίο ειδικά για να πω “ορίστε μία προειδοποίηση”. Το έγραψα για να αναπτύξω το μήνυμα ότι τα πράγματα που συμβαίνουν σε αυτό το βιβλίο, συμβαίνουν διαχρονικά σε όλες τις εποχές και ίσως πρέπει να εμβαθύνουμε τις δικές μας αποκρίσεις σε αυτού του είδους τις ιδέες», είπε ο Paul Lynch διευκρινίζοντας ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του «πολιτικό συγγραφέα». Η επιτροπή δήλωσε ότι δεν επηρεάστηκε από τα πρόσφατα γεγονότα στην απόφασή της κι ότι το μυθιστόρημα είναι «αληθινά ένα λογοτεχνικό αριστούργημα».

Αυτή πάντως είναι η 2η συνεχής χρονιά που ένα μυθιστόρημα που αφορά μία πολιτική διαμάχη έχει κερδίσει το βραβείο Booker. Το 2022 είχε κερδίσει ο Shehan Karunatilaka με το μυθιστόρημα Τα 7 φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg), που διαδραματίζεται στον εμφύλιο της Σρι Λάνκα.

O Paul Lynch γεννήθηκε το 1977 στο Λίμερικ και τώρα ζει στο Δουβλίνο. Τα προηγούμενα μυθιστορήματά του τιτλοφορούνται: Beyond the Sea, Grace, The Black Snow και Red Sky in Morning. Είναι ο 5ος Ιρλανδός συγγραφέας που κερδίζει το βραβείο. Είχαν προηγηθεί η Iris Murdoch, ο John Bannville, ο Roddy Doyle και η Anne Enright, ενώ και η Anna Burns από τη Βόρειο Ιρλανδία είχε κερδίσει το 2018.