TECH

Πώς δεν γνώρισα το πρώτο Samsung με Galaxy AI κινητό στο San Jose (αλλά το αγάπησα στην Αθήνα)

Η πρόσκληση ήταν συναρπαστική. Έλα στο San Jose να δεις την παγκόσμια παρουσίαση και να συστηθείς με το πρώτο κινητό της Samsung με Galaxy AI. Όλα στην παραπάνω πρόταση ήταν κίνητρα να θέλω διακαώς να πάω. Κατάφερα το δεύτερο σκέλος.

Ένα πρόβλημα με το ESTA (την online φόρμα για να ταξιδέψεις στις ΗΠΑ χωρίς βίζα) και μια ληγμένη βίζα με κράτησαν εκτός της πτήσης που κατευθύνθηκε προς το San Jose της Καλιφόρνια για την παρουσίαση του πρώτου κινητού της Samsung με τεχνητή νοημοσύνη, της νέας σειράς Galaxy S24

Κι ενώ η απογοήτευση ήταν κάμποση, ο έρωτας με το πρώτο κινητό που μου έδειξε ότι το μέλλον είναι ήδη εδώ και ότι τα τωρινά μας έξυπνα τηλέφωνα, σύντομα δεν θα μοιάζουν τόσο έξυπνα, ήταν και με την πρώτη ματιά και – σίγουρα- με την πρώτη δοκιμή. 

Πώς δεν γνώρισα το πρώτο Samsung AI κινητό στο San Jose (αλλά το αγάπησα στην Αθήνα)

Η ομάδα της Samsung μου έδωσε το νέο Galaxy S24 Ultra να το δοκιμάσω, να δω το next generation είδος κινητού. Και το είδα. Για την ακρίβεια, δεν το άφησα από το χέρι μου. 

Ας ξεκινήσω με τις λειτουργίες που δεν ξαναείχα ποτέ σε κινητό. 

Όπως το Note Assist. Δοκίμασα την περίληψη κειμένου 2.000 λέξεων στα αγγλικά* και μου το μετέτρεψε σε λίγα και κατανοητά bullet points. Επίσης χρησιμοποίησα τα πρότυπα ώστε να οργανωθούν οι σημειώσεις μου και έβαλα και εξώφυλλα για να ξεχωρίζω αμέσως ποια είναι ποια (π.χ. άλλο για τα μέρη που θέλω να ταξιδέψω, άλλο για τον λογιστή μου, σαφώς λιγότερο χαρούμενο από το ταξιδιωτικό μου εξώφυλλο).

Με το Transcript Assist, σε online σύσκεψη στα αγγλικά*, με τη φωνητική εγγραφή δεν κράτησα ούτε μισή σημείωση, αφού το Galaxy S24 Ultra ανέλαβε με πλήρη επιτυχία τόσο την απομαγνητοφώνηση, όσο και τη σύνοψη. 

Τι να πω για το Chat Assist – που βελτιστοποιεί τον τόνο συνομιλίας ή το ύφος που θες να δώσεις στο κείμενό σου (από το να μετατρέψει ένα ξερό “θα αργήσω γιατί έχει κίνηση” σε ένα ευγενικό μήνυμα προς έναν συνεργάτη μέχρι να σου φτιάξει ένα σύντομο, catchy κείμενο για social media*). Η τεχνητή νοημοσύνη στο Galaxy S24 είναι ενσωματωμένη στο πληκτρολόγιο και μεταφράζει οτιδήποτε σε πραγματικό χρόνο (μηνύματα, email, άλλα κείμενα). 

Πώς δεν γνώρισα το πρώτο Samsung AI κινητό στο San Jose (αλλά το αγάπησα στην Αθήνα)

Επόμενος στόχος, να χρησιμοποιήσω σε ταξίδι που δεν μιλάω τη γλώσσα, όπως π.χ στην Ιαπωνία που είναι στα κοντινά μου πλάνα (και σίγουρα δεν προλαβαίνω να μάθω ιαπωνικά σύντομα, ούτε καν πώς λέγονται οι κερασιές) την epic λειτουργία του Galaxy S24, το Live Translate (λαμβάνεις μετάφραση υποστηριζόμενης γλώσσας ενώ μιλάς στο τηλέφωνο σε πραγματικό χρόνο εντός της εφαρμογής).

Έφαγα κόλλημα με Circle to Search with Google, έναν τέλειο νέο τρόπο αναζήτησης. Θα στο κάνω εικόνα. Σκρολάρεις στο Instagram. Βλέπεις σε μια φωτογραφία μια τέλεια πολυθρόνα που πολύ θα την ήθελες στο σαλόνι σου. Πατάς παρατεταμένα το κουμπί Home και μπορείς να κυκλώσεις ό,τι θέλεις πάνω στην οθόνη σου και το κινητό σου θα σου εμφανίσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι – τι είναι η πολυθρόνα, πού να την αγοράσεις και ποιες άλλες παρόμοιες υπάρχουν εκεί έξω.

Πώς δεν γνώρισα το πρώτο Samsung AI κινητό στο San Jose (αλλά το αγάπησα στην Αθήνα)

Το έκανα και με φωτογραφία φαγητού που πέτυχα στο Instagram, και μην στα πολυλογώ, έμαθα την ιστορία του beef wellington, τη συνταγή του και smart tips για να το πετύχω όταν το μαγειρέψω. Το κάνεις και στο Youtube, το κάνεις και σε ένα φυτό που είδες κάπου και αναρωτιέσαι τι είναι (ιστορία της ζωής μου), σε ένα gadget, σε ένα τέλειο μέρος που δεν γράφει πού είναι, αλλά εσύ θέλεις να το βάλεις στο Note με τα μέρη που-θέλεις-να-πας. Και το βασικότερο: δεν βγαίνεις από το περιβάλλον και την εφαρμογή που είσαι για να ψάξεις το οτιδήποτε. Κυκλώνεις και η απάντηση είναι μπροστά σου. 

Πάμε και στην εικόνα. Το δικό μου χόμπι. Το ProVisual Engine του Galaxy S24 είναι μια σουίτα που σε κάνει επαγγελματία σχεδόν φωτογράφο και videographer. Δεν θα σου πω τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά ότι το βελτιωμένο ψηφιακό ζουμ σου δίνει πεντακάθαρες εικόνες όσο και να ζουμάρεις (ναι και στο 10x). 

Στο Nightography, οι φωτογραφίες και ειδικά τα βίντεο που τράβηξα με το Galaxy Space Zoom ήταν σαν το πέτυχα με ολόκληρο συνεργείο βοηθών. Δεν ήταν τίποτα θολό, κουνημένο και θαμπό. Ήταν ένα τέλειο, ζωντανό σε χρώμα και σταθερό σε εικόνα βίντεο. Και πριν φύγω από το βίντεο, να σου πω ότι το Instant Slow-Mo δημιουργεί πρόσθετα καρέ, οπότε πατώντας παρατεταμένα στο σημείο του βίντεο που θέλεις, το βλέπεις σε αργή κίνηση. 

Samsung

Το Generative Edit της λειτουργίας Photo Assist είναι η μαγεία η ίδια. Μέσω τεχνητής νοημοσύνης, αν ισιώσεις μια στραβή εικόνα και λείπει φόντο, αυτό θα συμπληρωθεί τέλεια, σαν να μην έλειπε ποτέ. Το ίδιο ισχύει αν σβήσεις κάτι ή αν μετακινήσεις κάτι μέσα στη φωτογραφία γιατί δεν σου ταιριάζει εκεί που το φωτογράφισες. Προσωπική αδυναμία, δεν ξέρω γιατί, η δυνατότητά του να εξαφανίζει τις αντανακλάσεις π.χ. σε ένα τζάμι. Το τελικό αποτέλεσμα μετά την AI επεξεργασία είναι σαν η φωτογραφία σου να ήταν από την αρχή τέλεια. 

samsung

Το Galaxy S24 με Galaxy AI δίνει νέα έννοια στη λογική του ότι το κινητό μας δεν είναι απλώς ένα τηλέφωνο. Το συγκεκριμένο όχι μόνο δεν είναι απλώς ένα τηλέφωνο, αλλά είναι σαν να κυκλοφορείς συνέχεια μαζί με πολλούς ειδικούς – από διερμηνείς μέχρι φωτογράφους. Αν το δοκιμάσεις, δύσκολα επιστρέφεις στο προηγούμενο κινητό σου.

*τα ελληνικά δεν υποστηρίζονται