ΑΤΖΕΝΤΑ

Πού να βγεις στην Αθήνα αυτό το ΣΚ 25-26/5

Athens Jazz Festival

Αποχαιρετάμε τον Μάιο (και την άνοιξη) με ένα σαββατοκύριακο που έχει μουσικές, ιρλανδικά φεστιβάλ με Guinness απ’ το βαρέλι, κεραμικά και πολύ τζαζ. Ακολουθούν, παρακάτω, 6 στάσεις στην Αθήνα για να σημειώσεις στην ατζέντα σου. Ξεκινάμε από την Παρασκευή.

Ένα Cure πάρτι στη Death Disco

I don’t care if Monday’s blue /Tuesday’s grey and Wednesday too /Thursday, I don’t care about you / It’s Friday, I’m in love, τραγουδάνε οι Cure και τι πιο ταιριαστό από ένα πάρτι αφιερωμένο σε αυτούς απόψε Παρασκευή. Η Death Disco θα φροντίσει να παίξει όλα τα τραγούδια του Robert Smith από τα πιο γνωστά και χιλιοτραγουδισμένα μέχρι τα πιο καλά κρυμμένα διαμαντάκια που έχουν κυκλοφορήσει στην πορεία των Cure. Ετοιμάσου, λοιπόν, για ένα πάρτι αφιερωμένο στην θρυλική μπάντα αλλά και σε συγκροτήματα που συνέβαλλαν εξίσου στην post punk/new wave σκηνή.

Παρασκευή 24/5 ώρα 24:00, Ωγύγου 16 και Λεπενιώτου 24, Ψυρρή

To 3ο Athens Irish Festival επιστρέφει στην Αθήνα

Το 3ο Athens Irish Festival ανοίγει τις πόρτες του 24-26 Μαΐου και σε καλεί στον σμαραγδένιο κόσμο του. Μία τριήμερη γιορτή μουσικής, χορού και τέχνης, αφιερωμένη στην Ιρλανδία που αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί στο άλσος Περιστερίου. 12 συναυλίες από Ιρλανδούς και εγχώριους καλλιτέχνες, Guinness απ’ το βαρέλι, κοκτέιλ και άλλα θεματικά ποτά, πεντανόστιμες επιλογές φαγητού και πολλά άλλα. Είσοδος δωρεάν.

Fired Up Athens Ceramics Fair στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Το Fired Up Athens Ceramics Fair ανανεώνει το ραντεβού ανάμεσα σε κοινό και κεραμίστες στις 25 & 26 Μαΐου. 60 κεραμίστες από όλη την Ελλάδα, θα συναντηθούν στη Δημοτική Αγορά από τις 11:00 έως και τις 21:00, εκθέτοντας και διαθέτοντας επιλεγμένα κομμάτια από όλα όσα δημιουργούν. Το Σάββατο θα έχεις την ευκαιρία να πειραματιστείς με τον τροχό ενώ την Κυριακή ο κεραμίστας Θεόδωρος Γαλιγαλίδης θα μυήσει το κοινό στην παλαιά γιαπωνέζικη τεχνική ψησίματος κεραμικών, Raku.

If I Can Not Dance, I Will Not Be a Part of Your Revolution

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, η Μαρία Κολιοπούλου συμπράττει με 13 ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων – με οπτική, κινητική αναπηρία και χωρίς, αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής, της έκθεσης, της δημιουργίας, της παρουσίας. Το If I Can Not Dance, I Will Not Be a Part of Your Revolution πραγματεύεται την σύνδεση μεταξύ των 13 γυναικών, την συλλογική τους διαδικασία ως μια πορεία επαναδιαπραγμάτευσης και αλληλοϋποστήριξης.

Εστιάζει στην συμπόρευσή τους σε έναν κοινό τόπο, εφευρίσκοντας έναν κοινό χρόνο, αναγνωρίζοντας την πολλαπλότητα και την ετερότητα των σωμάτων τριγύρω τους προκειμένου να πορευτούν από κοινού. Η πορεία αυτή είναι μια συλλογική πορεία ενδυνάμωσης, φροντίδας και ενθάρρυνσης προκειμένου η κάθε θηλυκότητα να βρεθεί σε ένα ασφαλές πεδίο που την εμπνέει να ξεδιπλωθεί. Μία παράσταση για την αναζήτηση της απόλαυσης του εαυτού και των άλλων σε ένα κοινό τόπο που δημιουργείται στην πορεία και θέτει τις βάσεις της απόλαυσης του κόσμου σε μια συμμετοχική διαδικασία κυκλικής θέασης, χωρίς αποστάσεις και διαχωρισμούς.

Αθήνα © Ελπίδα Τέμπου

23-26 Μαΐου 2024 στις 9μ.μ εισιτήρια εδώ Press.a Λεωφ. Ηρακλείου 133, Νέα Ιωνία 111 43, 1ος όροφος

COLORS & MINDS: Όταν η τέχνη συναντά τον ψυχοκοινωνικό τομέα στο ΕΜΣΤ

Το Colors & Minds, ένα βιωματικό εικαστικό πρόγραμμα εξοικείωσης νέων με τον ψυχοκοινωνικό τομέα, που συνδιαμορφώθηκε από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), τον Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.), την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) και την εθελοντική καλλιτεχνική πρωτοβουλία Talks & Crafts, παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στον χώρο της Εκπαίδευσης στο Μεσοπάτωμα του ΕΜΣΤ.

Το βιωματικό εικαστικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν νέοι γενικού πληθυσμού (φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του Κέντρου Τέχνης και Ψυχοθεραπείας) και λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αξιοποίησε την τέχνη ως δίαυλο επικοινωνίας, για την κατανόηση και την αποδοχή του κόσμου γύρω μας, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας πιο φιλικής για όλους.

Ορμώμενοι από το έργο του Βλάση Κανιάρη, Το Κουτσό (1974), οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν διαφορετικά εικαστικά μέσα (ζωγραφική, φωτογραφία/βίντεο, γλυπτική, εγκατάσταση, performance και κείμενο), για να εξερευνήσουν βιωματικά τη σύγχρονη τέχνη, με αρωγό τις διαφορετικές εννοιολογικές πτυχές του συγκεκριμένου έργου.

Αθήνα Βλάσης Κανιάρης, Το Κουτσό, 1974, Συλλογή ΕΜΣΤ

Η Αθήνα ακούει τζαζ

Από τις 26 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου, ο αέρας της πόλης γεμίζει με τζαζ νότες. 25 καλλιτέχνες και σχήματα από Ελλάδα και εξωτερικό θα βρεθούν στην openair συναυλιακή σκηνή της Τεχνόπολης για το 23ο Athens Jazz Festival.  Παράλληλα, θα έχεις την ευκαιρία να ανακαλύψεις τις χειροποίητες δημιουργίες του Meet Market, την επετειακή φωτογραφική έκθεση της ομάδας METApolis και να χορέψεις στο ξεσηκωτικό πάρτι του Kosmos 93.6. Το φεστιβάλ θα έχει, επίσης, δωρεάν δράσεις για παιδιά με εικαστικά εργαστήρια, εργαστήριο χορού, μουσικοθεατρική παράσταση αλλά και ένα πρωτότυπο μουσικό κυνήγι θησαυρού-εξερεύνησης.

Bρίσκεις το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ