#ΤΟΖΗΣΑΜΕ

Τι είναι queer; Ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Αθήνα απαντά περήφανα

Τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε queer; Η έννοια του “queer” έχει αλλάξει πολύ τις τελευταίες δεκαετίες. Από τον ορισμό του λεξικού, μέχρι τη χρήση του  ως προσβολή, την ανάκτηση από την LGBTQ+ κοινότητα και την απόρριψη από άλλους, το queer σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα για πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι ταυτίζονται με το queer, είτε το βλέπουν μεμονωμένα, είτε ως όρο «ομπρέλα». Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ταυτοτήτων και δεν διακινδυνεύει να αποκλείσει ομάδες που κάποιο ακρωνύμιο μπορεί να αφήσει απ’ έξω. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ελκυστική την ασάφεια του queer, καθώς δίνει μια αίσθηση κοινότητας χωρίς την ανάγκη για μια πιο συγκεκριμένη ετικέτα. Μπορεί να είσαι γκέι, τρανς ή non-binary, αλλά σε κάθε περίπτωση είσαι queer και αυτό είναι κάτι που ενώνει.

Oι ΛΟΑΤΚΙ+ ιστορίες ανέκαθεν επηρέαζαν τον κινηματογράφο ακόμη και στην πιο εμπορική του μορφή. Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που στην αφίσα των φετινών Queer Movie Nights πρωταγωνιστεί το πρόσωπο της Divine, πάνω στο οποίο βασίστηκε η διάσημη απεικόνιση της Ursula της Disney.

Με κεντρικό σκοπό αυτή την ενωτική και συμπεριληπτική πνοή, το Queer Movie Nights 2024 επιστρέφει για 3η χρονιά στην Αθήνα, για να γιορτάσει το queer με κινηματογραφικό τρόπο. Από τις 16 έως 20 Μαΐου, οι queer κινηματογραφικές βραδιές επιστρέφουν στον κινηματογράφο Τριανόν και το Ινστιτούτο Γκαίτε, με 28 συνολικά ταινίες διεθνείς παραγωγές, πρεμιέρες, ελληνικές ταινίες και ειδικούς καλεσμένους στην καρδιά της Αθήνας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Αμφιφοβίας & Ιντερφοβίας.

Η 17η Μαΐου βλέπεις, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Iντερφοβίας (IDAHOBIT), τιμώντας την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχιατρικών διαταραχών, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα εποχή για τα LGBTQI+ δικαιώματα. Σήμερα, η μέρα αυτή έχει αναδειχθεί σε ένα σύμβολο queer ορατότητας, ενώ γιορτάζεται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

Κάπως έτσι το βράδυ της Πέμπτης 16 Μαΐου, βρέθηκα στον κινηματογράφο Τριανόν για την πρεμιέρα του κινηματογραφικού αυτού φεστιβάλ, που δεν πρέπει να χάσεις.

Ένα queer όνειρο από τη Νορβηγία

Το Norwegian Dream του Leiv Igor Devold ήταν η επίσημη ταινία έναρξης του φεστιβάλ. Ένα queer ρομάντζο από την παγωμένη ακτή της Σκανδιναβίας, το Norwegian Dream είναι το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Devold, ο οποίος βασίζεται σε μια σειρά πραγματικών συνθηκών για να αφηγηθεί μια ερωτική ιστορία, σε πολλές αλληλοκαλυπτόμενες γραμμές τάξης και πολιτισμού.

Ο Robert είναι ένας 19χρονος σκληροτράχηλος, Πολωνός μετανάστης εργάτης. Ο Ivar ο υιοθετημένος, μαύρος γιος μιας πλούσιας ιδιοκτήτριας επιχείρησης. Οι 2 τους γνωρίζονται σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας σολομού και η φιλία τους εξελίσσεται σιγά-σιγά σε κάτι περισσότερο. Με φόντο τα τοπία της Νορβηγίας, αυτοί οι νέοι άνδρες παλεύουν με ζητήματα πολιτιστικού εκτοπισμού, οικονομικής ανισότητας και σεξουαλικής ταυτότητας.

Ο Hubert Milkowski ενσαρκώνει τον Robert με ένα έντονο βλέμμα, που υποδηλώνει μια οργή που σιγοβράζει ακριβώς κάτω από την επιφάνεια. Το ρόλο του Ivar αναλαμβάνει με χάρη και αυτοπεποίθηση ο Karl Bekele Steinland, στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση. To αποτέλεσμα; Ένα queer κινηματογραφικό διαμαντάκι, που προβληματίζει χωρίς να κουράζει, με τις σωστές εναλλαγές κωμικών-δραματικών στοιχείων, οι οποίες χαρίζουν στους χαρακτήρες και στην ταινία συνολικά, αφοπλιστική ρεαλιστικότητα.

Οι μικρομηκάδες της σύγχρονης queer κινηματογραφικής σκηνής

Πριν την επίσημη πρεμιέρα των Queer Movie Nights 2024, όμως στην αίθουσα του Τριανόν, 4 ταινίες μικρού μήκους της διεθνούς κινηματογραφικής σκηνής, έδωσαν μια καλή πρώτη γεύση από όλα όσα θα παρακολουθήσουμε κατά τη διάρκεια του 5ήμερου φεστιβάλ.

H ταινία Euridice της Lora Mure-Ravaud, αφηγείται μια ιστορία αγάπης γεμάτη πάθος ανάμεσα σε 2 γυναίκες. Η ταινία Aikane έρχεται με την υπογραφή των Daniel Sousa, Dean, Hamer και Joe Wilson. Το Buffer Zone του Σάββα Σταύρου από την Κύπρο και το Queen Size της Γαλλίδας Avril Besson έδωσαν τη δική τους απάντηση για το παρόν και μέλλον της queer ορατότητας στον κινηματογράφο.

Με ασφάλεια μπορώ να πω, ότι για ακόμα μια χρονιά το Queer Movie Nights είναι μία σημαντική υπενθύμιση για όλ@: Να συνεχίζουμε να μαχόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα.