ΣΥΝΤΑΓΗ

Με αυτή τη συνταγή θα κατακτήσεις τις enchiladas για πάντα

Την τελευταία χρονιά (χρονιά όπως τις μετράμε οι κανονικοί άνθρωποι, από Σεπτέμβρη σε Σεπτέμβρη δηλαδή), η εξ αποστάσεως σχέση μου με τη μεξικάνικη κουζίνα έγινε πολύ προσωπική. Ως λάτρης των δοκιμών στις έθνικ γεύσεις ήξερα πολύ καλά πως η συγκεκριμένη κουζίνα ταίριαζε τρομερά στην παλέτα μου. Υπήρχε όμως μια βασική δυσκολία: Δεν ήξερα να μαγειρεύω.

Αυτό προφανώς δεν μου στερούσε τα tacos ή τις αγαπημένες μου enchiladas, όμως η μεξικάνικη κουζίνα είναι γεμάτη comfort foods. Και όπως συμβαίνει με το comfort food, το σωστό, το ορθόδοξο, πρέπει να μπορώ να το έχω οποτεδήποτε μου καπνίσει. Και στις 3 τα μεσάνυχτα αν χρειαστεί. Και σε κάποια αργία. Και σε τάπερ για το σπίτι της κολλητής μου που μπορεί να χώρισε και να θέλει παρηγοριά. Τέτοια δουλειά έχουν να κάνουν ουσιαστικά οι enchiladas, τέτοιο είναι το ηθικό τους βάρος, δεν μπορώ να εξαρτώμαι από το μεξικάνικο της γειτονιάς μου. Στην απόπειρά μου να μάθω να τρώω από τα χεράκια μου λοιπόν, οι enchiladas μπήκαν αμέσως στο πρόγραμμα.

Έχοντας δοκιμάσει πολλές συνταγές για να τελειοποιήσω την τέχνη τους, τρία πράγματα μπορώ να σου υποσχεθώ. Ότι η παρακάτω συνταγή είναι φανταστική, ότι θα ταιριάξει με την έντονα αρωματική ΑΛΦΑ Weiss και ότι, σε αντίθεση με τις πολύ φορτωμένες συνταγές που θα βρεις σε εστιατόρια της Βόρειας Αμερικής, η enchilada δεν χρειάζεται να πνιγεί στη σάλτσα για να αποκτήσει τέλεια γεύση.

Enchiladas με ψητό κοτόπουλο, καλαμπόκι και τυρί κρέμα

Μερίδες: 4

Υλικά:

2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο, χωρίς κόκκαλο & δέρμα

¼κ.γ. πάπρικα καπνιστή

¼κ.γ. πάπρικα γλυκιά

½κ.γ. κόλιανδρο ξερό, κοπανισμένο

1/2κ.γ

1κ.γ. αλάτι

1κ.σ. sriracha

1 συσκευασία τυρί κρέμα

150γρ κατσικίσιο τυρί

300γρ καλαμπόκι

100γρ cheddar τριμμένο

½ μάτσο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο

8 πίτες (tortilla) μεσαίου μεγέθους

Σάλτσα για τη βάση:

3 ώριμες ντομάτες, χοντροτριμμένες

1κ.σ. κόλιανδρο σπυρί, σπασμένο

2κ.σ. κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο

1κ.σ. sriracha

Έξτρα τυρί για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Βάζεις το κοτόπουλο, τη γλυκιά και καπνιστή πάπρικα, το τριμμένο κύμινο, τον κοπανισμένο κόλιανδρο, αλάτι & πιπέρι σε ένα μπολ.

Ανακατεύεις και στρώνεις σε ταψί το κοτόπουλο. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο (180 βαθμούς) για 50’. Αποσύρεις το κοτόπουλο από τον φούρνο και αφήνεις να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, το ψιλοκόβεις σε μικρά ζαράκια. Στη συνέχεια προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ομογενοποιείς.

Μοιράζεις το μείγμα σε 8 πίτες και τυλίγεις. Ανακατεύεις όλα τα υλικά για τη σως και απλώνεις σε πυρέξ.

Στην επιφάνεια της σάλτσας τοποθετείς τις τυλιγμένες πίτες, πασπαλίζεις με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και ψήνεις για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Γαρνίρεις την επιφάνεια με sriracha & κόλιανδρο ψιλοκομμένο.

Όσο για την ΑΛΦΑ Weiss, αυτήν θα την απολαύσεις σωστά με συγκεκριμένη ιεροτελεστία. Θα σερβίρεις τα ¾ της κρατώντας το ποτήρι σε γωνία 45°. Στη συνέχεια, θα περιστρέψεις τη φιάλη για να ανακατευτεί η μαγιά που έχει μείνει. Αδειάζεις την υπόλοιπη μπύρα στο ποτήρι και απολαμβάνεις.

Για την παρουσίαση του πιάτου μπορείς να εμπνευστείς από τις φωτογραφίες ή το βίντεο που ακολουθεί, όπως όμως κι αν τα καταφέρεις θα έχεις προσθέσει το απόλυτο comfort food στο μενού σου.