ΦΑΓΗΤΟ

Ψάξαμε και σου βρήκαμε τον καλύτερο χαλβά στην Αθήνα

iStock

Λίγο πριν την Καθαρά Δευτέρα, κάνουμε ένα διάλειμμα από την κρεατοφαγία και γεμίζουμε το ψυγείο και τα ντουλάπια μας με όλα αυτά τα νόστιμα και θρεπτικά εδέσματα της Σαρακοστής. Και σε ρωτώ. Τι είναι Καθαρά Δευτερά χωρίς χαλβά; Και σού απαντώ: Σκορδαλιά δίχως σκόρδο!

Παραδοσιακός, με κακάο, με βανίλια, με μέλι, με κάσιους, με φιστίκι Αιγίνης ή επικάλυψη σοκολάτας, όπως κι αν τον προτιμάς, στα παρακάτω καταστήματα θα βρεις τον καλύτερο χαλβά στην Αθήνας για να γλυκαθείς με τον πιο νόστιμο τρόπο.

Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδης – Γαβρίλης

Αν μιλάμε για χειροποίητο χαλβά μιλάμε σίγουρα για τον χαλβά Δραπετσώνας Κοσμίδη – Γαβρίλη. Από τους παλιούς και για πολλούς ίσως ο καλύτερος όλων. Το εργαστήριο άνοιξε το 1924 ο Μικρασιάτης, Κώστας Μεζαρντάσογλου, που μετά την Καταστροφή εγκαταστάθηκε στη Δραπετσώνα. Ο Μεζαρντάσογλου εργαζόταν σε χαλβαδοποιϊα της Μικράς Ασίας, όπου έμαθε την τέχνη του παραδοσιακού χειροποίητου χαλβά. Καθώς τα χρόνια περνούσαν, την τέχνη έμαθε δίπλα του ο γιος του Γιώργος, που τροποποίησε το όνομα σε Μεζαρντάς. Το 1984 ο Γιώργος συνεργάστηκε με τον Ευμόρφιο Κοσμίδη. Όταν αποσύρθηκε λόγω σύνταξης, το 1986, τη θέση του πήρε ο Νικόλαος Γαβρίλης, με καταγωγή επίσης μικρασιάτικη. Από το 2002 όταν συνταξιοδοτήθηκε ο Ευμόρφιος Κοσμίδης, ο Νικόλαος Γαβρίλης διατηρεί μέχρι σήμερα με τους συνεργάτες του τη «μοναδική» χαλβαδοποιία που έχει απομείνει από τις πολλές που υπήρχαν άλλοτε στον Πειραιά.

Διεύθυνση: Αιμιλίου Βεάκη 17, Περιστέρι

Χαλβάς Αργουδέλη

Ο χαλβάς Αργουδέλη φτιάχνεται με τέχνη πάνω από 100 χρόνια. Η απαλή σουσαμένια γεύση του και η τραγανή ινώδης υφή του είναι από τα στοιχεία που τον κάνουν ξεχωριστό. Ανήκει στους ιστορικούς παραγωγούς της Ελλάδας που ασχολήθηκαν με το ταχίνι και το χαλβά και είναι μία από τις παλαιότερες βιοτεχνίες της πόλης του Πειραιά. Μια οικογενειακή ιστορία που κρατάει από το 1860, μεταφέρει μεράκι από Σμύρνη και περιπλανιέται στο Αιγαίο χτίζοντας την τεχνογνωσία της με διαδοχικούς σταθμούς τη Λέσβο, τη Σύρο, την Τήνο και τη Μύκονο, για να καταλήξει να ιδρύσει το πρώτο της εργοστάσιο στον Πειραιά στις αρχές του 20ου αιώνα. Εκτός από τις κλασικές γεύσεις, θα βρεις χαλβά με μαστίχα Χίου, χαλβά με καφέ, αλλά και με φυστίκι.

Διεύθυνση: Δ. Γούναρη 31-33, Πειραιάς

Wild Souls

To Wild Souls μας συστήνεται ως μια γκαλερί θησαυρών της Άγριας Φύσης, που αναδεικνύει την αξία των καρπών και την απίστευτη γεύση της απλότητας. Ένα μικρό καταφύγιο στο κέντρο της Αθήνας. του απόλυτα φυσικού βουτύρου, αλλά και των παράγωγων σουσαμιού και ξηρών καρπών. Gluten free και high fiber χαλβάς. Με σουσάμι, φυστίκι, αμύγδαλο, φουντούκι και κάσιους. Με μέλι και κακάο, με μέλι και ξηρούς καρπούς. Οι επιλογές εδώ είναι πολλές και όλες τους πεντανόστιμες.

Διεύθυνση: Αθήνα, Βουλής 36

Καταλαχού

Μπορεί Καταλαχού να σημαίνει κατά τύχη, όμως εδώ, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το συνεργατικό παντοπωλείο/οπωροπαντοπωλείο/ αναψυκτήριο λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2015 στα Εξάρχεια και από τότε διερευνά τρόπους για τη σύνδεση των αγροτικών προϊόντων και προϊόντων μεταποίησης με την καθημερινότητα μας σε μια μεγαλούπολη, όπως η Αθήνα. Η «προσωπικότητα» των προϊόντων που περνάνε από το Καταλαχού, μας καλούν να θυμηθούμε μια διατροφή που συμβαδίζει με τη ροή των εποχών με σεβασμό στη γη, στις συνθήκες και στους παραγωγούς. Στα ράφια και στο eshop του καταστήματος θα βρεις χειροποίητο χαλβά Λήμνου (με κακάο, βανίλια και αμύγδαλο), αλλά και χαλβά ολικής άλεσης χωρίς ζωικά παράγωγα για τους vegan της παρέας.

Διεύθυνση: Μαυρομιχάλη 9,  Αθήνα

Το Ζυμομέλι

Κατεβαίνοντας μια βόλτα προς τα νότια, στο παραδοσιακό μπακάλικο Το Ζυμομέλι του Παλαιού Φαλήρου, θα βρεις ποικιλία βιολογικών παραδοσιακών κρητικών προϊόντων, όπως παξιμάδια, χειροποίητα ζυμαρικά, γαλακτομικά, αλλαντικά, τσίπουρο και τσικουδιά, γλυκά του κουταλιού και φυσικά χαλβά.

Διεύθυνση: Ζησιμοπούλου 107 & Πρωτέως, Παλαιό Φάληρο