ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ TIPS

Τα eco tips που θα χρειαστείς για μία πραγματικά Καθαρά Δευτέρα

Η πιο ξέγνοιαστη Δευτέρα του χρόνου, η Καθαρά Δευτέρα, πλησιάζει και μαζί της αναμένουμε με προσμονή όλα αυτά με τα οποία έχουμε συνδυάσει τη μέρα εκείνη, όπως μια σύντομη απόδραση στη φύση, μια ευκαιρία να βρεθούμε με τους αγαπημένους μας, τον χαρταετό, τη λαγάνα και φυσικά, τον Μακεδονικό Χαλβά που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του γιορτινού τραπεζιού.

 

Τα παραδοσιακά έθιμα που ακολουθούμε τη μέρα αυτή μας ξυπνούν αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια και μας θυμίζουν αγαπημένες συνήθειες που συνδέονται άρρηκτα με τη μέρα εκείνη και θέλουμε να μεταφέρουμε και στα δικά μας παιδιά. Και κάπως έτσι, η Καθαρά Δευτέρα αποκτά ακόμη πιο ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Έχουμε, όμως, αναλογιστεί ποτέ τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι αγαπημένες και παραδοσιακές αυτές, συνήθειες; Αλήθεια, πόσο «καθαρό» είναι το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας;

Αν σκεφτούμε ότι την Καθαρά Δευτέρα πολλοί από εμάς επιλέγουμε να την περνάμε σε πάρκα και γενικά, σε χώρους μες στη φύση, εύκολα μπορούμε να φανταστούμε τα απορρίμματα που μπορεί να αφήνουμε πίσω μας.

Ένας πλαστικός χαρταετός χρειάζεται από 5 μέχρι και 40 χρόνια για να αποσυντεθεί, ένα τενεκεδάκι από κονσέρβα περίπου 100 χρόνια και οι μικρές πλαστικές σακούλες που μεταφέρουν τα τρόφιμα για το πικ νικ, 500 χρόνια και βάλε. Πρόσθεσε σε όλο αυτό τα τραπεζομάντιλα μίας χρήσης, τα πλαστικά πιατάκια, πιρούνια, κουταλάκια αλλά και όλα τα απορρίμματα που συνηθίζουμε να αφήνουμε πίσω μας και μπορείς να καταλάβεις τον σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο της γιορτής αυτής.

Τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό; Ο αγαπημένος σου Μακεδονικός Χαλβάς, το αγαπημένο έδεσμα όλων μας την Καθαρά Δευτέρα (και όχι μόνο!), είναι αποφασισμένος να σε βοηθήσει. Γι’ αυτό και πραγματοποιεί μία ξεχωριστή δράση ενόψει της γιορτινής αυτής μέρας, που ονομάζεται «Δευτέρα Καθαρά» και έχει ως στόχο να αντιστρέψει τις λέξεις (αλλά όχι και το νόημα) μιας γιορτής που το μόνο που θέλει είναι να σε φέρει κοντά με τη φύση και την απλότητα της παράδοσης.

Φέτος, λοιπόν, ο Μακεδονικός Χαλβάς συμβάλει στη διατήρηση της καθαριότητας σε περιοχές που παραδοσιακά απολαμβάνουμε να γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα (όπως το Ποικίλο Όρος στον Δήμο Περιστερίου και το Σέιχ Σου στην Θεσσαλονίκη), τοποθετώντας σε κεντρικά σημεία ειδικούς κάδους ανακύκλωσης και μοιράζοντας τσάντες πολλαπλών χρήσεων ώστε οι δημότες των παραπάνω Δήμων, να εντάξουν την ανακύκλωση στην καθημερινότητά τους.

Μάλιστα τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα συγκεντρωθούν στους ειδικούς κάδους θα χρησιμοποιηθούν από τον Μακεδονικό Χαλβά για την κατασκευή ανακυκλώσιμων χαρταετών για την επόμενη χρονιά. Και φέτος, όμως, ο Μακεδονικός Χαλβάς θα μοιράσει χαρταετούς από ανακυκλώσιμα υλικά, ώστε και ο ουρανός να είναι εκείνη την ημέρα πραγματικά καθαρός.

Παράλληλα, ο Μακεδονικός Χαλβάς έχει δημιουργήσει το site defterakathara.gr – εκεί, θα συναντήσεις πληροφορίες για τις δράσεις που θα πραγματοποιήσει αλλά και απλά, οικολογικά tips που μπορείς εύκολα να ακολουθήσεις, προκειμένου να γιορτάσεις με πιο «πράσινο» τρόπο την Καθαρά Δευτέρα.

Κάποια από αυτά, είναι τα ακόλουθα:

Καθαρά Δευτέρα Μακεδονικός Χαλβάς

Πες όχι στον πλαστικό χαρταετό

Μία από τις αγαπημένες μου παιδικές αναμνήσεις ήταν η κατασκευή του χαρταετού παρέα με τον μπαμπά μου. Χρησιμοποιούσαμε πηχάκια, καλάμια, σπάγκο, κόλλα και χαρτί. Τα υλικά ενός τέτοιου χαρταετού είναι ανακυκλώσιμα και η διαδικασία μπορεί να φέρει κοντά όλη την οικογένεια που συνεργάζεται πλέκοντας τα χαρτιά για την ουρά και ζωγραφίζοντας το χαρτί που θα καλύψει τον σκελετό ενώ τα «μεγάλα μυαλά» της παρέας προσπαθούν να πετύχουν τέλεια τα «ζύγια» για να βεβαιωθούν ότι θα πετάξει την Καθαρά Δευτέρα. Την ώρα που ο οικολογικός σου χαρταετός πετάει στον αέρα μπορείς να τον παρακολουθείς χαρούμενη και με ήσυχη την οικολογική σου συνείδηση, παρέα με ένα λαχταριστό κομμάτι Μακεδονικό Χαλβά στο χέρι. Ειδυλλιακή εικόνα, δεν βρίσκεις;

Αντίο πιάτα μίας χρήσης

Άσε πίσω σου τα ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνα. Προμηθεύσου μεγάλα θερμός για το νερό, τους χυμούς και τα ποτά και κυπελάκια πολλαπλών χρήσεων. Διάλεξε μαχαιροπίρουνα από μπαμπού ή βιοδιασπώμενα υλικά και για τη μεταφορά των τροφίμων μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μεγάλο ψάθινο καλάθι ή μικρότερα lunchboxes που θα φέρουν μία νότα χρώματος στο πικ νικ σου.

Επίσης, αντί για πιάτα, μπορείς να επιστρατεύσεις και τα αποθηκευτικά δοχεία τροφίμων πολλαπλών χρήσεων που έχεις στα ντουλάπια σου. Θα τα πλύνεις αφού γυρίσεις στο σπίτι και δεν θα επιβαρύνεις καθόλου το περιβάλλον. Πάρε μαζί σου μερικά έξτρα δοχεία αποθήκευσης ή γυάλινα βάζα για να αποθηκεύσεις όσα τρόφιμα περισσέψουν από το πλούσιο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Πικ- Νικ με στιλ και οικολογική συνείδηση

Πέρα από το ψάθινο καλάθι σου, ένα τραπεζομάντιλο είναι απαραίτητο για πικ νικ με στιλ. Πες «αντίο» στα πλαστικά τραπεζομάντιλα ή στα τραπεζομάντιλα μίας χρήσης και πάρε μαζί σου μία μαλακή κουβέρτα πικ νικ ή ένα μεγάλο υφασμάτινο τραπεζομάντιλο και άπλωσε πάνω του τη λαγάνα, την αγαπημένη σου γεύση Μακεδονικό Χαλβά, και τις υπόλοιπες νηστίσιμες λιχουδιές. Απλά θα χρειαστεί να το πλύνεις όταν γυρίσεις σπίτι. Μικρό το κακό μπροστά στο καλό που θα κάνεις στο περιβάλλον, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τη χρήση πλαστικού.

Εκδρομή με άσκηση στη φύση

Δεν είναι απαραίτητο να βρεθείς σε άλλο νομό για να γιορτάσεις την Καθαρά Δευτέρα. Μπορείς να συνδυάσεις την εκδρομή σου με άσκηση και να οργανώσεις μία εξόρμηση με ποδήλατο, πατίνια ή ακόμα και με τα πόδια σε ένα σχετικά κοντινό άλσος. Αν απαραιτήτως θες να απομακρυνθείς από την πόλη τότε προτίμησε να αφήσεις το αυτοκίνητο και να μετακινηθείς με τρένο για την εκδρομή σου.

Δεν υπάρχουν μόνο πλαστικές σακούλες

Υπάρχουν σακούλες υφασμάτινες, σακούλες από βιοδιασπώμενα υλικά και τσάντες πολλαπλών χρήσεων για να μεταφέρεις ό,τι χρειαστείς για να οργανώσεις ένα πραγματικά αξέχαστο τραπέζι για την Καθαρά Δευτέρα. Οργάνωσε μία λίστα με όλα όσα θα πάρεις μαζί σου προκειμένου να υπολογίσεις πόσες σακούλες θα χρειαστείς και να τις προμηθευτείς εγκαίρως πριν αναγκαστείς να καταφύγεις στη λύση της τελευταίας στιγμής που ακούει στο όνομα πλαστικό.

Αν θες, λοιπόν, κι εσύ να ζήσεις μία Δευτέρα πιο καθαρή από όλες τις άλλες, μπες στο defterakathara.gr, ενημερώσου, πάρε μέρος στο διαγωνισμό και κυρίως, μάθε πώς να γιορτάσεις αυτή την Καθαρά Δευτέρα με πιο «καθαρό» τρόπο!

Καθαρά Δευτέρα Μακεδονικός Χαλβάς