ΦΥΤΑ

Πόσα φυτά πρέπει να έχεις στο σπίτι σου; Η NASA δίνει την απάντηση

Pexels

Γνωρίζουμε ήδη ότι τα φυτά κάνουν φωτοσύνθεση, ακολουθώντας τη διαδικασία απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα και παραγωγής οξυγόνου. Μια διαδικασία, που παρέχει τη βασική πηγή ενέργειας για τον πλανητικό βιολογικό κύκλο, ενώ παράλληλα είναι απαραίτητη για την αναπνοή πολλών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Η NASA, από την πλευρά της, έχει ήδη αποδείξει ότι τα φυτά έχουν την ικανότητα να απορροφήσουν πραγματικά επικίνδυνους ρύπους από την ατμόσφαιρα. Για τον σκοπό της μελέτης Clean-Air Study φυτών εσωτερικού χώρου, λοιπόν, οι επιστήμονες δοκίμασαν τις καθαριστικές ιδιότητες αρκετών από αυτά.

Τα τοποθέτησαν σε έναν κλειστό χώρο με μεγάλη συγκέντρωση από οργανικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, που βρίσκονται σχεδόν παντού (ανάμεσά τους, το βενζόλιο, η φορμαλδεΰδη και το τριχλωροαιθυλένιο) και έβγαλαν το συμπέρασμα πως πολλά από αυτά λειτουργούν ως φυσικοί καθαριστές της ατμόσφαιρας. Μπορούν και φιλτράρουν την ατμόσφαιρα, δηλαδή, απορροφώντας βλαβερούς ρύπους και τοξίνες. Ως αντάλλαγμα για τη φροντίδα τους, δηλαδή, παίρνεις καθαρό αέρα.

Αρχικός σκοπός της εν λόγω μελέτης ήταν η διερεύνηση φυσικών και αποτελεσματικών τρόπων καθαρισμού του αέρα, σε μικρούς και μη αεριζόμενους χώρους, με αφορμή το σύνδρομο «άρρωστου κτιρίου», που εμφανίστηκε στα τέλη του 20ου αιώνα, όταν ο καθαρός αέρας στα κτίρια αντικαταστάθηκε από υπερβολική μόνωση στο εσωτερικό τους, ώστε να μειωθούν τα έξοδα θέρμανσης.

Πόσα φυτά προτείνει η NASA, ανάλογα με τα τετραγωνικά του σπιτιού

Ποιες είναι, λοιπόν, αυτές οι πρασινάδες; Μπορείς να μάθεις με ένα κλικ εδώ. Άλλο ένα θεμα που τίθεται, όμως, είναι πόσα φυτά πρέπει να έχεις και να φροντίζεις στο σπίτι σου. Η απάντηση από τη ΝΑSA, λοιπόν, είναι η εξής:

Ανά (περίπου) 9,2 τετραγωνικά μέτρα, προτείνεται ένα φυτό. Παραδείγματος χάριν, σε ένα σπίτι περίπου 167 τετραγωνικών μέτρων, είναι ιδανικό να υπάρχουν 15-18 γλάστρες. Τώρα κάνε τους ανάλογους υπολογισμούς για το δικό σου σπίτι.