LIFE

Special Olympics Hellas: Το κίνημα που επί 33 χρόνια προσφέρει στα άτομα με νοητική αναπηρία

Εν έτει 2021 είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε σε πρώτο πλάνο την προσφορά. Σε μια εποχή που η ανθρωπότητα δοκιμάζεται από μια παγκόσμια πανδημία, τα Special Olympics Hellas συνεχίζουν ακούραστα το έργο τους και μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να συμβάλλουμε – ο καθένας μας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί – στην δημιουργία μια κοινωνίας ίσων ευκαιριών, αποδοχής, σεβασμού και αλληλεγγύης.

Τα Special Olympics ιδρύθηκαν το 1987 και από τότε μετρούν εκατοντάδες αφοσιωμένους εθελοντές -προπονητές που προσφέρουν, σε ετήσια βάση, δυνατότητες προπόνησης σε Ολυμπιακού τύπου αθλήματα, μέσω των οποίων παρέχεται στους αθλητές η δυνατότητα να αναπτύσσονται σωματικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευματικά και να συμμετέχουν στη χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός, σε ένα περιβάλλον σεβασμού, αποδοχής και κοινωνικής ένταξης. Στην προσπάθεια αυτή, το κίνημα έχει συνοδοιπόρο το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που συνεργάζεται με το σωματείο και προσφέρει διαρκώς τη στήριξή του για ένα καλύτερο αύριο.

Τα Special Olympics εν μέσω πανδημίας

Παρά τις πρωτόγνωρες προκλήσεις και τα περιοριστικά μέτρα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, λόγω της πανδημίας, τα Special Olympics με θέληση και δημιουργικότητα συνεχίζουν μέχρι σήμερα να προσφέρουν.

Πιο συγκεκριμένα, από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα, διατηρήθηκε η επαφή με τους αθλητές και συνεχίστηκε με ένταση η παρακίνησή τους, για να παραμείνουν ενεργοί και δραστήριοι. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 18 αγώνες και αθλητικές δράσεις, είτε με φυσική είτε με διαδικτυακή συμμετοχή περίπου 330 αθλητών, καθώς και περισσότερα από 10 διαδικτυακά σεμινάρια.

Τα προγράμματα που υλοποιούνται σήμερα

Σήμερα τα Special Olympics Hellas υλοποιούν 82 προπονητικά προγράμματα, με έντονη παρουσία σε 35 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, και 8 παράλληλα προγράμματα, εκ των οποίων:

  • Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί» αποτελούν τα βασικά προγράμματα του Οργανισμού.

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, διάρκειας 3 ετών, προβλέπει τη δημιουργία νέων αθλητικών προγραμμάτων σε 21 πόλεις – στόχους, στις 13 περιφέρειες της Ελλάδας. Μέχρι και σήμερα έχουν αναπτυχθεί 12 αθλήματα και 37 προπονητικά προγράμματα, σε συνεργασία με 72 ειδικά σχολεία, στις περιοχές: Σύρος, Κως, Καστοριά, Λευκάδα, Άρτα, Καλαμάτα, Σκιάθος, Κάλυμνος. Επόμενοι σταθμοί τα Τρίκαλα και τα Ιωάννινα.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί» είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό και βιωματικό πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα µε και χωρίς νοητική αναπηρία να συμμετέχουν μαζί σε αθλητικές δράσεις. Μέχρι και σήμερα έχουν ενταχθεί 105 σχολεία από όλη τη χώρα, με περίπου 4.000 μαθητές και αθλητές με και χωρίς νοητική αναπηρία να έχουν λάβει μέρος σε περισσότερους από 175 μεικτούς αγώνες, με την υποστήριξη 500 καθηγητών διαφόρων ειδικοτήτων και 230 προπονητών. Χαρακτηριστικό της μεγάλης εμβέλειάς του είναι ότι, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, έχουν ενημερωθεί και συμμετάσχει σε ενταξιακές δράσεις περισσότεροι από 10.000 μαθητές.

  • Τα Προγράμματα: Νεαροί Αθλητές, Υγιείς Αθλητές, Μεικτών Ομάδων Κοινωνικής Ένταξης, Ανάπτυξης Κινητικών Δεξιοτήτων (MATP), Αθλητές Ηγέτες, Οικογενειών λειτουργούν είτε παράλληλα με τα 2 παραπάνω βασικά προγράμματα, είτε κάτω από την ομπρέλα τους.

Επίσης, διοργανώνουν Τοπικούς, Περιφερειακούς και Πανελλήνιους Αγώνες σε 26 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα, υλοποιούν Εκπαιδευτικές Δράσεις και συμμετέχουν σε διοργανώσεις Διεθνούς Εμβέλειας, όπως οι Παγκόσμιοι Θερινοί & Χειμερινοί Αγώνες Special Olympics και ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας.

Ο πρόεδρος των Special Olympics Hellas, Διονύσιος Κοδέλλας, Πρέσβυς ε.τ., δήλωσε σχετικά με την συνεχή προσφορά του κινήματος παρά την πανδημία: “Τα Special Olympics Hellas, εδώ και 33 χρόνια, έχουν αφήσει έντονο το αποτύπωμά τους, μέσω του αθλητισμού, στη ζωή χιλιάδων ατόμων με νοητική αναπηρία, σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλάζοντας ουσιαστικά τη ζωή τους προς το καλύτερο. Παρά την περίοδο πανδημίας, παραμένουμε πιο ενεργοί από ποτέ και είμαστε πάντα έτοιμοι να καλωσορίσουμε στη μεγάλη Οικογένειά μας άτομα, Οργανισμούς και Ιδρύματα, που θα υποστηρίξουν το όραμά μας και θα συμβάλλουν καταλυτικά στη διεύρυνση του έργου μας.”

Με το βλέμμα στο μέλλον

Η διάθεση για προσφορά είναι διαρκής και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες πρωτοβουλίες, προκειμένου οι αθλητές να έχουν στο πλευρό τους όλη την οικογένεια των Special Olympics Hellas. Ήδη υλοποιούνται, σε μηνιαία βάση, οι Διαδικτυακοί Αγώνες Special Olympics Hellas σε διάφορα αθλήματα, καθώς και ψηφιακά σεμινάρια με στόχο την ενεργοποίηση των αθλητών, την ενημέρωση των ιδίων και των οικογενειών τους σε θέματα διατροφής, άθλησης, ψυχολογίας κλπ.

Πολύ σημαντικό είναι το πολύπλευρο Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο υπογράφηκε πρόσφατα με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, και αποβλέπει στην ανάπτυξη Ενταξιακών Δράσεων και στην ενίσχυση του εθελοντισμού.

Μετά το τέλος του καλοκαιριού και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, σχεδιάζονται σημαντικές διοργανώσεις όπως οι Πανελλήνιοι Αγώνες Ιστιοπλοΐας στην Άνδρο, οι Πανελλήνιοι Αγώνες Ποδηλασίας στην Κω, οι Πανελλήνιοι Αγώνες Καγιάκ στα Χανιά, η Τελετή Αφής Φλόγας των Παγκοσμίων Χειμερινών Αγώνων Kazan 2022, που θα λάβει χώρα τον Δεκέμβριο του 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο, και η συμμετοχή στο Dancesport Chanpionship στην Αυστρία και στο Unified Basketball Tournament στην Ιταλία.