LIFE
SPONSORED

Πώς μια ‘μπάρα’ σαπουνιού άλλαξε (και συνεχίζει να αλλάζει) τις συνήθειες εκατομμυρίων ανθρώπων

Η υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες η χώρα μας αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη ζωή, την καθημερινότητα και τις συνήθειές μας. Ποιος να μας έλεγε ένα χρόνο πριν ότι η μάσκα θα γινόταν απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε βήμα που κάνουμε εκτός του σπιτιού μας ή ότι το πλύσιμο των χεριών θα ήταν μια συνήθεια τόσο σημαντική για να “θωρακίσουμε” τον οργανισμό μας ενάντια στην πανδημία. Αυτό το τελευταίο, η εξοικείωση με το συχνό πλύσιμο των χεριών ήταν (και εξακολουθεί να είναι) ένα από τα πιο σημαντικά μας “όπλα” σε αυτή τη “μάχη”, ένας κώδικας συμπεριφοράς που καλλιεργείται με το πέρασμα του χρόνου.

 

 

Για να καλλιεργηθεί αυτός ο κώδικας συμπεριφοράς, χρειάζεσαι τους σωστούς “συμμάχους”. Το Lifebuoy, η χαρακτηριστική κόκκινη μπάρα σαπουνιού με την αντιβακτηριδιακή δράση, που παρασκευάστηκε πριν από 127 χρόνια με σκοπό να διαδώσει την υγιεινή συνήθεια του πλυσίματος των χεριών, υπήρξε στο παρελθόν και εξακολουθεί να είναι και σήμερα σε αυτή τη “μάχη” με τον κορονοϊό ένας από τους πιο σημαντικούς “συμμάχους μας”. Η μπάρα σαπουνιού που – χωρίς καμία δόση υπερβολής – άλλαξε τις συνήθειες δισεκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι σήμερα έρχεται επιτέλους στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο brand μετρά μια ιστορία 127 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας, μεταξύ άλλων, έσωσε ζωές στην επιδημία χολέρας της βικτωριανής Αγγλίας και βοήθησε τους ανθρώπους στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, συνεχίζει την αποστολή του στον κόσμο, δίνοντας το παρών και στην Ελλάδα.

Μαθήματα ιστορίας

Πώς όμως έφτασε το Lifebuoy να χαρακτηρίζεται σήμερα ως το “σαπούνι-θρύλος”; Ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία του. Όλα ξεκίνησαν όταν το 1894, στη Βρετανία, ο εφευρέτης και ανθρωπιστής Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ, σκέφτηκε να παρασκευάσει ένα προϊόν με αντιβακτηριδιακή δράση, ώστε να συμβάλει στη σωτηρία της ζωής των ανθρώπων, που κινδύνευαν τότε από την επιδημία της χολέρας. Το ονόμασε «σωσίβιο» (Lifebuoy) – και, αν ζούσε σήμερα, θα ήταν περήφανος για την πορεία του.

Το καινοτόμο σαπούνι του έγινε σήμα-κατατεθέν της υγείας και της καθαριότητας. Τη δεκαετία 1910-1920 ανέλαβε την εκπαίδευση των οικογενειών στη σημασία της υγιεινής των χεριών και συνέβαλε στην αντιμετώπιση της πανδημίας της ισπανικής γρίπης, ενώ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πρωταγωνίστησε σε μια εκστρατεία προσφοράς δωρεάν κινητών λουτρών στους κατοίκους του βομβαρδισμένου Λονδίνου.

Το 2010, το Lifebuoy έβαλε ένα μεγάλο στόχο: να προσεγγίσει, έως το 2020, ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους και να τους εκπαιδεύσει στο πλύσιμο των χεριών – μια απλή διαδικασία που προστατεύει από τη διάδοση ασθενειών. Η εκστρατεία αυτή που συνέβαλε στην αλλαγή συμπεριφοράς μικρών και μεγάλων μέσα από ειδικά προγράμματα, σε πάνω από 30 χώρες, είναι η μεγαλύτερη στο είδος της που έγινε ποτέ. Επομένως, γίνεται εύκολα αντιπληπτό ότι η συμβολή του Lifebuoy στην εξοικείωση των ανθρώπων με τη συνήθεια του πλυσίματος των χεριών ήταν πολύ σημαντική.

Η πρωτοβουλία για τα παιδιά

Μέσα σε όλα αυτά που έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα το brand, αξίζει να αναφερθούμε στη μεγάλη ανθρωπιστική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το Lifebuoy και αφορά το μέλλον του κόσμου μας, δηλαδή τα παιδιά. Στόχος του brand είναι να βοηθήσει όσα περισσότερα παιδιά μπορεί να φτάσουν (και να ξεπεράσουν) την ηλικία των 5 ετών μέσω του προγράμματος “Help a Child Reach 5”.

Το πρόγραμμα έρχεται να στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται για να αποφευχθούν οι θάνατοι παιδιών κάτω των 5 ετών που οφείλονται σε ασθένειες όπως η διάρροια και οι πνευμονία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πώς κάθε χρόνο πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά χάνουν τη ζωή τους πριν συμπληρώσουν τα 5 χρόνια τους. Βασική αποστολή του Lifebuoy είναι να μάθει στα παιδιά να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι προκειμένου να τους δώσει το δικαίωμα στη ζωή.

Η συμβολή του στη “μάχη” κατά της πανδημίας

Από την αρχή του 2020 η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες υγειονομικές κρίσεις της ιστορίας της. Ο Covid19 έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, την έχει αλλάξει και καλούμαστε να προστατεύσουμε με ό,τι “όπλα” διαθέτουμε την υγεία μας. Το θρυλικό “σωσίβιο”, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του, έτσι και τώρα δίνει το “παρών”, συνεχίζοντας να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί το κοινό σχετικά με τη σωτήρια αξία του πλυσίματος των χεριών που, μαζί με τη μάσκα και την απόσταση, είναι αυτά που μας “θωρακίζουν” απέναντι στον κορονοϊό. Το Lifebuoy είναι πάντα εδώ και σύντομα και σε όλη την Ελλάδα, με όλα τα προϊόντα της ομώνυμης σειράς.