POP CULTURE

3 Body Problem: Το μόνο πρόβλημα σε αυτή τη σειρά του Netflix είναι ότι δεν καταλαβαίνω σχεδόν τίποτα

Courtesy of Netflix

Προσπαθώ να καταλάβω γιατί παρακολουθώ το 3 Body Problem αφού τελείωσα και το 2ο επεισόδιο και δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς συμβαίνει. Είναι εντυπωσιακό; Σίγουρα, κι αν αγαπάς το VR gaming, θα πάθεις σοκ. Είναι τα ονόματα των David Benioff και DB Weiss (οι άνθρωποι που μας χάρισαν το Game of Thrones) κράχτες για να το δούμε; Ναι, είναι. Ξέρω από θεωρητική φυσική; Κουνάω το κεφάλι μου προσποιούμενη ότι καταλαβαίνω κάποιον που μιλά για κβαντικές θεωρίες, ενώ σκέφτομαι αν έχω κλείσει το θερμοσίφωνα. Δεν καταλαβαίνω καν τι είναι τα νανοϋλικά. Μήπως στην πραγματικότητα, δεν αγαπώ τα sci-fi όσο θα ήθελα;

Τι είναι το 3 Body Problem;

Η σειρά από τους δημιουργούς του Game of Thrones που μόλις κυκλοφόρησε στο Netflix. Θα ήταν μια απάντηση που δεν ικανοποιεί κανέναν. Το Netflix ξόδεψε μια περιουσία δίνοντας το 3 Body Problem στα χέρια των David Benioff, DB Weiss και Alexander Woo. Μια προσπάθεια να διασκευαστούν τα (απροσάρμοστα στην τηλεόραση;) βιβλία επιστημονικής φαντασίας του Κινέζου συγγραφέα Cixin Liu, Remembrance of Earth’s Past. Ο πρώτος τόμος της τριλογίας, The Three-Body Problem, ενέπνευσε τον τίτλο της σειράς. Και στο Game of Thrones αυτό δεν έκαναν; Ναι. 

Μικρά spoilers ακολουθούν

Αλλά, αντί για μάχες για το στέμμα και τους δράκους, οι δημιουργοί του Game of Thrones επικεντρώνονται σε μια Γη που αντιμετωπίζει την απειλή εισβολής από έναν εξωγήινο πολιτισμό. Μάλλον. Γιατί στα 2 επεισόδια που έχω δει εγώ δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ή τι ακριβώς είναι η εν λόγω απειλή. Η 1η σεζόν έχει 8 επεισόδια, φέρνοντας τους θεατές σε πολλά διαφορετικά χρονοδιαγράμματα και τοποθεσίες.

Το βιβλίο, το οποίο έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και κέρδισε το βραβείο Hugo το 2015, αφηγείται την ιστορία της πρώτης επαφής της ανθρωπότητας με έναν εξαιρετικά προηγμένο εξωγήινο πολιτισμό. Το 3 Body Problem του Netflix αιχμαλωτίζει τη φαντασία των θεατών με μια συναρπαστική, μεγαλύτερη από τη ζωή ιστορία.

Τι σχέση έχει ο Brad Pitt με τη σειρά; 

Οι Brad Pitt, Jeremy Kleiner και Dede Gardner της Plan B Entertainment είναι Executive Producers. Η Rosamund Pike και ο Robie Uniacke είναι Εκτελεστικοί Παραγωγοί με το Primitive Streak. 

Τι έχει εξοργίσει την Κίνα; 

Η απεικόνιση της Πολιτιστικής Επανάσταση, ίσως η πιο δραματική σελίδα στην ιστορία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, είναι σε μεγάλο βαθμό πιστή τόσο στο διάσημο μυθιστόρημα του Liu Cixin όσο και σε πολλά ιστορικά αρχεία, ωστόσο είναι μια περίοδος που οι κινεζικές αρχές συχνά αποφεύγουν να συζητήσουν. Πολλοί Κινέζοι θεατές προτιμούν την κινεζική τηλεοπτική μεταφορά του 2023 (με τα 30 επεισόδια) από τον τεχνολογικό γίγαντα Tencent, με Κινέζους ηθοποιούς.

Τι δεν έχω καταλάβει ακόμη; 

3 Body Problem Courtesy of Netflix © 2024

Γιατί επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αυτοκτονούν; Ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας θα μπορούσε να αλλάξει τη μοίρα της ανθρωπότητας για πάντα; Αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζω να την βλέπω ενώ δεν καταλαβαίνω τίποτα. Πραγματικά μπήκα στο Google να ψάξω τι είναι οι οι επιταχυντές σωματιδίων. Κι αν υπάρχει όντως το προηγμένο παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας που μπορεί να συνδέεται ή όχι με τον θάνατο των επιστημόνων. Κάθε χαρακτήρας που φοράει τα VR ακουστικά βρίσκεται σε μια απόκοσμη εκδοχή ενός αρχαίου βασιλείου – το οποίο καλούνται να σώσουν από τους κατακλυσμούς που προκαλούνται από την παρουσία τριών ήλιων (εξ ου και ο τίτλος της σειράς).  Επίσης, μια νύχτα όλα τα αστέρια στον ουρανό αρχίζουν να αναβοσβήνουν. Δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση.

Υπάρχει πρόβλημα με το 3 Body Problem;

Το Hollywood Reporter ισχυρίζεται ότι κόστισε 20 εκατομμύρια δολάρια ανά επεισόδιο. Αυτό σημαίνει 160 εκατομμύρια δολάρια για ολόκληρη τη σειρά, καθιστώντας την πιο ακριβή σειρά του streamer. Δεν φαίνεται όμως να κάνει μεγάλη επιτυχία. Είναι τρομερά περίπλοκο για να αράξεις στον καναπέ σου 21:30 Τετάρτη βράδυ και να το δεις μετά από 8ωρο στη δουλειά. Μιλάμε ότι εμφανίζονται χαρακτήρες που εξαφανίζονται στο CCTV υλικό και που φαίνεται να ξέρουν περισσότερα για τους άλλους χαρακτήρες και το μέλλον. Η παρακολούθηση του μοιάζει σαν γρίφος. 8 ώρες τηλεόρασης δεν είναι αρκετές μάλλον για αυτό το βιβλίο.

Μάλλον, η πρώτη σεζόν του 3 Body Problem λειτουργεί ως μια εισαγωγή σε αυτόν τον κόσμο, κι αυτά τα επεισόδια βάζουν πραγματικά τις βάσεις για μια ακόμη μεγαλύτερη, πιο περίπλοκη αφήγηση (θα δώσω κατατακτήριες στο Φυσικό). 

ΥΓ: Spoiler από το βιβλίο: Το 3 Body Problem, είναι μια πραγματικότητα για εξωγήινους που ζουν σε ένα ηλιακό σύστημα με 3 ήλιους. Δεδομένου ότι και τα 3 αστέρια ασκούν βαρυτικές δυνάμεις το ένα πάνω στο άλλο, καταλήγουν να ρίχνουν το ηλιακό σύστημα στο χάος καθώς πετάνε το ένα το άλλο μπρος-πίσω. Για τους Trisolarans, το όνομα για αυτούς τους εξωγήινους, σημαίνει ότι όταν ένας ήλιος πέφτει μακριά, ο πλανήτης τους παγώνει και όταν ένας ήλιος πετάγεται πολύ κοντά στον πλανήτη τους, καίγεται. Ακόμη χειρότερα, λόγω του προβλήματος των τριών σωμάτων, αυτές οι κινήσεις είναι εντελώς απρόβλεπτες.