ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Σωτήρης Σπαθάρης: Όσα δεν ξέρεις για τον «Σωτηράκη» της Αγγελικής Νικολούλη

Instagram.com/aggelikinikolouliofficial

Στο YouTube υπάρχει ένα video που λέγεται «Συνέχεια διαλείμματα βρε Σωτηράκη;». Η Little Miss Grumpy έφτιαξε πρόσφατα ένα νέο έργο με την Αγγελική Νικολούλη πρωταγωνίστρια να απευθύνεται στον Σωτήρη της. Το Twitter κάθε που προβάλλεται η εκπομπή Φως στο Τούνελ, βρίθει αναφορών στον Σωτήρη. Πάντα έτσι, Σωτήρης, χωρίς το επώνυμό του. Ο σκηνοθέτης της εκπομπή Φως στο Τούνελ είναι ο Σωτήρης που συγκεντρώνει τη συμπάθεια, αλλά και το άχτι των τηλεθεατών σε κάθε διαφημιστικό διάλειμμα. Ο σκηνοθέτης της εκπομπής Φως στο Τούνελ είναι ο Σωτήρης Σπαθάρης.

Ο Σωτήρης Σπαθάρης είναι ο σκηνοθέτης με τον οποίο συνεργάζεται η Αγγελική Νικολούλη από το ξεκίνημα της εκπομπής της που πλέον μετρά 27 χρόνια στον αέρα. Οι μεταξύ τους διάλογοι (εκ των οποίων ακούμε μόνο την πλευρά της παρουσιάστριας) γίνονται κάθε φορά αιτία για σχολιασμό από το Twitter, ενώ δίνουν στην Αγγελική Νικολούλη την ευκαιρία να μας χαρίζει τηλεοπτικές στιγμές που γίνονται άνετα meme, καθώς ο ίδιος και η επιμονή του για τα τηλεοπτικά διαλείμματα χαρίζει τα πιο ανάλαφρα κι ωραία σχόλια στο Twitter.

Ο Σωτήρης Σπαθάρης ανήκει σε μία πολύ διάσημη οικογένεια

Μπορεί τον ίδιο να τον κέρδισε η τηλεοπτική σκηνοθεσία, αλλά ο Σωτήρης Σπαθάρης φέρει το όνομα και το DNA μίας γενιάς που δημιουργούσε κινούμενες εικόνες με μία πολύ διαφορετική τέχνη, αυτή του Θεάτρου Σκιών.

Σωτήρης Σπαθάρης Ο Σωτήρης Σπαθάρης (τελευταίος δεξιά) με την Τόνια Καζιάνη και τον Δήμο Βερύκιο σε εικαστική έκθεση. / Papadakis Press / Γιώργος Παπαδάκης
Ο Σωτήρης Σπαθάρης (τελευταίος δεξιά) με την Τόνια Καζιάνη και τον Δήμο Βερύκιο σε εικαστική έκθεση.

Ο Σωτήρης Σπαθάρης έχει το ίδιο όνομα με τον παππού του, που ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Πανελλήνιου Σωματείου Καραγκιοζοπαικτών. Παράλληλα ήταν οικοδόμος, ενώ ήταν ο πρώτος λαϊκός καλλιτέχνης που κατέγραψε τη ζωή του (και πολλά μυστικά της τέχνης του) στην αυτοβιογραφία του. Την τέχνη αυτή ακολούθησε και ο πατέρας του σκηνοθέτη, Ευγένιος Σπαθάρης.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης ήταν καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών, ένας από τους πιο διάσημους καραγκιοζοπαίχτες, αλλά και ζωγράφος. Ο Ευγένιος Σπαθάρης που έφυγε από τη ζωή το 2009 σε ηλικία 85 ετών, ίδρυσε το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών. Διευθύντρια του μουσείου έγινε η κόρη του, Μένια Σπαθάρη, η αδερφή του σκηνοθέτη της εκπομπής Φως στο Τούνελ, Σωτήρη Σπαθάρη.

H Αγγελική Νικολούλη τον αναφέρει στο βιβλίο της. Πώς την αποκαλεί εκείνος;

Ο Σωτήρης Σπαθάρης όπως ήδη σου έγραψα, ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Αγγελική Νικολούλη και την εκπομπή Φως στο Τούνελ από την αρχή της, το 1995. Όπως καταλαβαίνεις, χάρη στη σταθερή του παρουσία στη ζωή της παρουσιάστριας δεν θα μπορούσε να μην αναφέρεται και στα βιβλία της, τα οποία είναι βασισμένα σε αληθινές υποθέσεις που έχει εξιχνιάσει η εκπομπή στα χρόνια προβολής της.

«Το νοικιασμένο λευκό βαν σταματά στην άκρη του κεντρικού δρόμου, στην είσοδο της πόλης, λίγο πριν τα φανάρια. Ο σκηνοθέτης μου, ο Σωτήρης Σπαθάρης, βγαίνει από τη θέση του οδηγού και με ένα νεύμα τον ακολουθούν ο Νικόλας Λογοθέτης, ο ηχολήπτης, και ο Γιώργος Αλεξίου, ο κάμεραμαν, ειδικοί στις επικίνδυνες αποστολές.

Με τον Σωτήρη συνεργαζόμαστε απ’ την πρώτη μέρα της εκπομπής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, το 1995. Τόσα χρόνια μαζί στην έρευνα, έχει μάθει πια τα κόλπα μου για την αποκάλυψη της αλήθειας. ”Καλωδίωσε την Άντζελα”, λέει στον Νικόλα, κι εκείνος βγάζει απ’ το βαλιτσάκι του τη μαύρη πλαστική θήκη», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αγγελική Νικολούλη σε απόσπασμα από το βιβλίο της Ονειρεύτηκα το δολοφόνο σου. Όπως βλέπεις, μπορεί για εκείνη να είναι ο «Σωτηράκης», αλλά για εκείνον η παρουσιάστρια είναι η «Άντζελα».

Μία συνεργασία που έγινε φιλία και κουμπαριά

Εκτός από συνεργάτες, η Αγγελική Νικολούλη και ο Σωτήρης Σπαθάρης είναι πλέον φίλοι και κουμπάροι. Η Αγγελική Νικολούλη είναι νονά του γιου του σκηνοθέτη, που πήρε το όνομα Ευγένιος (συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση).

Στην κουμπαριά τους έχει αναφερθεί η Αγγελική Νικολούλη σε ανάρτησή της στο Instagram, μέσω της οποίας είχε αναλάβει να συστήσει στους followers της τον περίφημο «Σωτηράκη» της.

«Με τον σκηνοθέτη και κουμπάρο μου Σωτήρη Σπαθάρη σε γύρισμα. Είκοσι έξι χρόνια μαζί στο Τούνελ. Ο Σωτηράκης με τα διαλείμματα που μας την σπάνε», είχε γράψει χαρακτηριστικά η παρουσιάστρια.

Εκτός από την εκπομπή Φως στο Τούνελ, ο Σωτήρης Σπαθάρης έχει επίσης σκηνοθετήσει τις εκπομπές Annita.gr στον Alpha, Parole και Κάνε μου Like στο E TV και Annita Airlines στο Νέο Epsilon. Όπως καταλαβαίνεις εκτός από τη μακροχρόνια συνεργασία του με την Αγγελική Νικολούλη, έχει μία εξίσου σημαντική συνεργασία με την Αννίτα Πάνια.