ΦΥΤΑ

Πότισμα το καλοκαίρι: Αυτή είναι η χειρότερη ώρα για τα φυτά εξωτερικού χώρου

Pexels

Το πότισμα, είναι ο Νο1 κανόνας επιβίωσης των φυτών σε κάθε περίπτωση. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο ακούγονται. Η συχνότητα και η ποσότητα νερού που έχουν ανάγκη τα φυτά, εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι το είδος τους, το μέγεθος της γλάστρας, η ποιότητα του εδάφους, αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν και αναπτύσσονται. Η ποιότητα του νερού παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.

Εκτός των παραπάνω, άλλος ένα σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπόψιν, όταν έρθει η ώρα να ποτίσεις τα αγαπημένα σου φυτά, είναι ξεκάθαρα η εποχή. Κατά έναν γενικό κανόνα, το καλοκαίρι τα φυτά θέλουν πιο συχνά πότισμα απ’ ό,τι τον χειμώνα. Σε δεύτερη φάση, αυτό που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου είναι η ώρα του ποτίσματος τώρα το καλοκαίρι. Ξεκινάμε με τη χειρότερη ώρα για να ξεδιψάσεις τα φυτά σου.

Πότισμα το καλοκαίρι: Αυτή είναι η χειρότερη ώρα για τα φυτά εξωτερικού χώρου

Η χειρότερη στιγμή της ημέρας για να ποτίσεις ένα φυτό το καλοκαίρι είναι κατά τις μεσημβρινές ώρες, όταν ο ήλιος και η θερμοκρασία βρίσκονται στο peak τους. Συγκεκριμένα, από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ., το πότισμα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Οι κύριοι λόγοι είναι οι εξής:

  • Γρήγορη εξάτμιση: Η υψηλή θερμοκρασία και η έντονη ηλιοφάνεια προκαλούν πιο γρήγορη εξάτμιση του νερού, με αποτέλεσμα τα φυτά να μην απορροφούν αρκετό νερό πριν αυτό εξατμιστεί.
  • Θερμικό στρες: Το νερό μπορεί να είναι πιο κρύο σε σχέση με τη θερμοκρασία. Επομένως, όταν έρχεται σε επαφή με τις ζεστές ρίζες ή τα φύλλα του, μπορεί να προκαλέσει θερμικό σοκ στο φυτό, επηρεάζοντας την υγεία του.
  • Κάψιμο των φύλλων: Αν το νερό πέσει στα φύλλα, οι σταγόνες λειτουργούν σαν φακοί και συγκεντρώνουν την ηλιακή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να προκαλούν εγκαύματα.

Και τώρα αν αναρωτιέσαι ποια είναι η καλύτερη στιγμή το καλοκαίρι για να ποτίσεις τα φυτά σου, αυτή είναι είτε νωρίς το πρωί, είτε αργά το απόγευμα όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και το νερό έχει χρόνο να διεισδύσει στο έδαφος και να απορροφηθεί από τις ρίζες πριν εξατμιστεί.