DECO

Σκανδιναβική διακόσμηση: Οι βασικοί, super stylish κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις για σίγουρη επιτυχία

Pexels

Εάν είσαι συχνός επισκέπτης του Pinterest και το συμβουλεύεσαι για ιδέες διαμόρφωσης και διακόσμησης του χώρου σου, τότε είμαι σχεδόν βέβαιη πως στα πρώτα αποτελέσματα της αναζήτησης εμφανίζονται φωτογραφίες σπιτιών σκανδιναβικής διακόσμησης. Χωρίς απαραίτητα να γνωρίζεις πως πρόκειται για το συγκεκριμένο διακοσμητικό στιλ, καθώς συνδυάζει με εξαιρετική μαεστρία το διαχρονικό και το μοντέρνο στοιχείο, σε βαθμό που μπερδεύεσαι. Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ. Για να ξεδιαλύνουμε το τοπίο και να κάνουμε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα.

Η σκανδιναβική διακόσμηση, λοιπόν, είναι fan των γήινων και ουδέτερων χρωμάτων (ιδίως του λευκού), αγαπάει την απλότητα, λατρεύει τον μινιμαλισμό, προτιμά τα εργονομικά έπιπλα από φυσικά υλικά, λέει ένα μεγάλο «ναι» στα φυτά εσωτερικού χώρου και σιχαίνεται την υπερβολική πληροφορία. Αυτή είναι μία περίληψη του τι εστί σκανδιναβικό στιλ διακόσμησης και βρίσκει εφαρμογή στις αμέσως επόμενες φωτογραφίες. Ακολουθούν οι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις για να πετύχεις τη διακόσμηση που κυριαρχεί στις χώρες της σκανδιναβικής χερσονήσου.

«Ατόφιο» λευκό, ουδέτερα & γήινα χρώματα

Σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία ή την αποτυχία του σκανδιναβικού στιλ διακόσμησης, είναι τα χρώματα που θα επιλέξεις να βάψεις τους τοίχους. Οι λευκές, οι ουδέτερες και οι γήινες αποχρώσεις πρέπει να κυριαρχούν. Τα σκοτεινά χρώματα που αυτόματα καθιστούν ένα δωμάτιο πιο dark, δεν τα θέλουμε.

Διαχρονικά, minimal έπιπλα

Σε ένα σκανδιναβικό σπίτι δεν θα δεις ποτέ έπιπλα σε έντονο χρώμα και με υπερβολικό, super σύγχρονο design. Μιλάμε για minimal, διαχρονικά, με εργονομικό σχεδιασμό και σε λιτές γραμμές έπιπλα που δεν θα παλιώσουν ούτε σε 10, ούτε σε 20 χρόνια από τώρα. Γενικά, δεν θα τα βαρεθείς ποτέ.

 

Έπιπλα & διακοσμητικά από φυσικά υλικά

Τα φυσικά υλικά είναι αναπόσπαστο στοιχείο των επίπλων και των διακοσμητικών στη σκανδιναβική διακόσμηση, η οποία έχει άμεση επαφή με τη φύση, γενικότερα. Ειδικότερα, το ξύλο στη φυσική του απόχρωση (για extra χρωματική ένταση) είναι κυρίαρχο. Είτε μιλάμε για το τραπεζάκι της κουζίνας είτε για την τραπεζαρία είτε για τις καρέκλες είτε για το κρεβάτι στο υπνοδωμάτιό σου, το ξύλο υπάρχει παντού. Διαλέγεις και παίρνεις.

Τα ψάθινα καλάθια και χαλιά, τα ξύλινα κουτιά και τα φωτιστικά από μπαμπού είναι ανάμεσα στα διακοσμητικά που μπορείς να επενδύσεις.

Less is more

«Μέτρον ἄριστον», λέει το περιβόητο αρχαιοελληνικό ρητό, στο οποίο η σκανδιναβική διακόσμηση ανταποκρίνεται με μεγάλη επιτυχία. Η υπερβολή στην ποσότητα των επίπλων και των διακοσμητικών είναι στοιχεία που δεν θα βρεις στα σκανδιναβικά σπίτια.

Τα έπιπλα και τα διακοσμητικά που πλαισιώνουν έναν χώρο, λοιπόν, είναι «τόσα όσα» κι όχι στριμωγμένα μεταξύ τους. Η ισορροπία στον αριθμό και το απαραίτητο κενό που υπάρχει ανάμεσά τους, προσδίδουν ηρεμία και αρμονικότητα, ενώ παράλληλα δίνουν την αίσθηση πως ο χώρος είναι πιο καθαρός, οργανωμένος, αλλά και πιο μεγάλος απ’ ό,τι στην πραγματικότητα.

Αντικατάστησε τα περίτεχνα έργα τέχνης με πιο minimal

Στη σκανδιναβική διακόσμηση, τα περίτεχνα και «φορτωμένα» έργα τέχνης που κοσμούν τους τοίχους, δίνουν τη θέση τους σε πιο γραμμικά και γεωμετρικά σχέδια, τα οποία καθιστούν τον χώρο αυτόματα πιο σικάτο. Επιπρόσθετα, επιμηκύνουν τις ήδη υπάρχουσες γραμμές του δωματίου, κάνοντάς τον να φαίνεται μεγαλύτερος.

Πες «ναι» στα φυτά εσωτερικού χώρου

Επειδή η minimal διακόσμηση και η ύπαρξη των λευκών αποχρώσεων σε μεγάλη ποσότητα, μπορούν να δημιουργήσουν άθελα μία ψυχρότητα, τα φυτά εσωτερικού χώρου έρχονται να σπάσουν τη μονοτονία. Οι πινελιές πρασίνου που τόσο πολύ αγαπά η σκανδιναβική διακόσμηση, προσδίδουν την απαραίτητη δόση ζωντάνιας και χρωματικής έντασης στον χώρο.

Κι αν θες να πάρεις περισσότερες ιδέες, μία βόλτα από τον Instagram λογαριασμό scandinavianhomes είναι απαραίτητη.