ΣΠΙΤΙ

Πώς να φυτέψεις ένα γλαστράκι

Η κηπουρική είναι μια ενασχόληση που, μέχρι πριν λίγα χρόνια, αγνοούσα επιδεικτικά. "Σιγά μη βάλω τα χέρια μου μέσα στα χώματα", έλεγα...

Μέχρι που ανακάλυψα πόσο χαλαρωτική μπορεί να είναι η φροντίδα ενός φυτού, ξεκινώντας από τη μεταφύτευσή του σε μια κανονική γλάστρα.

Ακόμα και το πιο μικρό μπαλκόνι μπορεί να ομορφύνει, αν τοποθετήσουμε σ’ αυτό δυο τρία γλαστράκια με πολύχρωμα φυτά, ανθεκτικά στον χειμώνα που έρχεται.

Το φθινόπωρο είναι ιδανική εποχή για να φυτέψουμε τριανταφυλλιές, χρυσάνθεμα, αζαλέες και γεράνια.

Εγώ διάλεξα ένα δίχρωμο κυκλάμινο.

 

Τα βήματα της μεταφύτευσης είναι απλά. Χρειαζόμαστε:

 

Ένα φυτό (προφανώς)

Χώμα

Ελαφρόπετρα σπασμένη

Μια γλάστρα με το πιατάκι της

Γάντια κηπουρικής

 

Μικρό φτυάρι

Ψαλίδι για να ανοίξουμε με προσοχή τη σακούλα με το χώμα

 

Τι κάνουμε αρχικά

Αρχικά ελέγχουμε αν είναι ανοιγμένες οι τρύπες στον πάτο της γλάστρας, ώστε να υπάρχει διέξοδος για το νερό. Αν υπάρχει κάποια τρύπα κλειστή, την ανοίγουμε κρατώντας σταθερά τη γλάστρα με το ένα χέρι και χτυπώντας την τρύπα από την κάτω πλευρά της, με ένα αιχμηρό αντικείμενο.

Τοποθετούμε την άδεια γλάστρα πάνω στο πιατάκι.

Ρίχνουμε μέσα στη γλάστρα δυο με τρεις χούφτες ελαφρόπετρα και διαμορφώνουμε με το φτυάρι μια μικρή γούβα στη μέση της γλάστρας. Η ελαφρόπετρα χρειάζεται ως βάση της γλάστρας για να συγκρατεί το χώμα, ώστε αυτό να μη φεύγει κάθε φορά που ποτίζουμε το φυτό.

Στη συνέχεια προσθέτουμε χώμα, αφήνοντας κενό περίπου το 1/3 του χώρου της γλάστρας. Με το φτυάρι κάνουμε μια μικρή γούβα μέσα στο χώμα.

Βγάζουμε προσεκτικά το γλαστράκι από την σακούλα

Παίρνουμε το γλαστράκι στα χέρια μας και το χτυπάμε ελαφρά και περιμετρικά με τις παλάμες μας, ώστε να μπορεί το φυτό να αφαιρεθεί εύκολα μέσα από το πλαστικό.

Για να αφαιρέσουμε το φυτό από το πλαστικό γλαστράκι, πιάνουμε (όχι πολύ σφιχτά) τη βάση του με το ένα χέρι και τραβάμε προσεκτικά το πλαστικό με το άλλο χέρι, ώστε να αφαιρεθεί το φυτό μαζί με τις ρίζες του και το χώμα που ήδη αυτές συγκρατούν.

 

Σχεδόν έτοιμο

Τοποθετούμε το φυτό μέσα στη γλάστρα και προσθέτουμε χώμα, μέχρι αυτή να γεμίσει.

Πιέζουμε ελαφρά το χώμα περιμετρικά του φυτού, ώστε να “καθίσει”.

Ποτίζουμε περιμετρικά.

 

 

Έτοιμο!

Το στολίζουμε και το καμαρώνουμε.

Και κυρίως, δεν ξεχνάμε να το ποτίζουμε.

 

Ευχαριστώ πολύ τη Μαρία και τη Λίνα για τις φωτογραφίες τους.