ΦΑΓΗΤΟ

Συνταγή για κολασμένα, αμερικάνικα pancakes, από τον Λάμπρο Βακιάρο

ΑΧ pancakes. Αν έπρεπε για κάποιο λόγο να βρεθεί η ιδανική εναλλακτική ανάμεσα στην κρέπα και τη βάφλα, this is it. Βέβαια, με μια γρήγορη έρευνα, υπάρχουν πολλές πιθανότητες τα pancakes να προϋπήρχαν των άλλων δύο. Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά σε pancakes, είναι το 600π.Χ. στην Αρχαία Ελλάδα. Ένας ποιητής έγραφε για ζεστές, λαχταριστές τηγανίτες σε ένα ποίημα του. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1100 μ.Χ, καθιερώνεται η Καθαρά Τρίτη – ή αλλιώς Ημέρα Τηγανιτών κι έτσι γίνεται πλέον παράδοση να χρησιμοποιεί ο κόσμος ό,τι γαλακτοκομικό του είχε μείνει, πριν τη νηστεία με αυτόν τον τρόπο. Τότε ουσιαστικά καθιερώνονται και τα pancakes σαν πρωινό.

Πλέον οι αρχαιοελληνικές τηγανίτες ή τα αμερικάνικα pancakes είναι το must, του απόλυτου brunch. Πρέπει να είναι αφράτα, ζουμερά, να μη μυρίζουν αυγό και να σερβίρονται σε πύργους για να ζεσταίνουν το ένα το άλλο. Το topping είναι μια πολύ προσωπική επιλογή, αλλά είτε είσαι του σφενδάμου, είτε της σοκολάτας, έχεις μπει στο σωστό θέμα.

Ο Λάμπρος Βακιάρος, συνεργάζεται με το Oneman και δημιουργούν το Hungry, όπου και ξεκινούν με μοναδικές συνταγές για Brunch. Αυτή τη φορά, το θέμα είναι τα pancakes και το μυστικό που θα τα απογειώσει. Βάλε το βίντεο να παίζει και κράτα σημειώσεις.

Για φανταστικά, αφράτα pancakes, δες το βίντεο

 

Υλικά

Για τη βάση των pancakes

3/4 κούπας γάλα
2 κ.σ. λευκό ξύδι
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. baking powder
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ. αλάτι
1 αυγό
2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο

Για το γαρνίρισμα

Σιρόπι σφενδάμου
Μπέικον
flavorits® SWEET TWIST
blueberries φρέσκα ή κατεψυγμένα
κουβερτούρα( κομμένη σε μικρούς κύβους)

Εκτέλεση

Προσθέτουμε το ξύδι το γάλα το ανακατεύουμε και το αφήνουμε να ‘κόψει’ περίπου για 10’. Αδειάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ομογενοποιούμε με μαλακές κινήσεις. Ιδανικά το μίγμα θα πρέπει να έχει ελαφρούς σβώλους από το αλεύρι και αυτό βοηθάει στο να έχουμε ένα αφράτο pancakes. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία (7-8) και μόλις ζεσταθεί, με μια μικρή κουτάλα φτιάχνουμε 3 μικρά pancakes. Μόλις Δούμε ότι αρχίζουν να σχηματίζονται μικρές φυσαλίδες στο πάνω μέρος με τη βοήθεια μιας πλαστική σπάτουλα και με μία έντονη κίνηση αναποδογυρίζουμε τα pancakes.

*Για το σερβίρισμα με τα μούρα, μόλις βάλουμε το μείγμα στο τηγάνι προσθέτουμε 56 μούρα και τα πιέζουμε ελαφρώς στο μίγμα.

*Για το σερβίρισμα με τη κουβερτούρα μόλις βάλουμε το μείγμα στο τηγάνι προσθέτουμε πέντε – έξι μικρά κομματάκια κουβερτούρας και τα πιέζουμε ελαφρώς στο μίγμα.

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με όλο το μείγμα.

Σερβίρισμα

  1. Για τη εκδοχή του κλασσικού αμερικάνικου maple-bacon pancake, σε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία προς υψηλή θερμοκρασία ψήνουμε φέτες μπέικον και από τις δύο πλευρές και μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί για να απορροφήσει τα περιττά λιπαρά. Σερβίρουμε τα pancakes βάζοντας ενδιάμεσα μπέικον και ολοκληρώνουμε με σιρόπι σφενδαμου η μέλι.
  2. Για την εκδοχή με τα μούρα σερβίρουμε τα pancakes με σιρόπι σφενδάμου (ή μέλι) και απογειώνουμε τη γεύση με flavorits® SWEET TWIST.
  3. Για την εκδοχή με την κουβερτούρα, σερβίρουμε τα pancakes με έξτρα πραλίνα.