ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Πώς να προστατέψεις το αγαπημένο σου κατοικίδιο από τη ζέστη

iStock

Το καλοκαίρι εκτός από ώρες ανεμελιάς, κρύβει και κινδύνους υγείας. Οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, δεν απειλούν όμως μόνο την δική σου υγεία, αλλά και αυτή των αγαπημένων σου κατοικίδιων ζώων.

Αν εσύ νιώθεις πως ζεσταίνεσαι μία, τα κατοικίδια ζεσταίνονται 100.  Η θερμοπληξία μπορεί να είναι θανατηφόρα για σκύλους, γάτες και άλλα ζώα, αλλά με απλές προφυλάξεις μπορούν να περάσουν με ασφάλεια, από ένα κύμα καύσωνα. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να κρατήσεις του αγαπημένους σου τετράποδούς φίλους ασφαλείς.

Πώς να προστατέψεις τα αγαπημένα σου κατοικίδια από τη ζέστη Pexels

Κράτα τα κατοικίδιά σου προστατευμένα από τον ήλιο

Ιδανικά, φρόντισε το κατοικίδιό σου να παραμένει σε κλιματιζόμενους χώρους, όσο περισσότερο γίνεται. Εάν δεν έχεις κλιματισμό, χρησιμοποίησε ανεμιστήρα. Γενικά, φρόντισε ο χώρος να παραμένει σκιερός και δροσερός. Εάν πρέπει να παραμείνει σε εξωτερικό χώρο, βεβαιώσου ότι έχει αρκετή σκιά και νερό. Μην αφήνεις τα κατοικίδια χωρίς επίβλεψη για περισσότερο από λίγα λεπτά και βεβαιώσου ότι δεν μένουν εκτεθειμένα στον ήλιο. Για τα κατοικίδια που συνήθως κρατούνται σε κλουβιά, όπως τα κουνέλια, η τοποθέτηση ενός μικρού ανεμιστήρα κοντά ή ένα μπουκάλι παγωμένου νερού στο κλουβί, μπορεί να τα βοηθήσει να παραμείνουν δροσερά.

Χρονομέτρησε τις βόλτες σου

Ειδικά σε πόλεις, τα κατοικίδια μπορεί να καούν και να σχηματίσουν φουσκάλες στα πόδια τους. Προσπάθησε να αποφύγεις τη ζέστη της ημέρας. Βάλε ξυπνητήρι και κάνε βόλτα το σκύλο σου νωρίς το πρωί, ακολουθώντας την πιο σκιερή διαδρομή. Ή κράτησε τη βόλτα σας για μετά τη δύση του ηλίου. Μπορείς επίσης να αγοράσεις ειδικά παπουτσάκια για να προστατεύσεις τα πόδια του κατοικίδιού σου. Φρόντισε επίσης να μην εξαντλείς τον τετράποδο φίλο σου, με υπερβολικά μεγάλες διαδρομές. Κάνε συχνές στάσεις και έχε μαζί σου, πάντα νερό.

Μην αφήνεις κατοικίδια στο αυτοκίνητο

Εκατοντάδες κατοικίδια πεθαίνουν από θερμική εξάντληση κάθε χρόνο, μέσα σε σταθμευμένα οχήματα. Δεν έχει σημασία αν αφήνεις τα παράθυρα ανοιχτά ή αν παρκάρεις στην σκιά. Το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 49 βαθμούς Κελσίου μέσα σε λίγα λεπτά, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού.

Ποια κατοικίδια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Ένα ζώο που είναι πολύ ηλικιωμένο, πολύ νέο ή έχει υποκείμενα προβλήματα υγείας, διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο θερμοπληξίας και εξάντλησης όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Οι ράτσες σκύλων και γατών με παχύτερο τρίχωμα, όπως τα huskies, τα golden retrievers και οι γάτες Σιβηρίας, κινδυνεύουν επίσης. Κατοικίδια με κοντή μουσούδα και μικρή μύτη, όπως τα pugs, τα αγγλικά και γαλλικά μπουλντόγκ, τα Boston Terrier και οι γάτες Περσίας και Ιμαλαΐων, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στη ζέστη. Αυτά τα κατοικίδια δεν μπορούν να αναπνεύσουν και έτσι μπορεί να δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους. Φρόντισε να περνούν όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Αναγνώρισε τα συμπτώματα και ανάλαβε δράση γρήγορα

Εάν το κατοικίδιο σου λαχανιάζει υπερβολικά, έχει παχύρρευστο σάλιο, είναι ασυνήθιστα κουρασμένο, κάνει εμετό ή παρουσιάζει διάρροια, ανάλαβε αμέσως δράση. Για τους σκύλους, μια έντονα κόκκινη γλώσσα και κόκκινα ούλα, μπορεί επίσης να είναι σημάδι θερμοπληξίας. Για τις γάτες, η αναπνοή με ανοιχτό στόμα μπορεί να υποδηλώνει ότι ζεσταίνονται υπερβολικά.

Τα ζώα με θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία, μπορεί επίσης να συμπεριφέρονται ασυνήθιστα. Οι γάτες και οι σκύλοι μπορεί να μην ανταποκρίνονται στα ονόματά τους ή σε απλές εντολές και μερικά μπορεί να τρεκλίζουν. Για να επανέλθουν τα κατοικίδια στην κανονική τους θερμοκρασία, μπορείς να βρέξεις πετσέτες με δροσερό νερό (όχι παγωμένο νερό) και να τις τυλίξεις γύρω τους. Μπορείς επίσης να προμηθευτείς από ένα pet shop, γιλέκα ψύξης ειδικά για κατοικίδια. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, αναζήτησε κτηνιατρική βοήθεια. Δεν θέλεις σίγουρα να κάνεις ένα λάθος που θα μπορούσε ενδεχομένως να κοστίσει τη ζωή του αγαπημένου σου φίλου.

Μην ξεχνάς τα αδέσποτα

Οι πραγματικά φιλόζωοι δεν νοιάζονται μόνο για τους δικούς τους τετράποδους φίλους. Το καλοκαίρι μπορεί να είναι θανατηφόρο και για τα αδέσποτα ζώα. Δε θέλει  ούτε κόπο, ούτε έξοδα. Ένα μπολάκι με δροσερό νερό έξω απ’ την πόρτα του σπιτιού, της πολυκατοικίας, ή της δουλειάς σου, είναι αρκετό για να δροσίσεις ένα αδεσποτάκι. Σε εσένα δεν θα κοστίσει τίποτα, παρά ελάχιστο από το χρόνο σου, αλλά ένα σκυλάκι ή μια γάτα θα σε ευγνωμονεί!