ΦΑΓΗΤΟ

Πώς θα περάσεις την τέλεια Καθαρά Δευτέρα

O Μάρτιος είναι εδώ και εσύ έχεις αρχίσει να σβήνεις μέρες από το ημερολόγιο. Η Καθαρά Δευτέρα, η μέρα δηλαδή που υπογράφει τη λήξη των εορτασμών της Αποκριάς και των καρναβαλικών εκδηλώσεων και σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής, πλησιάζει. Οι συζητήσεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα για το πού θα πάτε και τι θα κάνετε εκείνη τη μέρα έχουν ήδη αρχίσει. Διάφορες προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι αλλά μια είναι η επικρατέστερη: Εκδρομή στην εξοχή. Η απόφαση έχει σχεδόν παρθεί.

Η εκδρομή στη φύση, λοιπόν, οργανώνεται απ’ όλη την παρέα. Χαρταετός στο πορτ παγκάζ, γυαλιά ηλίου για την απαραίτητη προστασία από τον ήλιο, καλή διάθεση, ένα μεγάλο τραπεζομάντηλο που να χωράει όλα τα καλούδια. Και μην ξεχνάμε το σημαντικότερο: Ένα μεγάλο ψάθινο καλάθι στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου για να χωρέσουν όλες εκείνες οι σαρακοστιανές λιχουδιές που θα συνθέσουν το νηστίσιμο μενού του καθαροδευτεριάτικου πικνίκ. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του τελευταίου αποτελεί ο Μακεδονικός Χαλβάς, που είναι ο πρωταγωνιστής της καθαροδευτεριάτικης μάζωξης. Αυτός που θα «κλείσει» με τον πιο γλυκό τρόπο την εξόρμηση της Καθαράς Δευτέρας στην εξοχή και θα εκτοξεύσει την αξία της.

Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί η αξία της Καθαράς Δευτέρας δεν κρύβεται μόνο στην ευκαιρία που σου δίνεται να συναντηθείς και να περάσεις καλά με τους αγαπημένους σου, αλλά και στην από κοινού απόλαυση κλασικών εδεσμάτων. Απόλαυση, δηλαδή, που μοιράζεσαι μαζί με όλους όσους έχεις κανονίσει να περάσεις εκείνη την ημέρα, δίνοντας συνέχεια σε μια σπουδαία παράδοση.

Ο Μακεδονικός Χαλβάς αποτελεί βασικό «συστατικό» του γιορτινού μενού που μοιράζεσαι μαζί με τους κοντινούς σου ανθρώπους. Φέτος, που κλείνει τα 100 χρόνια, έρχεται να υπογραμμίσει ακόμα περισσότερο αυτήν την αξία.

Έναν αιώνα, ο Μακεδονικός Χαλβάς κάνει την Καθαρά Δευτέρα μας πιο γλυκιά

Με αφορμή τα 100 χρόνια παρουσίας του στη ζωή και στα τραπέζια μας, ο Μακεδονικός Χαλβάς που θα απολαύσεις φέτος παρέα με φίλους και οικογένεια, ανανεώνει την εμφάνισή του με νέο λογότυπο και συσκευασίες, παραμένοντας όμως πιστός σε μια οικογενειακή παράδοση που μένει αναλλοίωτη.

Η ιστορία του ξεκινάει το 1924, όταν η οικογένεια Χαΐτογλου, μετά το διωγμό της από τη Μικρά Ασία, άνοιξε ένα μικρό εργαστήριο παραγωγής χαλβά στη Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος του πολέμου, η εταιρεία άρχισε να τροφοδοτεί με χαλβά και την Αττική, και όλοι οι έμποροι, συγκεντρωμένοι στην αγορά του Ρέντη, περίμεναν με αγωνία το φορτηγό με το χαλβά από τη Μακεδονία. Αναμένοντας το φορτηγό, διαδόθηκε από στόμα σε στόμα η ποιότητα του προϊόντος και όλο και περισσότεροι ήθελαν να δοκιμάσουν τον ξακουστό χαλβά από τη Μακεδονία, τον χαλβά που η ίδια η αγορά έτσι ονόμασε Μακεδονικό Χαλβά.

Από τότε μέχρι σήμερα, ο Μακεδονικός Χαλβάς παράγεται από το πιο διαλεχτό σουσάμι, το οποίο αλέθεται σε παραδοσιακή μυλόπετρα από τη Μικρά Ασία. Η φυσική, σμιλευμένη πέτρα αλέθει τους σπόρους, αναδεικνύοντας τη γεύση και απελευθερώνοντας τα πλούσια αρώματά τους και έτσι, παράγεται η πρώτη ύλη του Μακεδονικού Χαλβά, το Μακεδονικό Ταχίνι.

Έμπειροι χαλβατζήδες ζυμώνουν τον Μακεδονικό Χαλβά στο χέρι, μεταφέροντας τη δυσεύρετη και ανεκτίμητη αυτή τέχνη από γενιά σε γενιά. Έτσι, όσα χρόνια κι αν περάσουν, η γεύση και η ποιότητά του παραμένουν όπως τις γνωρίσαμε από παιδιά.

Την ίδια στιγμή, σταθερή στο πέρασμα των χρόνων παραμένει και η κοινωνική δράση του Μακεδονικού Χαλβά, ο οποίος φέτος, στηρίζει πρώτος την ίδρυση του Κέντρου Διατροφής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής – ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος, με στόχο την προώθηση της υγιεινής, ισορροπημένης Μεσογειακής διατροφής σε παιδιά.

Περισσότερες λεπτομέρειες αλλά και τη δυνατότητα να λάβεις μέρος σε διαγωνισμό με δώρο αγαπημένα προϊόντα από το Μακεδονικό Χαλβά, μπορείς να βρεις ΕΔΩ.

#MakedonikosHalvas #100xroniamazi