WATCHLIST

Ποια νέα σειρά(ρα) με τον Robert Downey Jr. απαγορεύτηκε στο Βιετνάμ;

The Sympathizer Hopper Stone/HBO

Το The Sympathizer είναι μια σειρά βασισμένη στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Viet Thanh Nguyen, που παίζεται στο MAX (HBO και τα μυαλά στα κάγκελα), που είναι και κατασκοπευτικό θρίλερ και σάτιρα για τους αγώνες ενός Βιετναμέζου κομμουνιστή και παίζει σε κάθε επεισόδιο διαφορετικό ρόλο ο Robert Downey Jr. Είναι σειράρα. 

 

Σειρά που βγαίνει από το Α24 δεν χάνεται

90% στο Rotten Tomatoes. Αν ψάχνεις μια σειρά απλά για να περάσεις το βράδυ κάνοντας παράλληλα scroll στο TikTok, μην μπεις στον κόπο. Το  The Sympathizer θέλει την αμέριστη προσοχή σου. Είναι δύσκολη σειρά και εξαιτίας της γλώσσας και από τα πήγαινε- έλα στο χρονοδιάγραμμα. Δημιουργός του είναι ο τεράστιος Park Chan-wook (Oldboy, The Handmaiden). Τα aesthetics της σειράς είναι σε άλλο επίπεδο.

The Sympathizer Hopper Stone/HBO

Ο Robert Downey Jr. παίζει 5 διαφορετικούς χαρακτήρες (σε μπερδεύει η φάση μέχρι να μπεις στο νόημα, δεν τον αναγνώρισα στο πρώτο επεισόδιο) σε 7 επεισόδια. Δεν είναι και ο μόνος ηθοποιός του cast με διαφορετικές ταυτότητες. Υπάρχουν και πολλοί διαφορετικοί σκηνοθέτες. Παίζει και η Sandra Oh και είναι και παραγωγός. Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό;

Είναι μια σειρά που μπορεί να γίνει κουραστική; Ναι. Καλύτερα να μην την δεις  στις11 το βράδυ. Χωρίς να κάνουμε spoiler, ένας μικρός μπούσουλας είναι ο εξής: Ο ανώνυμος πρωταγωνιστής (Hoa Xuande) είναι ένας μισός Γάλλος, μισός Βιετναμέζος έμπιστος του στρατηγού (Toan Le), αλλά έχει επίσης καθοδηγητή τον πράκτορα της CIA Claude (Robert Downey Jr., στον πρώτο από τους πολλαπλούς ρόλους του), είναι επίσης και κατάσκοπος του Κομμουνιστικού Βορρά, ενσωματωμένος βαθιά στο καθεστώς που αντιτίθεται. Μια μικρή γνώση της ιστορίας βοηθά. 

Μεταξύ 1955 και 1975, η κομμουνιστική κυβέρνηση του Βορείου Βιετνάμ και οι σύμμαχοί της στο Νότιο Βιετνάμ, γνωστοί ως Βιετκόνγκ — υποστηριζόμενες από την Κίνα και τη Σοβιετική Ένωση — πολέμησαν ενάντια στην κυβέρνηση του Νοτίου Βιετνάμ, της οποίας ο κύριος σύμμαχος ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Η σειρά παρακολουθεί το ταξίδι του Captain, του Βορειοβιετναμέζου κομμουνιστή κατασκόπου  που βρίσκεται στο Λος Άντζελες. Ο Hoa Xuande είναι εξαιρετικός. Το The Sympathizer έχει τεράστιο προϋπολογισμό για τηλεοπτική σειρά. Τα πλάνα από την Saigon στο πρώτο επεισόδιο είναι μαγεία, ειδικά στις σκηνές στο αεροδρόμιο.

The Sympathizer Hopper Stone/HBO

Κρατούμενος σε ένα στρατόπεδο επανεκπαίδευσης στο Βόρειο Βιετνάμ, γράφει την ιστορία του – ξεκινά πριν από την πτώση της Σαϊγκόν και φτάνει ως τις μέρες που ήταν πρόσφυγας στις ΗΠΑ. Μια ελαφρώς μακάβρια μαύρη κωμωδία είναι αυτή η σειρά. «Στην Αμερική σου τρώνε την καρδιά και μετά παραπονιούνται ότι έπαθαν δυσπεψία», μονολογεί ο Στρατηγός στο νέο του σπίτι. 

Κάτι πήγε λάθος με τη ζωή του Captain και βρίσκεται σε αιχμαλωσία, εκεί του λένε επανειλημμένα να αναφέρει όλα όσα του έχουν συμβεί. Καθώς τα καταγράφει όλα, ξανά και ξανά, οι λεπτομέρειες και οι αναμνήσεις αλλάζουν σχήμα και ξαναφτιάχνονται. Γιατί τον πόλεμο και τον έρωτα τον ζεις 2 φορές. Μια στην πραγματικότητα και μια στις αναμνήσεις σου.

Γιατί η σειρά απαγορεύτηκε στο Βιετνάμ;

3 φίλοι που γνωρίστηκαν σε πολύ νεαρή ηλικία και έγιναν αδέρφια, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου, που τους ανάγκασε να μεγαλώσουν γρήγορα και χώρια. Ωστόσο, όσο διαφορετικές κι αν ήταν οι απόψεις τους, παρέμειναν μια οικογένεια που τελικά θυσίασε τα πάντα για αυτό που πίστευαν ότι θα ήταν η καλύτερη εκδοχή της χώρας τους.

Η βιετναμέζικη προοπτική για το πώς πήγαν τα πράγματα είναι πολύ λεπτή και περίπλοκη. Στο Βιετνάμ, το βιβλίο δεν εκδόθηκε ποτέ. Ενώ η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει ποτέ επίσημη απαγόρευση, ο συγγραφέας έχει γράψει για την αδυναμία του να αντιμετωπίσει «τα τεράστια, πολιτικά εμπόδια» προσπαθώντας να εισαγάγει (να μεταφραστεί δηλαδή) το The Sympathizer στη χώρα του.

Στο Βιετνάμ, η κομμουνιστική κυβέρνηση δεν επέτρεψε να γυριστεί η σειρά, απαγορεύεται επίσης η προβολή της. Μετά την πρεμιέρα της σειράς, πολλά άρθρα σχετικά με την παραγωγή της που είχαν δημοσιευθεί προηγουμένως σε μεγάλες εφημερίδες δεν ήταν πλέον προσβάσιμα στο διαδίκτυο, σαν να υπάρχει οδηγία λογοκρισίας.

Ένα άρθρο στην κρατική εφημερίδα Tuổi trẻ Thủ đô περιέγραψε τη σειρά ως «δηλητηριώδη» και προειδοποίησε ότι «σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκουν σε εχθρικές δυνάμεις […] επευφημούσαν το περιεχόμενο της σειράς και ενσωμάτωσαν έξυπνα λεπτομέρειες που παραμόρφωσαν την ιστορία του Βιετνάμ για να σαμποτάρει το Κόμμα και το Κράτος» και κάλεσε τους νεαρούς θεατές να «αυξήσουν την επαγρύπνηση για ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την εδαφική κυριαρχία καθώς και τη βιετναμέζικη ιστορία που έξυπνα ενσωμάτωσαν οι εχθρικές δυνάμεις μέσω κινηματογραφικών έργων». Τα γυρίσματα έγιναν στο Λος Άντζελες και την Ταϊλάνδη.

Info:  Η νέα κωμικό-κατασκοπική σειρά της ΗΒΟ με τον Robert Downey Jr. σε πολλαπλούς ρόλους, προβάλλεται αποκλειστικά στο Vodafone TV.