ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ

Πότε πρέπει να ξεστολίσεις το χριστουγεννιάτικο δέντρο για να αποφύγεις την κακοτυχία; Ίσα που προλαβαίνεις

Unsplash

Είσαι από αυτ@ που ανυπομονούν όσο τίποτα άλλο για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Δεν θα μου φαινόταν καθόλου παράξενο αν μου έλεγες ότι ξεκινάς να σβήνεις μέρες από το ημερολόγιο με το που «περάσει» ο 15αύγουστος ενώ το σπίτι σου θυμίζει παράρτημα Ροβανιέμι από τα μέσα Νοέμβρη. Να υποθέσω, επίσης, πως ξεστολίζεις οριακά την άνοιξη -ή τέλος πάντων αισθητά αργότερα από την έλευση του νέου χρόνου.

Ποια είμαι εγώ να σου στερήσω το πνεύμα των Χριστουγέννων και τη χαρά που νιώθεις όπως ένα μικρό παιδί με το που μπαίνεις στο σπίτι και βλέπεις το στολισμένο δέντρο να λαμπυρίζει; Πρέπει όμως να ενημερωθείς για τα έθιμα-και αν θέλεις να τα ακολουθήσεις. Ποια είναι, λοιπόν, η πιο σωστή μέρα για να ξεστολίσεις το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Η απάντηση μπορεί και να μην σου αρέσει.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Σύμφωνα με το έθιμο, το χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίζεται την 4η Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα. Αυτή η ημερομηνία σηματοδοτεί και την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τη συγκεκριμένη γιορτή. Συνεπώς, για το 2023 η «σωστή» ημέρα ήταν η Κυριακή 3 Δεκεμβρίου. Πάμε τώρα στο πότε πρέπει να το ξεστολίσεις.

Η παράδοση των βορειοευρωπαίων (μην ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο έθιμο μάς έρχεται από τις χώρες του βορρά) λέει ότι το χριστουγεννιάτικο δέντρο και γενικότερα οι χριστουγεννιάτικοι στολισμοί πρέπει να λήγουν την παραμονή των Θεοφανίων ή, το αργότερο, ανήμερα. Δηλαδή τη 12η ημέρα ή νύχτα από τη γέννηση του Ιησού. Οι ρίζες της εν λόγω παράδοσης εντοπίζονται στον χριστιανισμό, τονίζοντας τη σημασία των Θεοφανίων.

Πιο συγκεκριμένα, τα καλά πνεύματα που «φωλιάζουν» στα κλαδιά του χριστουγεννιάτικου δέντρου και τα οποία έλκουν την τύχη, πρέπει να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον για να μοιράσουν την ευλογία της θείας γέννησης. Από αυτή την ημερομηνία (που σηματοδοτεί τη λήξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου) και έπειτα, το στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να φέρει κακοτυχία. Ξεστόλισε αμέσως.

Υπάρχει τρόπος να το κρατήσεις και μετά τα Φώτα

Εάν υπάρχει Γιάννης στο σπιτικό σου, το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να παραμένει στολισμένο μέχρι και του Άι Γιαννιού, δηλαδή την επομένη των Φώτων.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο καθιερώθηκε στην Ελλάδα ως έθιμο το 1833, παράλληλα με την άφιξη του Βασιλιά Όθωνα.