ΣΥΝΤΑΓΗ

Συνταγή για μπρουσκέτες με chutney σύκου και ψητά λαχανικά

Αύγουστος και σύκα είναι ένας συνδυασμός αξεπέραστος. Είτε τα φας σκέτα μελωμένα μετά το μπάνιο σου στη θάλασσα, είτε τα κόψεις κομματάκια και τα φας με ψωμί και κατσικίσιο τυρί, είτε τα κάνεις μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού, μαζί με το σταφύλι θεωρούνται τα κατεξοχήν φρούτα αυτού του πολυαγαπημένου μήνα. Κι εμείς εδώ, σου βρήκαμε τη συνταγή που θα φέρνει τα σύκα και τον Αύγουστο στο τραπέζι σου κάθε εποχή του χρόνου, αφού για να φτιάξεις μπρουσκέτες φίνες και εκλεπτυσμένες με cutney σύκου και ψητά λαχανικά, θα χρειαστείς αποξηραμένα σύκα.

Διάβασε κι αυτό: Συνταγή για σπιτικό παγωτό καϊμάκι

Υλικά

10 αποξηραμένα σύκα

Λίγη μαρμελάδα σύκο

1 Γαλλικό ψωμί

1 κουτ. της σούπας βούτυρο

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1½ κουταλιές της σούπας ζάχαρη

3-4 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι

1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο

1 μέτρια κόκκινη πιπεριά κομμένη σε τρίγωνα

1 μέτρια κίτρινη πιπεριά κομμένη σε τρίγωνα

1 μέτρια πράσινη πιπεριά κομμένη σε τρίγωνα

Αλάτι

2 κουτ. του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 κουτ. της σούπας βαλσαμικό ξύδι

7 τοματίνια cherry

Φύλλα φρέσκου βασιλικού (2-3 κλαδάκια)

 

 

Εκτέλεση

Κόβεις σε φέτες το γαλλικό ψωμί και ψήνεις σε αντικολλητικό τηγάνι και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Ράντισε το ψωμί με το ελαιόλαδο και ψήσε τις φέτες λίγο ακόμα, πριν τις αφαιρέσεις από το τηγάνι.

Σε άλλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνεις το βούτυρο, προσθέτεις το κρεμμύδι και σωτάρεις καλά. Πρόσθεσε τη ζάχαρη, ανακάτεψε καλά και άσε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν. Πρόσθεσε τα κλαδάκια του θυμαριού και συνέχισε το μαγείρεμα. Πρόσθεσε ελάχιστο νερό στο τηγάνι και καραμέλωσε τα λίγο ακόμα. Κόψε τα αποξηραμένα σύκα σε χοντρά ζουλιέν και πρόσθεσέ τα στα κρεμμύδια μαζί με το βαλσάμικο ξύδι και ανακάτεψε καλά. Πρόσθεσε τη μαρμελάδα σύκο και ανακάτεψε καλά, μαγείρεψέ το μέχρι να πήξει καλά το μείγμα σου. Βγάλε τα κλαδάκια από το θυμάρι πριν το σερβίρισμα.

Στο τηγάνι που έψησες τις φέτες του ψωμιού βάλε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ζέστανέ το. Πρόσθεσε τις ψιλοκομμένες πιπεριές, το αλάτι και το πιπέρι και άστα για 3- 4 λεπτά. Κόψε στη μέση τα τοματίνια και ψήστα μαζί με τις πιπεριές για λίγα λεπτά ακόμα. Πρόσθεσε τα φύλλα του βασιλικού χοντροκομμένα.

Άπλωσε αρκετό από το μείγμα των σύκων και του κρεμμυδιού (chutney) στο ψωμί, βάλε από πάνω τις ψητές πιπεριές και τα τοματίνια και σέρβιρε κατευθείαν.